Por je odlična zelenjava zaradi katere jedi dobijo tisti nebeški sladek okus. Pripravljen “al dente” pa ne bo samo dober ampak boste v njem ohranili pestro vsebnost za zdravje koristnih snovi. Še ob pisanju tega recepta se mi cedijo sline ob misli na odlično kosilo, ki je danes krasilo mojo mizo.
Porova omaka s pirinimi svedri in zrezkom telečjih jetrc – pripomočki:
nož
deska
dva lonca
ponev
kuhalnica ali večja žlica
strgalka za parmezan
Porova omaka s pirinimi svedri in zrezkom telečjih jetrc – sestavine:
Porova omaka s pirinimi svedri in zrezkom telečjih jetrc – postopek priprave
Očistite in narežite por ter ga s pol decilitra vode in vejico timijana podušite nekaj minut.
V osoljeni vodi skuhajte testenine. V nekoliko zmehčan por dodajte trikotnik topljenega sira in še nekaj žlic vode. Rahlo premešajte, da se sir popolnoma stopi.
V manjši ponvi segrejte sezamovo olje in vanj položite zrezke iz telečjih jetrc. Dodajte tudi vejico timijana, ki se je dušila s porom.
Preden obrnete posolite in popoprajte. Rahlo nekaj minut popecite še po drugi strani. Medtem odcedite testenine in jih primešajte porovi omaki.
Servirajte z sveže naribanim parmezanom in nekaj kapljicami oljčnega olja. Solata iz rukole, radiča in krhke poletne solate s temnim balzamičnim kisom in oljčnim oljem bo lepo zaokrožila okuse. Manjkati ne sme kozarec suhega rdečega vina.
Pameten nasvet
Testenine popijejo tekočino, zato naj bodo omake preden jih umešate boj tekoče, če želite, da bo jed sočna. Servirajte vroče, da se bo parmezan lepo stopil in še dodatno povezal omako in testenine. Kako še lahko uporabite por poglejte tukaj.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Por je nizkokalorično ogljiko hidratno živilo (vsebuje le 61 kcal na 100 g živila). Visoka vsebnost prehranskih vlaknin zagotavlja nizek glikemični indeks (15) zato je por primeren za diabetike, shujševalne diete, je naravni diuretik, pospešuje prebavo ter krepi imunski sistem. Je dober vir kalcija (30 mg), magnezija (14), železa (1,1 mg). Za antioksidativno moč pora poskrbijo vitamin C, vitamin B9 (folat) in drugi antioksidanti (flavonoli), ki v celicah preprečujejo oksidacijske procese ter tako pomagajo tudi pri rakavih in kardiovaskularnih obolenjih. Največ antioksidantov se skriva v čebulici pora in spodnjem delu listov. Ker telečja jetra vsebujejo veliko holesterola (334 mg na 100 g živila) so s porom, ki holesterol znižuje odlična kombinacija. Telečja jetra vsebujejo tudi veliko mineralov kot so fosfor (379 mg), kalij (308 mg), magnezij (20 mg), železo (6,4 mg), kalcij(5 mg) in v manjših količinah še natrij, cink, baker, mangan in selen. Od vitaminov telečja jetra vsebujejo predvsem niacin, riboflavin, pantotensko kislino ter vitamine skupine B. Polnovredne testenine vsebujejo veliko vlaknin, ki nase vežejo holesterol, ki ga je v telečjih jetrih mogoče nekoliko preveč. Za boljšo prebavo pred obrokom zato popijte kozarec mlačne vode. Sezamovo olje je za pečenje in cvrtje najprimernejše in najstabilnejše olje saj vsebuje močan antioksidant sezamol. V tako sestavljenem obroku so zastopana vsa makro hranila in obilico mineralov ter vitaminov, ki še dodatno prispevajo k boljši in učinkovitejši prebavi in resorbciji hranil. Por je v surovi obliki teže prebavljiv, ni pa ga potrebno prekuhati. Z dodatkom telečjih jetrc, ki so beljakovinsko (maščobno) živilo je glikemični indeks še dodatno znižan, čeprav je na ta način jed kalorično bogatejša. Ob zmernih porcijah se vam pri tako sestavljenem obroku ni potrebno obremenjevati z dvigovanjem telesne teže.
Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.
Za zagotavljanje najboljših izkušenj mi in naši partnerji uporabljamo tehnologije, kot so piškotki, za shranjevanje in/ali dostop do podatkov o napravi. Soglasje za te tehnologije nam in našim partnerjem omogoča obdelavo osebnih podatkov, kot so vedenje pri brskanju ali edinstveni identifikatorji na tem spletnem mestu. Neprivolitev ali preklic privolitve lahko negativno vpliva na nekatere funkcije in funkcije.
Kliknite spodaj, če se želite strinjati z zgoraj navedenim ali izbrati podrobne možnosti. Vaše izbire bodo veljale samo za to spletno mesto. Nastavitve lahko kadar koli spremenite, vključno s preklicem soglasja, tako da uporabite preklopna stikala v pravilniku o piškotkih ali kliknete gumb za upravljanje soglasja na dnu zaslona.
Funkcionalni
Vedno aktiven
Tehnična hramba ali dostop sta nujno potrebna za zakonit namen omogočanja uporabe določene storitve, ki jo naročnik ali uporabnik izrecno zahteva, ali izključno za namen prenosa sporočila prek elektronskega komunikacijskega omrežja.
Nastavitve
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za zakonit namen shranjevanja nastavitev, ki jih naročnik ali uporabnik ni zahteval.
Statistika
Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno v statistične namene.Tehnično shranjevanje ali dostop, ki se uporablja izključno za anonimne statistične namene. Brez sodnega poziva, prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti s strani vašega ponudnika internetnih storitev ali dodatnih zapisov tretje osebe informacij, shranjenih ali pridobljenih samo za ta namen, običajno ni mogoče uporabiti za vašo identifikacijo.
Trženje
Tehnično shranjevanje ali dostop je potreben za ustvarjanje uporabniških profilov za pošiljanje oglaševanja ali za sledenje uporabniku na spletnem mestu ali na več spletnih mestih za podobne trženjske namene.