Kolagen iz domače kuhinje
Print Friendly, PDF & Email

Kolagen vsebuje minerale, beljakovine, aminokisline, zato je pomemben za podporo našemu telesu, ki ob rednem uživanju pripomore za zdravje naših sklepov, kosti, okrepi lase in nohte, izboljša elastičnost kože, pospešuje celjenje ran…

Pripravimo si ga lahko tudi doma in shranimo v manjše kozarčke, da ga imamo vedno pri roki in ga lahko vključimo v svoj jedilnik. Je podpora našemu telesu, in preprosto ga lahko pripravimo doma in shranimo v manjše kozarčke, da bo vedno pri roki. Uporabljamo ga lahko kakor juho, dodajamo (vmešamo) enolončnicam, omakam, v namaze, v smutije ….

Ohlajen kolagen je želatina, ki nastane zaradi dolgega kuhanja kosti.

Kolagen iz domače kuhinje

Kolagen – pripomočki

  • merica za tekočino
  • kozarčki s pokrovčki

Kolagen – sestavine

Za 25 kozarcev po 210 ml:

  • 500 g kokoši s kostmi
  • 500 g govejih kosti
  • 800 g svinjskih kosti
  • 5000 ml vode

Postopek priprave kolagena

Kokoš naj bo stara in iz talne reje, kosti naj bodo prežagane, da se minerali lažje izločijo v tekočino. Kvaliteta sestavin vpliva na kakovost pripravljenega kolagena. Kosti in kokoš speremo, pod tekočo vodo in jih naložimo v večji lonec, ter zalijemo s hladno vodo, da so kosti prekrite z vodo.

Kolagen iz domače kuhinje

Lonec pristavimo na štedilnik na srednjo temperaturo, pazimo, da tekočina ne prekipi, ko prične vreti. Ko zavre, nastavimo štedilnik na nizko temperaturo, da zelo počasi in nežno vre, lonec pokrijemo in pustimo vreti vsaj 12 ur, še boljše, 24 ur. Nič ne solimo, saj bomo tako kolagen kasneje lažje uporabljali kot dodatek jedem.

Ko je kolagen kuhan, tekočino precedimo, kolikor kolagena bomo potrebovali v treh dneh, ga shranimo v posodo, primerno za živila. Ohladimo in ohlajen kolagen shranimo v hladilnik in ga uporabljamo po želji.

Količino, ki pa jo nameravamo shraniti v kozarčke, pa precejeno ponovno pristavimo na štedilnik in počakamo, da zavre.

Kolagen iz domače kuhinje

Vrelo tekočino pričnemo točiti v čiste segrete kozarce, če kozarcev nismo segrevali, je priporočljivo, da jih polnimo na kovinski podlagi, da nam ne počijo in poskrbimo, da tekočino nalijemo do vratu kozarca.

Kolagen iz domače kuhinje

Napolnjene kozarce zapremo s pokrovčkom in jih za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovček, nato pa jih pravilno obrnemo, pokrijemo z odejo in jih pustimo, da se počasi ohladijo, to lahko traja tudi tudi do 24 ur. Tako kuhan in shranjen je kolagen uporaben še najmanj 3 mesece.Kolagen iz domače kuhinje

Redno uživanje kolagena iz domače kuhinje vam bo pomagalo ohraniti mladosten videz in dobro počutje. Lučka Glaser

Domače juhe tudi vsebujejo kolagen, vendar zaradi krajšega kuhanja manj:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor