Marmelada iz kumkvata in rabarbare
Ko za marmelado rečemo, da je ravno prav pikantna, ima čudovito barvo, božansko aromo in neponovljiv okus je to tisto pravo kar bo zadovoljilo vse senzorične čute. Marmelada iz kumkvata in rabarbare je prav takšna. Kumkvat ji da čudovito barvo, aromo in okus pomaranč, rabarbara pa doda še kislino. Moja družina ima zelo rada marmelade, skuham jih kar precej, tale pa je nekaj posebnega. Napolnila sem jo v manjše kozarčke, mogoče bo trajala dlje. (Ali pa je to samo psihološki efekt)?
Če ste ljubitelj rabarbare priporočam tudi:
- rabarbarin posladek s čokoladno kremo iz kozarca
- jabolka in rabarbaro pečeno v rdečem vinu
- osvežilno čežano iz jabolk in rabarbare
- lahko pripravite tudi aromatično marmelado iz rabarbare in pomaranč
Marmelada iz kumkvata in rabarbare – pripomočki:
- kozarčki za vlaganje
- palični mešalnik,
Marmelada iz kumkvata in rabarbare – sestavine:
- 2 kg kumkvata,
- 1 kg rabarbare,
- 80 dag rjavega sladkorja (če želite slajšo marmelado lahko sladkor še dodate po vašem okusu),
- 0,5 stroka burbonske vanilije,
- 2 g mleti agar-agar.
Marmelada iz kumkvata in rabarbare – čas priprave
Za čiščenje (rezanje in odstranitev koščic) kumkvata boste porabili približno pol ure. Očiščenega pustite pomešanega s sladkorjem vsaj nekaj ur (najbolje kar čez noč). Skupni čas kuhanja marmelade 1 uro in pol.
Marmelada iz kumkvata in rabarbare – postopek priprave
Operite in osušite sadeže kumkvata. Sadeže narežite na četrtine (kot kaže leva fotografija) saj boste tako samo s pritiskom palca z lahkoto iztisnili koščice. Koščice iztisnite na cedilo saj boste sok kumkvatovih sadežev, ki se izcedi pri odstranjevanju koščic pozneje dodali v marmelado. Zreli, zelo rumeni sadeži kumkvata so suhi, manj zreli pa vsebujejo več tekočine zato uporabite vsakih nekaj (desna fotografija).
Koščice izplaknite z cca pol decilitra vode in vso tekočino nato dodajte med očiščene sadeže.
Razpolovite polovico stroka burbonske vanilije, postrgajte sredino in vse dodajte med očiščene sadeže kumkvata. Dodajte približno polovico sladkorja ter tekočino, ki je ostala pri čiščenju koščic. Premešajte, da se sladkor enakomerno porazdeli. Pustite nekaj ur ali najbolje kar čez noč, da se lupine kumkvata zmehčajo.
Ko sadeži spustijo tekočino izločite strok vanilije ter maso prepasirajte s paličnim mešalnikom. Nato strok vanilije ponovno dodajte saj bo med kuhanjem marmeladi dodal prijetno aromo. Pred polnjenjem v kozarčke ga boste ponovno odstranili. Lahko pa ga razrežete na manjše koščke in pustite v marmeladi. Pasirane kumkvate kuhajte na tihem ognju približno 45 minut(čas kuhanja je odvisen od tega kako zreli so bili sadeži in koliko tekočine so vsebovali). Medtem očistite in narežite stebla rabarbare.
Nekaj žlic pasiranih sadežev dajte v manjši lonček, ohladite ter dodajte dve do tri žlici sladkorja in zavojček želirnega sredstva agaragar. Dobro premešajte.
Med kuhane sadeže sedaj dodajte narezano rabarbaro, preostanek sladkorja in agar-agar. Premešajte in kuhajte na tihem ognju še približno 30 minut (oziroma toliko, da se rabarbara nekoliko razpusti in zmehča). Med kuhanjem občasno po potrebi premešajte.
Med tem, ko kuhate marmelado pripravite kozarčke za shrambo. Stekleničke položite na pekač in jih postavite v pečico ogreto na 100° C, da se sterilizirajo. Pokrovčke dajte v lonec, prelijte z vodo in jih pred pričetkom polnjenja zavrite. Sterilizirane kozarčke napolnite, zaprite s prekuhanimi pokrovčki in vse postavite nazaj v pečico. Pečico ugasnite in kozarčke pustite v njej, da se do naslednjega dne počasi ohladijo.