Cesarski praženec – rahel kot oblaček
Print Friendly, PDF & Email

Si želite pripraviti cesarski praženec, ki je mehak, rahel in se kar sam topi v ustih? Potem ste naleteli na pravi recept. Cesarski praženec, rahel kot oblaček. In okus … za prste obliznit! Preverjeno. Tudi, če je cesarski praženec nekaj, česar še nikoli niste spekli, vam bo, v kolikor boste sledili spodnjim navodilom uspel. Zato, kar pogumno, povsem enostavno je.

cesarski-praženec-rahel-kot-oblacek-11

 

Za ''lomljenje'' cesarskega praženca vam priporočam uporabo lesene kuhalnice, širše oblike in s tanjšim koncem (robom).Cesarski praženec – pripomočki:

  • 2 posodi (ena za sneg, druga za pripravo mase)
  • palični ali kateri drugi električni mešalnik, ki ima funkcijo stepanja
  • metlica za ročno stepanje
  • kuhinjska tehtnica
  • merilnik tekočin
  • jedilna žlica
  • ponev
  • štedilnik
  • zajemalka
  • lopatica za obračanje
  • 2 leseni kuhalnici (prikazano na spodnji sliki, poleg zajemalke in lopatice za obračanje)

Cesarski praženec – sestavine

cesarski-praženec-rahel-kot-oblacek(za 3-4 cesarske pražence):

  • 4 jajca
  • 1/2 litra mleka z malo smetane (v kolikor nimate smetane z mleka, receptu dodajte 1 jedilno žlico kisle smetane)
  • 22 dag moke
  • 1 žlica sladkorja
  • ščepec soli
  • malo olja (za peko)

In še:

  • marmelada  /rozine / mleti sladkor – po želji

Cesarski praženec – postopek:

Najprej ločimo jajca na beljake in rumenjake. Beljake s pomočjo paličnega, ali katerega drugega mešalnika stepemo v trd, kompakten sneg.

cesarski-praženec-rahel-kot-oblacek-1

Nato v večji posodi, kamor smo dali rumenjake, le te skupaj s sladkorjem, polovico mleka, moko in soljo stepemo v gladko zmes. Pazimo, da ni grudic.

cesarski-praženec-rahel-kot-oblacek-2

Zatem k masi za cesarski praženec počasi vlijemo še preostalo polovico mleka in maso ves čas mešamo z metlico za ročno stepanje. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo v gladko zmes.

cesarski-praženec-rahel-kot-oblacek-3

Nato masi za cesarski praženec dodamo še stepen sneg iz beljakov.

cesarski-praženec-rahel-kot-oblacek-4

Sneg, stepen iz beljakov narahlo vmešamo v maso. Mešamo toliko časa (ročno, z metlico za ročno stepanje), da ponovno dobimo lepo, gladko zmes za cesarski praženec.

cesarski-praženec-rahel-kot-oblacek-5

Tako, masa je pripravljena, čas je, da spečemo cesarski praženec, ki bo rahel, kot oblaček.

Opomba
Masi za cesarski praženec lahko sedaj dodate tudi rozine, ki so značilne za cesarski praženec.

Ponev pristavimo na štedilnik in segrejemo nekaj kapelj olja. Ko je zadosti segreto, v ponev s pomočjo zajemalke vlijemo maso. Vlijemo toliko mase, da bo cesarski praženec debel nekje 0,5 centimetra. Pustimo, na visoki temperaturi, da se prva stran cesarskega praženca popeče (enako, kot pri palačinkah). To traja nekje 1-2 minuti.

cesarski-praženec-rahel-kot-oblacek-7

Ko je spodnja stran pečena, je čas, da cesarski praženec s pomočjo lopatke za obračanje obrnemo in zmanjšamo temperaturo na štedilniku. Po nekaj sekundah, začnemo z dvema lesenima kuhalnicama (ali drugim pripomočkom) cesarski praženec ”trgati” na manjše koščke.

cesarski-praženec-rahel-kot-oblacek-8

Ko je ves cesarski praženec razkosan, ga še malo popečemo in nato damo na krožnik.

Cesarski praženec, po želji, posujemo s sladkorjem v prahu in zraven denemo še malo marmelade (v mojem primeru žlica domače jagodne marmelade).

Nasvet
Cesarski praženec lahko, po enakem postopku, naredite tudi iz ajdove, moke. Ajdovo moko lahko nadomestite 100% ali pa zgolj delno. Kakor želite. V vsakem primeru bo to cesarski praženec, rahel kot oblaček.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 68 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Ena misel o “Cesarski praženec – rahel kot oblaček

Dodaj odgovor