Feijoa – kako se je lotiti?
Print Friendly, PDF & Email

Feijoa (izgovorimo “feđoja”) je sadno drevesce oziroma grm, ki je doma v Južni Ameriki, uspeva pa tudi na območju Sredozemlja. Potrebuje torej toplejše podnebje, saj ni odporna na zmrzal. Pri nas jo zato običajno gojimo v večjih loncih in jo, enako kot agrume, v hladnem delu leta spravijo v notranje prostore. Poznamo več sort tega drevesca. Za vzgojo ni zahtevna rastlina, rada ima sonce in potrebuje nekoliko več vode. Med prezimovanjem ne odvrže listov. Plodovi so podolgovate jajčne oblike, dolgi 4 – 6 cm, debeli 3 – 5 cm. Nedozorel sadež je temno zelen, dozorel pa zeleno rumene barve. Meso je bele do rumene barve. Plodovi se morajo omehčati in so zares slastnega okusa. Kako bi opisala okus? Okus je sladko kiselkast in spominja na mešanico okusov ananasa, banane z noto jagode, lahko tudi mete. V plodu so majhna semena, ki pa jih skoraj ne zaznamo med jedjo. Plodovi postopoma zorijo v oktobru in novembru in ne prenesejo temperature pod lediščem, zato jih moramo pravočasno obrati, jih zložiti v zaboj, kjer postopno medijo.

Poleg slastnega okusa in aromatičnega vonja plodov ima feijoa še več super lastnosti. V času cvetenja, in sicer od maja do junija, nas razvaja s čudovitimi cvetovi, ki so prava paša za oči. Cvetovi so veliki, beli do belo vijoličasti, v notranjosti in zgoraj roza rdečkasti ter imajo goste in dolge rdeče prašnike. Rastlina ne pozna bolezni in je zato ni potrebno škropiti. Pridelamo lahko odlične ekološke sadeže, ki so prava vitaminska bomba. Plodovi ne gnijejo. Vsebujejo vitamin C in vitamin A, kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor ter jod, ki zelo ugodno vpliva na delovanje žleze ščitnice. Sedaj pa si poglejmo, kako se lotimo tega posebnega sadeža.

Potrebujemo:

  • manjši nož
  • desko za rezanje
  • čajno žličko

Kako se lotimo feijoe?

Za uživanje izberemo sadeže, ki so nekoliko mehkejši, kar pomeni, da so se dovolj omedili in tako razvili zares slasten okus. Z nožem prerežemo plod na polovico. Običajno ga je najbolje prerezati po širini. Če pa vam bolj ustreza, ga lahko prerežete tudi po dolžini. Takoj, ko sadež prerežemo, nas le-ta razvaja z zares opojno aromo.

S pomočjo čajne žličke zajamemo meso sadeža tik pod olupom.

Nato pa ga počasi zdolbemo okrog, da meso odstopi od lupine. Sredico je najbolje zaužiti takoj, saj bomo tako deležni največ vitamina C. Olup zavržemo.

Veliko užitkov ob uživanju tega slastnega sadeža!

Poglejte še druge nasvete, kako se lotimo čajotekivija, melone in granatnega jabolka.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor