Marmelada iz kumkvata in rabarbare
Print Friendly, PDF & Email

Ko za marmelado rečemo, da je ravno prav pikantna, ima čudovito barvo, božansko aromo in neponovljiv okus je to tisto pravo kar bo zadovoljilo vse senzorične čute. Marmelada iz kumkvata in rabarbare je prav takšna. Kumkvat ji da čudovito barvo, aromo in okus pomaranč, rabarbara pa doda še kislino. Moja družina ima zelo rada marmelade, skuham jih kar precej, tale pa je nekaj posebnega. Napolnila sem jo v manjše kozarčke, mogoče bo trajala dlje. (Ali pa je to samo psihološki efekt)?

Če ste ljubitelj rabarbare priporočam tudi:

Marmelada iz kumkvata in rabarbare – pripomočki:

  • kozarčki za vlaganje
  • palični mešalnik,

Marmelada iz kumkvata in rabarbare – sestavine:

  • 2 kg kumkvata,
  • 1 kg rabarbare,
  • 80 dag rjavega sladkorja (če želite slajšo marmelado lahko sladkor še dodate po vašem okusu),
  • 0,5 stroka burbonske vanilije,
  • 2 g mleti agar-agar.

Marmelada iz kumkvata in rabarbare – čas priprave

Za čiščenje (rezanje in odstranitev koščic) kumkvata boste porabili približno pol ure. Očiščenega pustite pomešanega s sladkorjem vsaj nekaj ur (najbolje kar čez noč). Skupni čas kuhanja marmelade 1 uro in pol.

Marmelada iz kumkvata in rabarbare – postopek priprave

Operite in osušite sadeže kumkvata. Sadeže narežite na četrtine (kot kaže leva fotografija) saj boste tako samo s pritiskom palca z lahkoto iztisnili koščice. Koščice iztisnite na cedilo saj boste sok kumkvatovih sadežev, ki se izcedi pri odstranjevanju koščic pozneje dodali v marmelado. Zreli, zelo rumeni sadeži kumkvata so suhi, manj zreli pa vsebujejo več tekočine zato uporabite vsakih nekaj (desna fotografija).

Koščice izplaknite z cca pol decilitra vode in vso tekočino nato dodajte med očiščene sadeže.

Razpolovite polovico stroka burbonske vanilije, postrgajte sredino in vse dodajte med očiščene sadeže kumkvata. Dodajte približno polovico sladkorja ter tekočino, ki je ostala pri čiščenju koščic. Premešajte, da se sladkor enakomerno porazdeli. Pustite nekaj ur ali najbolje kar čez noč, da se lupine kumkvata zmehčajo.

Ko sadeži spustijo tekočino izločite strok vanilije ter maso prepasirajte s paličnim mešalnikom. Nato strok vanilije ponovno dodajte saj bo med kuhanjem marmeladi dodal prijetno aromo. Pred polnjenjem v kozarčke ga boste ponovno odstranili. Lahko pa ga razrežete na manjše koščke in pustite v marmeladi. Pasirane kumkvate kuhajte na tihem ognju približno 45 minut(čas kuhanja je odvisen od tega kako zreli so bili sadeži in koliko tekočine so vsebovali). Medtem očistite in narežite stebla rabarbare.

Nekaj žlic pasiranih sadežev dajte v manjši lonček, ohladite ter dodajte dve do tri žlici sladkorja in zavojček želirnega sredstva agaragar. Dobro premešajte.

Med kuhane sadeže sedaj dodajte narezano rabarbaro, preostanek sladkorja in agar-agar. Premešajte in kuhajte na tihem ognju še približno 30 minut (oziroma toliko, da se rabarbara nekoliko razpusti in zmehča). Med kuhanjem občasno po potrebi premešajte.

Med tem, ko kuhate marmelado pripravite kozarčke za shrambo. Stekleničke položite na pekač in jih postavite v pečico ogreto na 100° C, da se sterilizirajo. Pokrovčke dajte v lonec, prelijte z vodo in jih pred pričetkom polnjenja zavrite. Sterilizirane kozarčke napolnite, zaprite s prekuhanimi pokrovčki in vse postavite nazaj v pečico. Pečico ugasnite in kozarčke pustite v njej, da se do naslednjega dne počasi ohladijo.

Pameten nasvet
Sadeži kumkvata vsebujejo precej koščic, le kakšna pa je v sadežu razvita (večina je “gluhih”). Koščice malo pogrenijo, če ne marate tega priokusa je bolje, da jih odstranite. Nič pa ni narobe, če jih pustite saj tudi koščice vsebujejo precej hranil. Marmelado iz kumkvata in rabarbare lahko uporabite tudi za pripravo sladic ali kot dodatek sladoledu. Kumkvat lahko gojite tudi v večjem loncu na terasi ali vrtu in ga pozimi kot limono prenesete v notranji prostor.

O sestavinah in prehranski vrednosti
Kumkvat izvira iz vzhodne Azije. V 12. stoletju se prvič omenja v Kitajskih zapisih, kjer ga imenujejo chin-kan (zlata mandarina) ali hin-chit (zlata pomaranča). Že starodavno ime “zlata pomaranča” nam pove, da kumkvat vsebuje neverjetno količino snovi, ki so dobrodošle v naši prehrani. Kumkvat uvrščamo med agrume, njegova oblika pa spominja na majhno podolgovato pomarančo, ki jo uživamo skupaj in predvsem zaradi lupine. Lupina vsebuje veliko eteričnih olj in fitokemikalij, ki blagodejno vplivajo na zdravje. Predvsem vsebnost flavonoidov in antioksidantov z močnim protivnetnim, protimikrobnim in antioksidativnim delovanjem je tista zaradi katere se uživa lupina sadeža. Kumkvat vsebuje veliko količino vitamina C, beta karotenov, bogat pa je tudi s kalijem in kalcijem. Kumkvatovi sadeži vsebujejo približno 70 kalorij na 100 g živila. Zaradi velike vsebnosti prehranskih vlaknin je sadež primeren tudi za diabetike. Danes ga ekonomsko gojijo v Južni Afriki, Braziliji, Kaliforniji in Španiji, ali v toplejših krajih kot okrasno drevo. Kumkvat pa lahko gojite tudi v večjem loncu na terasi ali vrtu in ga pozimi, kot limono, prenesete v notranji prostor. Rabarbara vsebuje oksalno kislino, malo sladkorjev, veliko vlaknin in pektina, ima nizek glikemični indeks in kalorično vrednost (le 21 kcal na 100 g živila).

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor