Medenjaki
Print Friendly, PDF & Email

Medenjaki so slastni božični piškoti. S svojim vonjem in okusom nas v mrzlih zimskih dneh prijetno pogrejejo. Priležejo se ob čaju. Iz njih lahko naredimo prave umetnine: hišice, adventne venčke in celo vrsto piškotov različnih oblik. Peka medenjakov je odlična za druženje in ustvarjanje z otroki.

V nadaljevanju si preberite in poskusite starodaven recept za peko medenjakov iz ržene moke.

medenjaki-4

Medenjaki – pripomočki:

  • posoda
  • električni mešalnik
  • valjar
  • pekač
  • peki papir
  • modelčki za piškote
  • žlička
  • skodelica
  • čopič

Medenjaki – sestavine:

  • 250 g medu medenjaki-1
  • 150 g masla
  • 100 g (trsnega) sladkorja
  • 2 jajci
  • vanilijev sladkor
  • pol pecilnega praška
  • 2 žlički cimeta (oz. začimb za medenjake)
  • lupinica pomaranče
  • 450 g ržene moke
  • 1 rumenjak in 5 žlic mleka za premaz

Beljak, ki ostane, lahko zmešamo s sladkorjem v prahu in porabimo za dekoracijo medenjakov.

Medenjaki – postopek:

Med segrejemo nad paro, da preide v tekoče stanje in damo na stran, da se ohladi. V posodi zmešamo maslo, sladkor in jajci. Dodamo med in še enkrat premešamo.

medenjaki-2

Dodamo pomarančno lupinico, cimet, začimbe za medenjake, vanilijev sladkor in pecilni prašek. Še enkrat dobro premešamo. Dodamo moko in z rokami zamesimo testo. Damo ga v hladilnik za 2 uri ali kar čez noč.

medenjaki-3

Nato segrejemo pečico na 200 °C. Pekač obložimo s peki papirjem. Delovno površino pomokamo in na njej razvaljamo testo. Iz njega izrezujemo piškote in jih polagamo na pekač. Piškote premažemo z rumenjakovo mešanico (v skoledici zmešamo 1 rumenjak in 5 žlic mleka). Po želji jih okrasimo z orehi ali s kandiranim sadjem.

medenjaki-7Medenjake pečemo približno 10 minut na 200 °C.

medenjaki-6

Počakamo, da se ohladijo in jih nato postrežemo ob čaju.

Lahko jih poljubno okrasite, ideje za okrasitev z Royal icingom.

Naj vam peka medenjakov pričara pravo božično vzdušje!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor