Kivi – kako se ga lotiti?
Kaj je kivi in od kod izvira?
Je užiten sadež kulturne skupine gozdne trte Aktinidije. Plodovi imajo obliko kokošjega jajca. Meso je zelene barve in ima unikaten okus. Njegov rojstni kraj je Kitajska, kjer so ga prvotno imenovali kitajska kosmulja. Kasneje so ga zaradi tržnih razlogov preimenovali najprej v melono, šele nato v kivi. Ime “kivi” je dobil po ptiču kiviju iz Nove Zelandije, saj mu je podoben tako po barvi kot obliki. Od zgodnjih let 20. stoletja ga najdemo tudi pri nas in drugje po svetu.
Kako se lotiti kivija?
Lotimo se ga lahko na različne načine. Lahko ga prerežemo in jemo z žlico, narežemo na kolobarje ali krhlje, če je dovolj trd, ga lahko celo olupimo s pomočjo lupilca za krompir. Obstaja pa še ena, manj znana metoda – metoda s kozarcem.
S pomočjo manjšega kozarca odstranimo njegov olup. To metodo lahko uporabimo, če je sadež dovolj zrel.
Lupljenje kivija po tej metodi poteka zares hitro.
Kivi je bogat z vitamini in minerali, zato si ga privoščite čim večkrat!
Dober tek.