Pistacijin tiramisu
Print Friendly, PDF & Email

Ste ljubitelji tiramisuja, te rahle italijanske sladice, sestavljene iz plasti puhaste kreme in piškotov, namočenih v kavo? Zakaj ne bi te sladice tokrat pripravili nekoliko drugače? Pistacijin tiramisu je ravno to – klasika v drugačni različici. Priprava je zelo podobna kot pri običajnem receptu, okus pa je nežen, kremast in ravno prav po pistacijah.

pistacijin tiramisu

Pripomočki za pistacijin tiramisu

  • pekač velikosti približno 29 x 18 cm

Sestavine za pistacijin tiramisu

  • 15 g oz. približno 3 žlice kave
  • 20 g sladkorja
  • 350 g mascarpona
  • 4 sveža jajca velikosti M
  • 200 g pistacijinega namaza
  • 2 dl sladke smetane
  • 2 žlici ruma
  • 200 g baby piškotov (savoiardi piškotov)
  • 3 dl sladke smetane
  • 2 žlici pravega kakava v prahu

Postopek za pistacijin tiramisu

V manjšo posodo za kuhanje kave nalijemo 3 dl vode in jo zavremo. Odstavimo jo z vroče plošče in vanjo stresemo približno 15 g kave. Premešamo in pristavimo nazaj na ogenj, da se začne dvigovati, nato pa posodo ponovno odstavimo in pustimo, da se kava ohladi.

pistacijin tiramisu

Potem pripravimo pistacijino kremo. 4 jajca ločimo na rumenjake in beljake. Te stepemo v sneg.

pistacijin tiramisu

Rumenjake z električnim mešalnikom penasto umešamo z 20 g sladkorja. S sladkorjem vsekakor raje skoparimo kot pretiravamo, saj je običajno že pistacijin namaz sam po sebi dovolj sladek, sladkani pa so tudi piškoti in skupni seštevek je hitro lahko prevelik.

pistacijin tiramisu

V drugi posodi zmešamo 350 g mascarpona in 200 g pistacijinega namaza. Premešamo z električnim mešalnikom.

pistacijin tiramisu

Dodamo stepene rumenjake.

pistacijin tiramisu

Zdaj rahlo vmešamo stepene beljake. Mešamo z žlico ali spatulo.

pistacijin tiramisu

Stepemo še 2 dl sladke smetane in jo nežno vmešamo v kremo za pistacijin tiramisu. Tudi zdaj mešamo z žlico ali spatulo, da ohranimo čimveč zraka, ki smo ga vtepli s stepanjem.

pistacijin tiramisu

Krema za pistacijin tiramisu je pripravljena. Na vrsti je zlaganje sestavin v pekač oz. drugo primerno posodo. Začnemo s plastjo piškotov, namočenih v kavo z rumom. Kavo najprej previdno prelijemo v globok krožnik, da ne zlijemo tudi kavne usedline. V kavo vlijemo 2 žlici ruma. Premešamo in v tekočino pomakamo piškote savoiardi – pomočimo jih res samo na hitro, saj se zelo hitro navzamejo tekočine in začnejo razpadati, poleg tega pa se bodo še dodatno navlažili s tekočino iz kreme. Piškote torej pomočimo v kavo in položimo na dno pekača.

pistacijin tiramisu

Sledi plast pistacijine kreme – za prvo plast jo porabimo približno polovico. Čeznjo spet položimo piškote, pomočene v kavo, zgornja in hkrati zadnja plast pa je ponovno krema s pistacijami. Ta italijanska sladica potrebuje le še sloj kakava. 2 žlički kakava vsujemo v cedilo in z njim kakav nežno posujemo po tiramisuju.

pistacijin tiramisu

Sladico postavimo v hladilnik, kjer naj počiva čez noč ali vsaj nekaj ur, da se dobro ohladi, poveže in nekoliko strdi. Potem pa sledi najboljši del – sladkanje. Dober tek!

pistacijin tiramisu

Če obožujete to nežno italijansko sladico, le poglejte še pregrešno dober tiramisu., na svoj račun pa pri sladkem uživanju lahko pridejo tudi vegani s tem receptom.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor