Pospravite por za ozimnico kot odlično prehransko popestritev. Por vsebuje vse tiste snovi, ki jih najbolj potrebujemo ravno v zimskem času. Iz njega lahko hitro pripravite odlične jedi (Porova omaka s pirinimi svedri in zrezkom telečjih jetrc, Jurčki in por s širokimi rezanci), ki bodo v tem obdobju pomagale ohranjati tudi vaše zdravje. Sama imam por vedno na zalogi v svojem zmrzovalniku!
Por za ozimnico – pripomočki:
nož za čiščenje zelenjave
skleda za pranje
glavni kuharski nož za sekljanje
deska
skleda za odlaganje
strojček in vrečke za vakuumiranje
Por za ozimnico – sestavine:
Poljubno glede na količino pora, ki ga imate na voljo.
Por za ozimnico – postopek priprave
Če imate preveč domačega pora ga poberite še preden bo preveč dozorel in pokazal cvet. Neuporabne dele očistite že na vrtu in jih odvrzite na kompost. Por dobro operite in pustite na kuhinjskem prtiču, da se osuši. Osušenega narežite na poljubne kolobarje, pospravite v pripravljene vrečke in vakuumirajte.
Količina pakiranja je odvisna od vaših potreb. Če kuhate za dve osebi bo dovolj, da v posamezno vrečko pakirate cca 100 do 150 g narezanega pora (količina je odvisna od recepta).
Pameten nasvet
Por z svojega vrta lahko pospravljate sproti ali ga večjo količino kupite na tržnici (bližnji kmetiji). Še svežega čimprej pospravite v zmrzovalnik saj bo sveže zamrznjen ohranil vse sestavine in prehransko vrednost veliko bolje kot če ga boste svežega hranili v hladilniku. Vsa zelenjava zaradi celičnega dihanja s časom skladiščenja izgublja na kvaliteti in prehranski vrednosti. Pri zamrzovanju te izgube preprečite.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Por vsebuje obilo prehranskih vlaknin, je naravni diuretik in pospešuje prebavo. Ima tudi nizko kalorično vrednost (na 100g živilo vsebuje le 61 kcal) zato je zelo dobrodošel v dietni prehrani pri zniževanju telesne teže. Zelo bogat je z vitamini (A, C, B1, B2, B6, folno kislino in vitaminom E) in minerali (kalij, fosfor, magnezij in železo). Vsebuje pa tudi veliko žveplovih spojin, ki pomagajo pri preprečevanju rakastih obolenj, predvsem raka na prebavilih. Antiseptične lastnosti, ki jih vsebuje pa so v zimskem času dobrodošle za naše zdravje. Zaradi vseh naštetih lastnosti si por postrezite kar se da pogosto. Termično ga obdelujte čim krajši čas na nizki temperaturi, saj boste tako ohranili njegove bogate zdravilne lastnosti.
Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.
Za zagotavljanje najboljših izkušenj uporabljamo piškotke, ki služijo shranjevanju in/ali dostopu do podatkov o napravi. Soglasje za te tehnologije nam bo omogočilo obdelavo podatkov, kot so vedenje pri brskanju ali edinstveni ID-ji, na tem spletnem mestu. Neprivolitev ali preklic privolitve lahko negativno vpliva na nekatere zmožnosti in funkcije.
Funkcionalni
Vedno omogočeni
Tehnična hramba ali dostop sta nujno potrebna za zakonit namen omogočanja uporabe določene storitve, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva, ali izključno za namen prenosa sporočila prek elektronskega komunikacijskega omrežja.
Nastavitve
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za zakonit namen shranjevanja nastavitev, ki jih naročnik ali uporabnik ni zahteval.
Statistika
Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno v statistične namene.Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno za anonimne statistične namene. Brez sodnega poziva, prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti s strani vašega ponudnika internetnih storitev ali dodatnih zapisov tretje osebe informacij, shranjenih ali pridobljenih samo za ta namen, običajno ni mogoče uporabiti za vašo identifikacijo.
Trženje
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za ustvarjanje uporabniških profilov za pošiljanje oglaševanja ali za sledenje uporabniku na spletnem mestu ali na več spletnih mestih za podobne trženjske namene.