Karamelni preliv
Print Friendly, PDF & Email

Karamelni preliv lahko na enostaven način naredite sami. Uporabite pa ga lahko skoraj povsod. Dobro gre k palačinkam, kot omaka pri pitah in štrudljih, kot namaz na sadni ali navaden kruh, dodate ga lahko v kavo, z njim prelijete sladoled, vanj pomakate sadje in še in še. Če ste ljubitelji sladic s karamelami, je najbolje, da ga imate vedno na zalogi, saj z njim lahko okrasite torte, premažete navadne piškote ali ga dodate v kreme za torte ali cupcakese. Možnosti je nešteto.

karamelni-preliv-5

Karamelni preliv – pripomočki:karamelni-preliv-1

  • lonec
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica
  • stekleni kozarec za shranjevanje preliva

Karamelni preliv – sestavine:

  • 200 g sladkorja
  • 50 ml vode
  • 150 ml sladke smetane
  • 35 g masla
  • vanilijev sladkor v prahu

Karamelni preliv – postopek:

V loncu zmešamo sladkor in vodo. Kuhamo ju na nizkem ognju in mešamo, dokler se kristali sladkorja ne raztopijo.

karamelni-preliv-2

Potem ogenj povečamo (vendar ne na najmočnejši ogenj), da raztopina zavre. Med vretjem ne mešamo. Pustimo, da raztopina vre približno 10 minut, dokler ne dobi zlatorjave barve. Pozorno opazujemo barvo raztopine; svetlo rumena še ni prava, pazimo pa, da ne postane temno rjava.

karamelni-preliv-3

Potem lonec odstavimo z ognja in vsebino malo premešamo. V lonec najprej dodamo dve žlici sladke smetane in premešamo, nato dodamo še preostanek sladke smetane in medtem ves čas mešamo. Ko se kristali stopijo, dodamo še vanilijev sladkor v prahu in maslo. Mešamo dokler se maslo ne stopi.

karamelni-preliv-4

Karamelni preliv prelijemo v kozarec in počakamo, da se do konca ohladi. Potem karamelni preliv shranjujemo v hladilniku največ 2 tedna. Lahko pa ga tudi zamrznemo.

karamelni-preliv-6

Zdaj pa le veselo na delo! Naj bodo vaše sladice s tem prelivom še boljše!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.8]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor