Piščančji paprikaš
Print Friendly, PDF & Email

Piščančji paprikaš je okusna jed, poleg katere lahko postrežemo vedno drugačno prilogo in tako dobimo vsakič malce drugačno jed. Poleg se odlično priležejo skutini svaljki, pire krompir, pire krompir s čemažem ali pa široki rezanci. Priprava pa je povsem enostavna.

Pripomočki za pripravo piščančjega paprikaša:

  • nož in deska za rezanje
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • jedilna žlica
  • kuhalnica
  • blender ali mikser
  • manjša skodelica
  • metlica za stepanje
  • štedilnik

Sestavine za pripravo piščančjega paprikaša

Za 4 osebe:

  • 1 večji piščančji file (cca. 700-800 g)
  • 1 čebula
  • 7-8 dl vode
  • 1 žlica ostre moke (če je nimate, je lahko tudi gladka)
  • malo maščobe (v mojem primeru kokosova mast, vui pa lahko uporabite tisto, ki jo pač uporabljate)
  • poper po okusu
  • sol po okusu
  • 1 žlica paradižnikove mezge (koncentrat)
  • 1 žlica mlete sladke rdeče paprike

In še za podmet:

  • 2-3 jedilne žlice kisle smetane
  • 1 zvrhana čajna žlička ostre moke

Postopek priprave piščančjega paprikaša

Čebulo olupimo in jo v blenderju zmiksamo čisto na drobno. Piščančji file splaknemo pod tekočo, hladno vodo, ga malo odcedimo in nato narežemo na poljubno velike koščke. V posodi segrejemo maščobo, na njej prepražimo čebulo, toliko, da postekleni. Dodamo na koščke narezanega piščanca in premešamo. Med mešanjem piščanca toliko popražimo, da zakrkne in se meso obarva belo.

piscancji-paprikas-1

Nato dodamo 1 žlico moke, premešamo in pražimo kakšno minutko, nato dodamo še mleto sladko rdečo papriko, premešamo in nato dodamo še paradižnikovo mezgo (koncentrat).

piscancji-paprikas-2

Premešamo, nato pa zalijemo z vodo, dodamo poper in sol. Pokrijemo in pustimo, da zavre.

piscancji-paprikas (13)

Medtem, ko čakamo, da piščančji paprikaš zavre, pripravimo podmet. V skledici zmešamo skupaj kislo smetano in ostro moko. Nato pa podmet z metlico vmešamo v piščančji paprikaš.

piscancji-paprikas-3

Podmet dobro vmešamo in pustimo, da zavre. Nato piščančji paprikaš pri zmernem vretju kuhamo cca. 40 minut.

piscancji-paprikas (12)

Preden piščančji paprikaš postrežemo, preverimo ali nam ustreza začinjenost (sicer ga lahko še vedno malo solimo, popramo, …). Prav tako pa lahko še dodatno zgostite (primešate še malo moke, ki ste jo zmešali z malo vode) oz. razredčite (dolijete vodo), če želite – skratka prilagodite vašim željam.

piscancji-paprikas (15)

Kot sem že omenila, se k piščančjemu paprikašu dobro podajo skutini svaljki, ki so lahko kuhani ali ocvrti, pa pire krompir, široki rezanci, lahko pa enostavno poleg postrežete le kruh. Kakor vam je ljubše.

piscancji-paprikas (14)

Pa naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 79 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor