Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic
Print Friendly, PDF & Email

Zgodaj poleti nabiramo bezgove cvetove za bezgov sirup, ko proti koncu poletja dozorijo bezgove jagode, pa iz njih lahko pripravimo odlično marmelado. Edinstven okus in čudovita, temna, globoka barva bezgovih jagod in robidnic nas očarata že ko jih nabiramo, ohranita pa se tudi v marmeladi.

Tole je recept za bolj redko marmelado, lahko pa jo uporabimo tudi kot preliv za različne vrste peciva, ki je sicer bolj suho. Zelo se poda tudi k sladoledu ali pa kakšno žličko pojemo kar tako, saj naj bi bila zelo zdravilna, čeprav so surove bezgove jagode neužitne.

Pred pripravo marmelade iz bezgovih jagod moramo tako posebno pozornost nameniti tistim jagodam, ki niso povsem zrele in jih odstraniti, prav tako pa tudi stebla, na katerih jagode rastejo. S tem, ko zberemo skledo zrelih bezgovih jagod, smo pol dela že opravili.

Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic

Pripomočki za marmelado iz bezgovih jagod in robidnic

  • 6 kozarčkov po 2 dl s pokrovčki
  • večje cedilo z bolj gostimi luknjicami

Sestavine za marmelado iz bezgovih jagod in robidnic

Za 1,2 l marmelade

  • 1,1 kg bezgovih jagod
  • 330 g robidnic
  • 1 limona
  • 600 g sladkorja
  • 100 g kokosovega sladkorja (lahko nadomestimo z običajnim belim)

Postopek za marmelado iz bezgovih jagod in robidnic

Marmelado iz bezgovih jagod in robidnic začnemo pripravljati tako, da najprej naberemo bezgove jagode. Z grma odtrgamo cele skupke in jih potem doma ločimo na povsem zrele in nezrele, ki jih zavržemo, prav tako pa tudi stebelca. V skledo torej zberemo 1,1 kg bezgovih jagod.

Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic

Te moramo zdaj še dobro sprati. Za približno skodelico jih stresemo na večje cedilo in pod to postavimo skledo, v katero natočimo hladno vodo. Cedilo z jagodami potopimo v vodo in ga nekajkrat dvignemo, lahko tudi nežno premešamo z žlico ali s prsti, da neželene delce odplaknemo. Potem vodo odlijemo in nalijemo svežo in postopek ponovimo še nekajkrat. Ko voda v skledi ostane čista, jagode dobro odcedimo in jih stresemo v posodo za kuhanje marmelade. Na enak način speremo vse bezgove jagode, ki so nam še ostale.

Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic

Tako splaknemo tudi 330 g robidnic.

Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic

Tudi robidnice dobro odcedimo in jih dodamo v lonec k jagodam. Na zmerni temperaturi vse skupaj malo pokuhamo, da jih bomo lažje precedili in odstranili peške.

Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic

Ko se bezgove jagode in robidnice zaradi kuhanja malo razpustijo, jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Če ga nimamo, uporabimo vilice ali tlačilko za pire krompir.

Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic

Nato se lotimo precejanja. Pod cedilo postavimo drugo posodo za kuhanje in nanj zlijemo za eno večjo zajemalko nastajajoče marmelade oz. preliva. Po cedilu mešamo s hrbtno stranjo zajemalke, saj tako lažje in hitreje precedimo maso kakor z žlico. Peške, ki ostanejo na cedilu, zavržemo. Tako precedimo vso zmes iz bezgovih jagod in robidnic.

Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic

Preostanek, ki smo ga ujeli v posodo in iz katerega bo nastal bezgov preliv, ponovno damo na štedilnik, dodamo 600 g sladkorja, 100 g kokosovega sladkorja in sok ene limone ter na zmerni temperaturi kuhamo pol ure. Vmes v pečico položimo 6 kozarčkov in pokrovčkov ter jih pri 110 °C steriliziramo. Če bomo kozarčke in pokrovčke pred tem oprali, je pomembno, da jih do suhega obrišemo, preden jih damo v pečico, sicer nam kasneje lahko marmelada splesni.

Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic

Ko so kozarčki in pokrovčki pripravljeni, preliv pa kuhan, je čas, da z njim napolnimo kozarčke. Pomagamo si z lijem, pokrovčke pa dobro zatesnimo ter jih položimo v odejo, da se počasi ohladijo (pustimo jih do naslednjega dne).

Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic

Ko so kozarčki ohlajeni, preverimo, ali kakšen pokrovček ne tesni dobro. S prstom pritisnemo na pokrovček in ta se ne sme udirati ali pokati. Kozarčke še opremimo z nalepko, na katero napišemo, kaj je v njem in kdaj smo to kuhali, potem pa jih spravimo v klet za ozimnico. Enega pa pustimo bližje, da bo pri roki, ko nas bodo lovili prvi virusi ali ko se nam bo zljubilo nekaj dobrega in sladkega.

Marmelada iz bezgovih jagod in robidnic

V sladko ozimnico pa le dodajte še:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor