Domača šipkova marmelada
Mnogi, ki so jo že poskusili, pravijo, da je domača šipkova marmelada najboljša marmelada. Seveda govorimo o domačih marmeladah, ki so vedno neprimerljivo boljšega okusa in bolj zdrave od kupljenih. Šipek je vse od oktobra do novembra vsem dostopen v naravi, ki nam ga ponuja v izobilju. Zakaj ne bi izkoristili tega, kar nam ponuja narava in pripravili nekaj zdravega zase in svoje bližnje, kar bomo z ljubeznijo delili in uživali v mrzlih decembrskih dneh? Zberite pogum in voljo, odpravite se v naravo po svež zrak in vrečko šipka ter poskusite narediti to odlično domačo šipkovo marmelado, ki vas bo očarala.
Pripomočki za šipkovo marmelado:
- 10-litrski lonec
- več kuhalnic
- večja zajemalka
- blender
- sito
- cedilo z večjimi luknjami
- cedilo z majhnimi luknjicami
- 4 posode
- lijak
- več čistih steklenic s pokrovčki
- kuhinjska krpa
- košara in debela odeja
Sestavine za šipkovo marmelado:
- 5 kg očiščenega šipka
- 2 do 2,5 kg sladkorja
- voda
Postopek za pripravo šipkove marmelade:
Očiščen šipek stresemo v lonec. Postopek si lahko pogledate tu.
Šipek prekrijemo z vodo. Dobro je, da damo kar malo več vode, ne zgolj toliko, da ga prekrijemo, saj bomo tekočino rabili pozneje, ko ga bomo precedili skozi cedili in sito.
Šipek kuhamo do vretja in toliko časa, da plodovi omehčajo in je voda motna.
Ko je šipek omehčal, ga z zajemalko skupaj s tekočino, v kateri se je kuhal, dajemo v blender, da nastane enotna homogena zmes.
Če nimate blenderja, lahko šipek preprosto “zdrobite” s pomočjo paličnega mešalnika kar v loncu.
Mešamo, dokler ne nastane gladka zmes.
Pripravimo 3 posode. Na prvo damo cedilo z večjimi luknjami, na drugo damo cedilo z zelo majhnimi luknjicami in na tretjo sito.
Šipkovo zmes damo s pomočjo zajemalke najprej na prvo cedilo z večjimi luknjami in s pomočjo kuhalnice potrpežljivo mešamo. Res moramo biti potrpežljivi, saj je ta del, ko ga cedimo skozi 3 vrste cedil, zelo počasen.
Sproti dajemo peške in celoten odpad, ki ostane na cedilu, v posebno posodo.
Ko ste zmes precedili skozi prvo cedilo z večjimi luknjami, postopek ponovite z drugim cedilom, ki ima majhne luknjice. Pomembno je, da uporabljate čisto kuhalnico, saj so na prejšnji ostale dlačice, ki se ne smejo prenašati naprej. Čeprav se zdi, da je zmes že zdaj “čista”, jo moramo nujno pretlačiti še skozi sito, saj dlačice niso užitne, dražijo naša prebavila in bodo pokvarile celo marmelado, ki zaradi njih sploh ne bo užitna.
In na koncu damo vse skupaj še skozi sito. Potrebno je veliko truda, časa in potrpljenja, a končna zmes mora biti popolnoma gladka – brez dlačic in pešk.
Na ta način pridete do gladke zmesi, ki jo lahko pretočite v čist lonec. Lahko uporabite kar tistega, v katerem ste šipek kuhali, le dobro ga morate oprati.
Zmes, ki ji zdaj že lahko pravimo “marmelada”, vrnemo na ogenj in ji dodamo sladkor. Kuhamo, dokler se zmes ne zgosti in postane temnejše, bolj rdečkaste barve. Med kuhanjem jo ves čas mešajte, da ne bo zagorela. Predvidoma se jo kuha od 30 do 45 minut. Pazite, da je ne boste prekuhali, saj bo v tem primeru po nepotrebnem izgubljala zdravilne sestavine. Upoštevajte, da se bo marmelada z ohlajanjem zgostila. Hiter test, kako lahko preverite njeno strukturo, je naslednji: na majhen krožnik nanesite žličko marmelade in ga za nekaj minut postaviti v hladilnik. Ko vzamete krožnik iz hladilnika in ga nagnete, marmelada ne sme kar drseti. To je univerzalni test za vse marmelade, pri šipkovi pa upoštevajte, da ni nikoli zelo gosta.
Ko je marmelada že skoraj končana, operite stekleničke in pokrove ter jih še vlažne dajte v pečico na 100 stopinj Celzija. Tam naj se popolnoma posušijo. Marmelado vlivajte v suhe in vroče stekleničke s pomočjo zajemalke in lijaka. Pomembno je, da so stekleničke še vroče, v nasprotnem so lahko nevarne, saj lahko počijo.
Preventivno lahko vsako stekleničko ovijete s kuhinjsko krpo. Če bi se slučajno zgodila kakšna nesreča, vam tako steklenička ne bi počila v roki ali vas kos stekla ne bi zadel kam v obraz. Čeprav sem sama naredila že veliko marmelad in vlagala različne vrste zelenjave, se mi kaj takega še ni zgodilo (in upam, da bo tako ostalo), poznam pa gospo, ki jo je steklo zadelo v oko, zato vem, da zna biti neprevidno ravnanje še kako nevarno.
Stekleničke močno zaprite s pokrovom. Preverite, ali so res tesno zaprte, da ne bo vanje uhajal zrak. Obrnite jih na glavo. Tako jih zlagajte tudi v košaro, kamor ste dali kakšno debelo odejo.
Ko boste zložili vse stekleničke z marmelado, jih tesno ovijte z odejo, da se počasi ohlajajo. Čez eno uro jih lahko, če želite, obrnete in postavite na dno. Prej je dobro, da so stekleničke obrnjene na pokrove, ker s tem poskrbimo za vakuum in preprečimo, da vanje uhaja zrak, zaradi katerega bi se utegnila marmelada pokvariti. Stekleničke pustimo zavite v odejo kar na sobni temperaturi. Ko se povsem ohladijo, jih pospravimo v klet. Še prej pa kakšno obvezno odpremo in namažemo na kruh …
… ali zgolj poližemo z žličke, kar je še slajše. 🙂
V obeh primerih definitivno uživamo v lastnem trudu. Dober tek!
Priprava šipkove marmelade je kar zahtevna in predvsem dolgotrajna. Toda končen rezultat se splača, saj mnogi, ki so jo poskusili, pravijo, da jim je to najboljša marmelada. Ni samo zelo okusna, je tudi zdrava, zato ni boljše kombinacije. Drznite si, vzemite čas in se potrudite. Vaš trud se bo obrestoval!