Sadni preliv za ozimnico
Ko nas narava obdari in nam ponudi, da si naberemo njene plodove, imamo na voljo krajši čas, da to storimo in se jih naužijemo. Lahko pa ta čas malo podaljšamo tako, da iz npr. češenj in borovnic naredimo sadni preliv za ozimnico. Tako bomo ta sladek poletni kulinarični luksuz imeli na voljo še dolgo v zimo. Prelijemo ga lahko čez sladoled ali kakšne bolj suhe sladice in peciva. Uporabimo ga lahko tudi za sladice v kozarčku ali namesto marmelade v palačinkah ali vafljih. Nenazadnje pa ga lahko jemo kar z žlico. 🙂
Pripomočki za sadni preliv za ozimnico
- 7 kozarčkov, ki držijo 212 ml s pokrovčki
- palični mešalnik
- večja posoda
- lij
Sestavine za sadni preliv za ozimnico
Za 7 kozarčkov po 212 ml:
- 1 kg češenj
- 400 g borovnic
- 350 g sladkorja
- žlica cimeta
- 4 žlice ruma
- sok 1 limone
Postopek za sadni preliv za ozimnico
Za ta sadni preliv za ozimnico potrebujemo češnje in borovnice. 1 kg češenj pregledamo in odstranimo gnile, ostalim pa odtrgamo pecelj in jih razkoščičimo.
Pregledamo tudi 400 g borovnic in jih splaknemo z vodo, da odstranimo morebitne vejice, listke in drugo, kar ne sodi zraven.
Pripravljeno sadje stresemo v večjo posodo za kuhanje in jo pristavimo na štedilnik. Kuhamo 15 minut na zmerni temperaturi, vmes pa večkrat premešamo, da se sadje, ki je spodaj, ne prismodi.
Medtem si pripravimo kozarčke, v katere bomo nalili sadni preliv. Čiste in suhe kozarčke in pokrovčke postavimo v klasično pečico, ogreto na 110 °C, da se sterilizirajo. Ko je sadje pokuhano, ga spasiramo s paličnim mešalnikom.
Nato prelivu dodamo 4 žlice ruma.
Dodamo tudi 350 g sladkorja in žlico cimeta.
V preliv vlijemo tudi sok ene limone. Pri tem uporabimo cedilo, da ujamemo peške.
Ko je preliv kuhan in kozarčki pripravljeni za vlaganje, je čas, da preliv nalijemo vanje. Iz pečice kozarčke in pokrovčke jemljemo sproti in sadni preliv previdno nalivamo s pomočjo zajemalke in lija. Vsak kozarček takoj zapremo s pokrovčkom, ki ga dobro privijemo. Pazimo, da se ne opečemo, saj so kozarci vroči, preliv pa vrel. Ko s prelivom napolnimo vse kozarčke, jih obrnemo na glavo in jih položimo v odejo, da se počasi ohladijo (najbolje je, da jih pustimo čez noč ali še dlje).
Ohlajene kozarčke s prelivom iz češenj in borovnic opremimo še z nalepkami in jih shranimo v klet ali drug primeren prostor. Preliv iz sadja lahko prelijemo čez poljubno pecivo, palačinke ali sladoled. Dober tek!
Za ozimnico si lahko pripravimo še te dobrote, ki nam bodo prav prišle v mrzlem delu leta:
- Slivov preliv za ozimnico.
- Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic.
- Preliv iz rdečega grozdja.
- Pečena figova marmelada s kakavom.
- Sušenje kakija.
- Sok iz korenja in jabolk.