Rabarbarin posladek s čokoladno kremo iz kozarca
Print Friendly, PDF & Email

Ko je želja po sladkem neustavljiva, a časa za pripravo malo, lahko na hitro postrežete rabarbarin posladek s čokoladno kremo iz kozarca. Sveža pomladna rabarbara s svojim kislo pikantnim okusom in čudovito aromo prijetno zaokroži okus temne čokolade. Po želji preko lahko dodate še malo sladke smetane. Tako po videzu, kot po okusu ne bo razočarala niti najzahtevnejših sladokuscev.

Rabarbarin posladek s čokoladno kremo iz kozarca – pripomočki:

  • deska
  • nož
  • lonec za pripravo rabarbare
  • pripomoček za mešanje
  • manjša žlička
  • lonec za pripravo kreme
  • metlica za ročno mešanje kreme
  • pripomoček za brizganje kreme
  • kozarčki za serviranje

Rabarbarin posladek s čokoladno kremo iz kozarca – sestavine:

  • polovica piškota za tiramisu po kozarčku
  • čajna žlička ruma ali kave po kozarčku

Rabarbarina krema:

  • 4 do 5 večjih stebel rabarbare
  • 3 srednje velika jabolka
  • jušna žlica rjavega sladkorja
  • malo vode

Čokoladna krema:

  • 3 dl sladke smetane
  • 80 g temne čokolade (čokolado izberite po lastnem okusu, sama sem uporabila 80 %)

Za posip:

  • nekaj presnih zdrobljenih kakavovih zrn
  • ali zdrobljena čokolada (lahko tudi zdrobljeni oreščki)

Količine so primerne za 4 do 5 posladkov. Čas priprave 20 minut, čas hlajenja uro do dve.

Rabarbarin posladek s čokoladno kremo iz kozarca – postopek priprave

Operite, očistite ter na majhne kolobarje narežite rabarbaro. Operite, očistite in na manjše kocke kar z olupkom narežite jabolka. Dodajte žlico sladkorja in žlico vode, premešajte ter podušite 15 do 20 minut na tihem ognju tako, da se rabarbara in jabolka zmehčajo in nekoliko razpustijo. V drugo posodo nalijte 3 dl sladke smetane ter nalomite izbrano čokolado. Na tihem ognju mešajte toliko časa, da dobite gladko čokoladno kremo. Obe pripravljeni sestavini (rabarbaro in čokoladno kremo) ohladite.

Pripravite izbrane kozarčke za serviranje posladka. Na dno vsakega položite piškot ter ga prelijte z žličko ruma ali izbrane tekočine. Preko v kozarčke razdelite ohlajeno rabarbaro in žlico čokoladne kreme. Ostalo kremo predevajte v pripomoček za brizganje kreme in izberite ustrezen nastavek za brizganje. Postavite jo na hladno saj bo dovolj ohlajena krema ostala želene oblike.

Preko posipajte izbran posip in ponudite ali pokrito postavite na hladno za poznejše serviranje.

Pameten nasvet
Po želji lahko pred serviranjem dodate tudi stepeno sladko smetano.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Rabarbara vsebuje oksalno kislino zato ni primerna za ljudi, ki imajo ledvične kamne. Neolupljena jabolka vsebujejo veliko prehranskih vlaknin in topnega pektina, ti sestavini pa posladku znižujeta glikemični indeks. Zato je kozarček posladka ob izbiri polnovrednega piškota primeren tudi za diabetike. 
Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor