Pistacijin tiramisu
Ste ljubitelji tiramisuja, te rahle italijanske sladice, sestavljene iz plasti puhaste kreme in piškotov, namočenih v kavo? Zakaj ne bi te sladice tokrat pripravili nekoliko drugače? Pistacijin tiramisu je ravno to – klasika v drugačni različici. Priprava je zelo podobna kot pri običajnem receptu, okus pa je nežen, kremast in ravno prav po pistacijah.
Pripomočki za pistacijin tiramisu
- pekač velikosti približno 29 x 18 cm
Sestavine za pistacijin tiramisu
- 15 g oz. približno 3 žlice kave
- 20 g sladkorja
- 350 g mascarpona
- 4 sveža jajca velikosti M
- 200 g pistacijinega namaza
- 2 dl sladke smetane
- 2 žlici ruma
- 200 g baby piškotov (savoiardi piškotov)
- 3 dl sladke smetane
- 2 žlici pravega kakava v prahu
Postopek za pistacijin tiramisu
V manjšo posodo za kuhanje kave nalijemo 3 dl vode in jo zavremo. Odstavimo jo z vroče plošče in vanjo stresemo približno 15 g kave. Premešamo in pristavimo nazaj na ogenj, da se začne dvigovati, nato pa posodo ponovno odstavimo in pustimo, da se kava ohladi.
Potem pripravimo pistacijino kremo. 4 jajca ločimo na rumenjake in beljake. Te stepemo v sneg.
Rumenjake z električnim mešalnikom penasto umešamo z 20 g sladkorja. S sladkorjem vsekakor raje skoparimo kot pretiravamo, saj je običajno že pistacijin namaz sam po sebi dovolj sladek, sladkani pa so tudi piškoti in skupni seštevek je hitro lahko prevelik.
V drugi posodi zmešamo 350 g mascarpona in 200 g pistacijinega namaza. Premešamo z električnim mešalnikom.
Dodamo stepene rumenjake.
Zdaj rahlo vmešamo stepene beljake. Mešamo z žlico ali spatulo.
Stepemo še 2 dl sladke smetane in jo nežno vmešamo v kremo za pistacijin tiramisu. Tudi zdaj mešamo z žlico ali spatulo, da ohranimo čimveč zraka, ki smo ga vtepli s stepanjem.
Krema za pistacijin tiramisu je pripravljena. Na vrsti je zlaganje sestavin v pekač oz. drugo primerno posodo. Začnemo s plastjo piškotov, namočenih v kavo z rumom. Kavo najprej previdno prelijemo v globok krožnik, da ne zlijemo tudi kavne usedline. V kavo vlijemo 2 žlici ruma. Premešamo in v tekočino pomakamo piškote savoiardi – pomočimo jih res samo na hitro, saj se zelo hitro navzamejo tekočine in začnejo razpadati, poleg tega pa se bodo še dodatno navlažili s tekočino iz kreme. Piškote torej pomočimo v kavo in položimo na dno pekača.
Sledi plast pistacijine kreme – za prvo plast jo porabimo približno polovico. Čeznjo spet položimo piškote, pomočene v kavo, zgornja in hkrati zadnja plast pa je ponovno krema s pistacijami. Ta italijanska sladica potrebuje le še sloj kakava. 2 žlički kakava vsujemo v cedilo in z njim kakav nežno posujemo po tiramisuju.
Sladico postavimo v hladilnik, kjer naj počiva čez noč ali vsaj nekaj ur, da se dobro ohladi, poveže in nekoliko strdi. Potem pa sledi najboljši del – sladkanje. Dober tek!
Če obožujete to nežno italijansko sladico, le poglejte še pregrešno dober tiramisu., na svoj račun pa pri sladkem uživanju lahko pridejo tudi vegani s tem receptom.