Por za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Pospravite por za ozimnico kot odlično prehransko popestritev. Por vsebuje vse tiste snovi, ki jih najbolj potrebujemo ravno v zimskem času. Iz njega lahko hitro pripravite odlične jedi (Porova omaka s pirinimi svedri in zrezkom telečjih jetrc, Jurčki in por s širokimi rezanci), ki bodo v tem obdobju pomagale ohranjati tudi vaše zdravje. Sama imam por vedno na zalogi v svojem zmrzovalniku!

por-za-ozimnico-1Por za ozimnico – pripomočki:

  • nož za čiščenje zelenjave
  • skleda za pranje
  • glavni kuharski nož za sekljanje
  • deska
  • skleda za odlaganje
  • strojček in vrečke za vakuumiranje

Por za ozimnico – sestavine:

Poljubno glede na količino pora, ki ga imate na voljo.

Por za ozimnico – postopek priprave

Če imate preveč domačega pora ga poberite še preden bo preveč dozorel in pokazal cvet. Neuporabne dele očistite že na vrtu in jih odvrzite na kompost. Por dobro operite in pustite na kuhinjskem prtiču, da se osuši. Osušenega narežite na poljubne kolobarje, pospravite v pripravljene vrečke in vakuumirajte.

por-za-ozimnico-2

Količina pakiranja je odvisna od vaših potreb. Če kuhate za dve osebi bo dovolj, da v posamezno vrečko pakirate cca 100 do 150 g narezanega pora (količina je odvisna od recepta).

por-za-ozimnico-4

Pameten nasvet
Por z svojega vrta lahko pospravljate sproti ali ga večjo količino kupite na tržnici (bližnji kmetiji). Še svežega čimprej pospravite v zmrzovalnik saj bo sveže zamrznjen ohranil vse sestavine in prehransko vrednost veliko bolje kot če ga boste svežega hranili v hladilniku. Vsa zelenjava zaradi celičnega dihanja s časom skladiščenja izgublja na kvaliteti in prehranski vrednosti. Pri zamrzovanju te izgube preprečite.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Por vsebuje obilo prehranskih vlaknin, je naravni diuretik in pospešuje prebavo. Ima tudi nizko kalorično vrednost (na 100g živilo vsebuje le 61 kcal) zato je zelo dobrodošel v dietni prehrani pri zniževanju telesne teže. Zelo bogat je z vitamini (A, C, B1, B2, B6, folno kislino in vitaminom E) in minerali (kalij, fosfor, magnezij in železo). Vsebuje pa tudi veliko žveplovih spojin, ki pomagajo pri preprečevanju rakastih obolenj, predvsem raka na prebavilih. Antiseptične lastnosti, ki jih vsebuje pa so v zimskem času dobrodošle za naše zdravje. Zaradi vseh naštetih lastnosti si por postrezite kar se da pogosto. Termično ga obdelujte čim krajši čas na nizki temperaturi, saj boste tako ohranili njegove bogate zdravilne lastnosti.
Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor