Čajota – kako se je lotiti?
Print Friendly, PDF & Email

Kaj je čajota?

Čajota je bodeča buča in ima več različnih imen: bodičevka, zelenjavna hruška, krištofina itd. Prihaja iz Srednje Amerike, a se v zadnjih letih vse bolj pojavlja tudi v slovenskih vrtovih in njivah. Je bujna ovijalka, ki lahko zraste več metrov. Vsebuje 90 % vode, ima malo kalorij in je bogata z vitaminom C ter aminokislinami.

Cajota-kako-se-je-lotiti-1

Meso čajote je masleno, tekstura pa kot bi križali krompir in kumaro. Ima nežen okus.

Kako se lotiti čajote?

Ker so bodice čajote zelo bodeče, je najboljše, da uporabimo kuhinjsko rokavico ali papir.

Cajota-kako-se-je-lotiti-2

S papirjem primemo čajoto in ji najprej odrežemo spodnji del.

Cajota-kako-se-je-lotiti-3Nato jo postavimo pokonci oziroma položimo na odrezan del. Z ostrim nožem se lotimo olupa z bodicami.

Cajota-kako-se-je-lotiti-4

Ko v celoti odstranimo bodičast olup čajote, jo razpolovimo in odstranimo še pečko. Pečka je užitna in ima okus po oreščkih.

Cajota-kako-se-je-lotiti-5

Čajoto nato narežemo na različne oblike, odvisno, kako jo bomo pripravili.

Cajota-kako-se-je-lotiti-6

Če bomo čajoto panirali, jo narežemo na rezine oziroma krhlje.

Cajota-kako-se-je-lotiti-7Če bomo pripravljali juho ali omako, pa na manjše koščke.

Cajota-kako-se-je-lotiti

Čajoto lahko uživamo surovo, dušeno, ocvrto ali popečeno na žaru. Z njo lahko nadomestimo jabolka v pitah in zavitkih, odlična pa je tudi v kompotih. Poskusite tudi čajoto z ananasom. Priporočamo tudi kremno juho iz čajote.

Ocena:
Skupaj: 118 Povprečno: 4.3]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor