Kivi – kako se ga lotiti?
Print Friendly, PDF & Email

Kivi-kako-se-ga-lotiti-6

Kaj je kivi in od kod izvira?

Je užiten sadež kulturne skupine gozdne trte Aktinidije. Plodovi imajo obliko kokošjega jajca. Meso je zelene barve in ima unikaten okus. Njegov rojstni kraj je Kitajska, kjer so ga prvotno imenovali kitajska kosmulja. Kasneje so ga zaradi tržnih razlogov preimenovali najprej v melono, šele nato v kivi. Ime “kivi” je dobil po ptiču kiviju iz Nove Zelandije, saj mu je podoben tako po barvi kot obliki. Od zgodnjih let 20. stoletja ga najdemo tudi pri nas in drugje po svetu.

Kako se lotiti kivija?

Lotimo se ga lahko na različne načine. Lahko ga prerežemo in jemo z žlico, narežemo na kolobarje ali krhlje, če je dovolj trd, ga lahko celo olupimo s pomočjo lupilca za krompir. Obstaja pa še ena, manj znana metoda – metoda s kozarcem.

Kivi-kako-se-ga-lotiti-1Prerežemo ga čez polovico.

Kivi-kako-se-ga-lotiti-2 S pomočjo manjšega kozarca odstranimo njegov olup. To metodo lahko uporabimo, če je sadež dovolj zrel.

Kivi-kako-se-ga-lotiti-3

Kivi-kako-se-ga-lotiti-4Lupljenje kivija po tej metodi poteka zares hitro.

Kivi-kako-se-ga-lotiti-5Kivi je bogat z vitamini in minerali, zato si ga privoščite čim večkrat!

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.2]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor