Odlična krompirjeva solata
Print Friendly, PDF & Email

Krompirjeva solata je lahko krasna priloga k ribam, pečenim ali kuhanim svinjskim rebrcem in še in še. S časoma in z dodajanjem in odvzemanjem sestavin sem ustvarila krompirjevo solato, ki moji družini najbolj tekne. Je ravno prav začinjena, sočna in tudi kremasta. In danes ta recept delim z vami.

Pripomočki za pripravo krompirjeve solate:

  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • štedilnik
  • nožek
  • žlica
  • skleda za pripravo solato

Sestavine za krompirjevo solato

Za 4 osebe:

  • 1 kg krompirja
  • sol po okusu
  • vinski kis po okusu (sama ga uporabim cca. 0,5 – 0,8 dl)
  • 1,5 dl vode
  • 1-2 žlici kisle smetane
  • 2 žlici gorčice
  • pol večje čebule (ali ena manjša)
  • mleti poper

Priprava krompirjeve solate

Krompir skuhamo nekaj ur preden ga bomo potrebovali, saj mora biti za pripravo solate krompir ohlajen.

Krompir operemo in ga damo v posodo, zalijemo z vodo, toliko, da je krompir pokrit. V pokriti posodi pristavimo na štedilnik in, ko zavre, zmanjšamo temperaturo in krompir pri zmernem vrenju kuhamo približno 30 minut (odvisno od sorte, velikosti in tudi starosti krompirja). Ali je krompir kuhan lahko preverimo tako, da vanj zapičimo nožek in če se nožek lepo zapiči, je krompir kuhan.

Kuhan krompir odstavimo s štedilnika in ga s posodo vred postavimo v kuhinjsko korito. Čez prelijemo nekaj hladne tekoče vode, toliko, da krompir postane mlačen.

Nato krompir olupimo. Moj nasvet za lupljenje – krompir na eni strani nekoliko zarežite in dobili boste lep začetek kjer se bo koža lepo olupila od krompirja.

Olupljen krompir polagamo v solatno skledo. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Tisti, ki imate radi, da je krompir še malo mlačen, lahko solato pripravite tudi iz mlačnega krompirja.

Vsaj 20 minut, preden bomo potrebovali krompirjevo solato, pričnemo z njeno pripravo. Najprej narežemo krompir. Sama ga narežem na približno 3 – 4 milimetre široke kolobarje.

K narezanemu krompirju narežemo še olupljeno čebulo. Sama jo narežem na nekoliko manjše kose, vi pa kakor želite. Dodamo še ostale sestavine za pripravo krompirjeve solate. In krompirjevo solato s pomočjo dveh solatnih žlic dobro premešamo, da se sestavine dobro premešajo.

Krompirjevo solato pustimo stati nekaj časa in nato preverimo, ali nam ustreza kislost, slanost. Sicer lahko še dosolimo oz. okisamo. Če bi bila krompirjeva solata preveč suha (odvisno tudi od sorte krompirja), ji lahko dodate še malo vode (npr. 0,5 dl) in ponovno premešate.

Tisti, ki imate radi poper, si lahko krompirjevo solato tik pred postrežbo še malce popoprate.

Uživajte v okusu in sočni teksturi krompirjeve solate po moje.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 57 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor