Porova omaka s pirinimi svedri in zrezkom telečjih jetrc
Print Friendly, PDF & Email

Por je odlična zelenjava zaradi katere jedi dobijo tisti nebeški sladek okus. Pripravljen “al dente” pa ne bo samo dober ampak boste v njem ohranili pestro vsebnost za zdravje koristnih snovi. Še ob pisanju tega recepta se mi cedijo sline ob misli na odlično kosilo, ki je danes krasilo mojo mizo.

porova-omaka-s-pirinimi-svedri-in-zrezek-telecjih-jetrc-10

Porova omaka s pirinimi svedri in zrezkom telečjih jetrc – pripomočki:

 • nož
 • deska
 • dva lonca
 • ponev
 • kuhalnica ali večja žlica
 • strgalka za parmezan

Porova omaka s pirinimi svedri in zrezkom telečjih jetrc – sestavine:

(za 1 osebo, čas priprave pol ure)

 • 150 g svežega ali zamrznjenega pora (srednje velik por)
 • 100 g pirinih polnovrednih svedrov
 • 1 trikotnik topljenega sira
 • sol in poper po okusu
 • večja vejica svežega prezimnega timijana
 • 150 g telečjih jetrc (dva debelejša zrezka)
 • sezamovo olje
 • 3 žlice oljčnega olja
 • sveže riban parmezan po okusu

Porova omaka s pirinimi svedri in zrezkom telečjih jetrc – postopek priprave

Očistite in narežite por ter ga s pol decilitra vode in vejico timijana podušite nekaj minut.

porova-omaka-s-pirinimi-svedri-in-zrezek-telecjih-jetrc-2

V osoljeni vodi skuhajte testenine. V nekoliko zmehčan por dodajte trikotnik topljenega sira in še nekaj žlic vode. Rahlo premešajte, da se sir popolnoma stopi.

porova-omaka-s-pirinimi-svedri-in-zrezek-telecjih-jetrc-3

V manjši ponvi segrejte sezamovo olje in vanj položite zrezke iz telečjih jetrc. Dodajte tudi vejico timijana, ki se je dušila s porom.

porova-omaka-s-pirinimi-svedri-in-zrezek-telecjih-jetrc-6

Preden obrnete posolite in popoprajte. Rahlo nekaj minut popecite še po drugi strani. Medtem odcedite testenine in jih primešajte porovi omaki.

porova-omaka-s-pirinimi-svedri-in-zrezek-telecjih-jetrc-7

Servirajte z sveže naribanim parmezanom in nekaj kapljicami oljčnega olja. Solata iz rukole, radiča in krhke poletne solate s temnim balzamičnim kisom in oljčnim oljem bo lepo zaokrožila okuse. Manjkati ne sme kozarec suhega rdečega vina.

porova-omaka-s-pirinimi-svedri-in-zrezek-telecjih-jetrc-8

Pameten nasvet
Testenine popijejo tekočino, zato naj bodo omake preden jih umešate boj tekoče, če želite, da bo jed sočna. Servirajte vroče, da se bo parmezan lepo stopil in še dodatno povezal omako in testenine. Kako še lahko uporabite por poglejte tukaj.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Por je nizkokalorično ogljiko hidratno živilo (vsebuje le 61 kcal na 100 g živila). Visoka vsebnost prehranskih vlaknin zagotavlja nizek glikemični indeks (15) zato je por primeren za diabetike, shujševalne diete, je naravni diuretik, pospešuje prebavo ter krepi imunski sistem. Je dober vir kalcija (30 mg), magnezija (14), železa (1,1 mg). Za antioksidativno moč pora poskrbijo vitamin C, vitamin B9 (folat) in drugi antioksidanti (flavonoli), ki v celicah preprečujejo oksidacijske procese ter tako pomagajo tudi pri rakavih in kardiovaskularnih obolenjih. Največ antioksidantov se skriva v čebulici pora in spodnjem delu listov. Ker telečja jetra vsebujejo veliko holesterola (334 mg na 100 g živila) so s porom, ki holesterol znižuje odlična kombinacija. Telečja jetra vsebujejo tudi veliko mineralov kot so fosfor (379 mg), kalij (308 mg), magnezij (20 mg), železo (6,4 mg), kalcij(5 mg) in v manjših količinah še natrij, cink, baker, mangan in selen. Od vitaminov telečja jetra vsebujejo predvsem niacin,  riboflavin, pantotensko kislino ter vitamine skupine B. Polnovredne testenine vsebujejo veliko vlaknin, ki nase vežejo holesterol, ki ga je v telečjih jetrih mogoče nekoliko preveč. Za boljšo prebavo pred obrokom zato popijte kozarec mlačne vode. Sezamovo olje je za pečenje in cvrtje najprimernejše in najstabilnejše olje saj vsebuje močan antioksidant sezamol. V tako sestavljenem obroku so zastopana vsa makro hranila in obilico mineralov ter vitaminov, ki še dodatno prispevajo k boljši in učinkovitejši prebavi in resorbciji hranil. Por je v surovi obliki teže prebavljiv, ni pa ga potrebno prekuhati. Z dodatkom telečjih jetrc, ki so beljakovinsko (maščobno) živilo je glikemični indeks še dodatno znižan, čeprav je na ta način jed kalorično bogatejša.  Ob zmernih porcijah se vam pri tako sestavljenem obroku ni potrebno obremenjevati z dvigovanjem telesne teže.
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor