Šipek – zdravilna in vsestransko uporabna rastlina
Print Friendly, PDF & Email

November je čas, ko še vedno lahko naberete šipek in izkoristite, kar vam ponuja narava. Šipek je rastlina, ki je polna vitaminov in zelo zdrava, zato ji delamo krivico, ko jo podcenjujemo, hodimo mimo nje in je ne izkoristimo, saj nas s svojimi božanskimi plodovi kar kliče k nabiranju in uporabi. Sicer lahko šipek nabiramo nekje od začetka oktobra pa vse do novembra. Odvisno je, kaj želimo iz njega narediti. Če se odločimo, da bi ga sušili za čaj, je boljši pred prvo slano, medtem ko velja za pripravo šipkove marmelade ravno obratno.

Šipek - zdravilna in vsestransko uporabna rastlina

Šipek kot zdravilna rastlina in njegov vpliv na naše telo

Je poln vitamina C, saj velja, da je njegov najbogatejši naravni vir. Priporočljivo ga je uživati predvsem v zimskih mesecih, ko nam hitro pade odpornost in zbolimo. On bo s svojo visoko vsebnostjo vitaminov poskrbel za našo odpornost in nas okrepčal, da bomo zimo preživeli brez prehlada. Sicer pomaga tudi proti gripi, utrujenosti, znižuje krvni pritisk, pomaga pri preprečitvi driske, priporočljiv je za tiste, ki imajo težave z ledvicami ali mehurjem, pomaga pri vnetju želodčne sluznice in mnogih drugih zdravstvenih težavah.

Je torej odlična in predvsem naravna izbira, kako lahko poskrbimo zase in svoje najbližje ter se pripravimo na zimo. Seveda je lahko tudi izvirno darilo, ki ga podarite s posebno ljubeznijo in pozornostjo.

Kaj moramo upoštevati pri nabiranju šipka in njegovi pripravi pred obdelavo?

Zelo pomembno je, da šipek nabirate v neokrnjeni naravi – stran od ceste in prometnic, v čistem okolju. Zavedati se morate, da šipek raste na grmičkih s trni, tako da je njegovo pobiranje rahlo zoprno opravilo, toda končni rezultat, ko spijete domač šipkov čaj ali si na kruh namažete domačo šipkovo marmelado, odtehta ves trud. Nikar ne jemljite rokavic, saj vam pri nabiranju ne bodo pomagale, namreč zapenjale bodo v trne in vas s tem samo motile. Bodite pozorni in skušajte ga čim bolj previdno nabrati.

Ko imate šipek enkrat nabran, ga očistite. Operete ga in mu odstranite “črne kapice”. V njih se nahaja večjih del drobnih dlačic, ki so za naša prebavila zelo moteče.

Šipek - zdravilna in vsestransko uporabna rastlina

Ko smo prišli do te točke, lahko očiščen šipek uporabimo za različne namene. Tako kot je zdrav in v zdravstvenem smislu vsestransko uporaben, tako je vsestranski tudi v kuhinji. Iz njega lahko naredimo šipkov čaj, skuhamo džem ali marmelado, naredimo vino, liker, kis, sirup in še marsikaj drugega. V tem prispevku bom pokazala, kako narediti šipkov čaj in šipkovo marmelado.

Šipkov čaj

Šipkov čaj je preprost način, kako lahko zdrav šipek uživate praktično skozi celo leto, če naredite dovolj veliko količino, saj upoštevajte, da ga boste zaradi njegove odlične arome kar hitro porabili. Krepi naš imunski sistem, poskrbi pa tudi za našo kožo, saj deluje proti staranju in prispeva k regeneraciji celic.

Opran in očiščen šipek damo v sušilnik sadja in ga sušimo pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Zaželeno je, da se plodovi ne dotikajo, saj bo tako zrak hitreje krožil in plodovi se bodo hitreje sušili. Nikar pa ne pretiravajte s temperaturo sušenja, saj bo v nasprotnem izgubil velik del zdravilnih sestavin. Plodove lahko pred sušenjem prerežete na pol, vendar tega vam ni treba nujno početi, saj se bo prav tako lepo posušil tudi, če ne bo narezan. Če nimate sušilnika sadja, nič hudega, sušite ga lahko tudi v pečici na peka papirju.

Šipek - zdravilna in vsestransko uporabna rastlina

Šipek - zdravilna in vsestransko uporabna rastlina

Šipek je suh, ko so plodovi trdi in so videti tako kot na spodnji sliki.

Šipek - zdravilna in vsestransko uporabna rastlina

Tako posušene plodove šipka lahko spravite v posodo in že uporabljate za čaj, priporočljivo pa jih je zdaj še zmleti v strojčku ali blenderju. Lahko pa jih tudi ročno prerežete na pol.

Šipek - zdravilna in vsestransko uporabna rastlina

Tako prerezane ali zmlete plodove pospravite v steklene posode, ki jih dobro zaprite, da ne bo vanje uhajal zrak. Šipkov čaj vam bo služil vso zimo in vas ščitil pred prehladom, če ga ne boste seveda prej že porabili, saj je tudi zelo okusen. 🙂 Morda še namig za pripravo: vodo zavrite in na 2 dl tekočine dodajte 1 jušno žlico šipka, premešajte, pustite vreti še kratek čas in nato umaknite z ognja ter vse skupaj pustite vsaj 10 minut, da bo šipek pustil barvo in aromo.

Šipek - zdravilna in vsestransko uporabna rastlina To je to, na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor