Pečenica s kislim zeljem in ajdovimi žganci
Print Friendly, PDF & Email

Kislo zelje je v zimskih mesecih hrana, ki bi se zaradi svoje zdravilne moči, moralo čim večkrat znajti na naših krožnikih. Če pa priložimo še domačo pečenico, ajdove žgance in vse skupaj zabelimo s hrustljavimi ocvirki, dobimo okusno domače kosilo.

pecenica-s-kislim-zeljem-in-ajdovimi-zganci-4Pečenica s kislim zeljem in ajdovimi žganci – pripomočki:

  • ponev
  • 3 lonci
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • nož

Pečenica s kislim zeljem in ajdovimi žganci – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 4 osebe

  • 2 para pečenic
  • 4 žlice olja
  • 1 kg kislega zelja
  • 1 manjša čebula
  • 1 strok česna
  • lovorjev list
  • 1 žlica suhe domače mešanice začimb
  • sol po potrebi
  • poper

Sestavine za ajdove žgance:

  • 300 g ajdove moke
  • 200 g pšenične bele moke
  • 1,3 l vode
  • 1 žlica soli

Za ocvirkov posip:

  • 2 zvrhani žlici ocvirkov

Pečenica s kislim zeljem in ajdovimi žganci – postopek:

Čebulo olupimo in sesekljamo ter jo na olju rahlo prepražimo. Dodamo še strt česen. Pražimo samo kratek čas, ne sme se zažgati in čebula se ne sme obarvati.

pecenica-s-kislim-zeljem-in-ajdovimi-zganci-1

Nato dodamo kislo zelje, mešanico začimb, lovorjev list, poper in sol po okusu. Če je zelje prekislo, ga splahnemo pod tekočo vodo. Pražimo skoraj na suho, le občasno prilijemo malo vode.

pecenica-s-kislim-zeljem-in-ajdovimi-zganci-2Po 30-ih minutah bo zelje mehko in se bo lepo svetilo. Če ima kdo raje zelje bolj čvrsto na ugiz, zmanjša čas kuhanja.

pecenica-s-kislim-zeljem-in-ajdovimi-zganci-3Posebej v drugem loncu skuhamo ajdove žgance po receptu tukaj.

pecenica-s-kislim-zeljem-in-ajdovimi-zganci-6Ocvirke na ognju prepražimo.

pecenica-s-kislim-zeljem-in-ajdovimi-zganci-7Posebej v loncu skuhamo domače pečenice in jih v ponvi na olju zapečemo. Serviramo še vroče.

pecenica-s-kislim-zeljem-in-ajdovimi-zganci-5Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor