Cesarski praženec – rahel kot oblaček
Si želite pripraviti cesarski praženec, ki je mehak, rahel in se kar sam topi v ustih? Potem ste naleteli na pravi recept. Cesarski praženec, rahel kot oblaček. In okus … za prste obliznit! Preverjeno. Tudi, če je cesarski praženec nekaj, česar še nikoli niste spekli, vam bo, v kolikor boste sledili spodnjim navodilom uspel. Zato, kar pogumno, povsem enostavno je.
Cesarski praženec – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Cesarski praženec – sestavine
Za 4 osebe oz 4 pražence:
- 4 jajca (L)
- 500 ml mleka
- 1-2 žlici kisle smetane
- 220 g moke
- ščepec soli
- malo olja (za peko)
In še (po želji in okusu):
- marmelada /rozine / mleti sladkor – po želji
- pražena jabolka s cimetom
Cesarski praženec – postopek:
Najprej ločimo jajca na beljake in rumenjake. Beljake s pomočjo paličnega, ali katerega drugega mešalnika stepemo v trd, kompakten sneg.
Nato v večji posodi rumenjake stepemo skupaj s soljo, dodamo kislo smetano in mleko, premešamo in med mešanjem dodajamo moko. Pazimo, da ni grudic. Dodamo in nežno ter počasi vmešamo še sneg iz beljakov. Dobilo rahlo zmes.
Ponev pristavimo na štedilnik in segrejemo nekaj kapelj olja. Ko je zadosti segreto, v ponev s pomočjo zajemalke vlijemo maso. Vlijemo toliko mase, da bo cesarski praženec debel nekje 0,5 centimetra. Pustimo, na visoki temperaturi, da se prva stran cesarskega praženca popeče (enako, kot pri palačinkah). To traja nekje 1-2 minuti. In obrnemo.
Po nekaj sekundah, začnemo z dvema lesenima kuhalnicama (ali drugim pripomočkom) cesarski praženec ”trgati” na manjše koščke. Najprej po dolgem in nato še počez.
Ko je ves cesarski praženec razkosan, ga še malo popečemo in nato damo na krožnik.
Cesarski praženec, po želji, posujemo s sladkorjem v prahu in zraven denemo še malo marmelade (v mojem primeru žlica domače jagodne marmelade) ali drug, vam ljub dodatek.
Odlično se poleg praženca podajo tudi na majhne koščke narezana jabolka, ki jih skupaj s cimetom in malo vaniljevega sladkorja prepražimo na maslu. Izvrstno!
Pa dober tek!
Res je odličen, človek bi ga lahko kar jedel in jedel … 🙂