Medenjaki
Medenjaki so slastni božični piškoti. S svojim vonjem in okusom nas v mrzlih zimskih dneh prijetno pogrejejo. Priležejo se ob čaju. Iz njih lahko naredimo prave umetnine: hišice, adventne venčke in celo vrsto piškotov različnih oblik. Peka medenjakov je odlična za druženje in ustvarjanje z otroki.
V nadaljevanju si preberite in poskusite starodaven recept za peko medenjakov iz ržene moke.
Medenjaki – pripomočki:
- posoda
- električni mešalnik
- valjar
- pekač
- peki papir
- modelčki za piškote
- žlička
- skodelica
- čopič
Medenjaki – sestavine:
- 250 g medu
- 150 g masla
- 100 g (trsnega) sladkorja
- 2 jajci
- vanilijev sladkor
- pol pecilnega praška
- 2 žlički cimeta (oz. začimb za medenjake)
- lupinica pomaranče
- 450 g ržene moke
- 1 rumenjak in 5 žlic mleka za premaz
Beljak, ki ostane, lahko zmešamo s sladkorjem v prahu in porabimo za dekoracijo medenjakov.
Medenjaki – postopek:
Med segrejemo nad paro, da preide v tekoče stanje in damo na stran, da se ohladi. V posodi zmešamo maslo, sladkor in jajci. Dodamo med in še enkrat premešamo.
Dodamo pomarančno lupinico, cimet, začimbe za medenjake, vanilijev sladkor in pecilni prašek. Še enkrat dobro premešamo. Dodamo moko in z rokami zamesimo testo. Damo ga v hladilnik za 2 uri ali kar čez noč.
Nato segrejemo pečico na 200 °C. Pekač obložimo s peki papirjem. Delovno površino pomokamo in na njej razvaljamo testo. Iz njega izrezujemo piškote in jih polagamo na pekač. Piškote premažemo z rumenjakovo mešanico (v skoledici zmešamo 1 rumenjak in 5 žlic mleka). Po želji jih okrasimo z orehi ali s kandiranim sadjem.
Medenjake pečemo približno 10 minut na 200 °C.
Počakamo, da se ohladijo in jih nato postrežemo ob čaju.
Lahko jih poljubno okrasite, ideje za okrasitev z Royal icingom.
Naj vam peka medenjakov pričara pravo božično vzdušje!