Čajota – kako se je lotiti?
Kaj je čajota?
Čajota je bodeča buča in ima več različnih imen: bodičevka, zelenjavna hruška, krištofina itd. Prihaja iz Srednje Amerike, a se v zadnjih letih vse bolj pojavlja tudi v slovenskih vrtovih in njivah. Je bujna ovijalka, ki lahko zraste več metrov. Vsebuje 90 % vode, ima malo kalorij in je bogata z vitaminom C ter aminokislinami.
Meso čajote je masleno, tekstura pa kot bi križali krompir in kumaro. Ima nežen okus.
Kako se lotiti čajote?
Ker so bodice čajote zelo bodeče, je najboljše, da uporabimo kuhinjsko rokavico ali papir.
S papirjem primemo čajoto in ji najprej odrežemo spodnji del.
Nato jo postavimo pokonci oziroma položimo na odrezan del. Z ostrim nožem se lotimo olupa z bodicami.
Ko v celoti odstranimo bodičast olup čajote, jo razpolovimo in odstranimo še pečko. Pečka je užitna in ima okus po oreščkih.
Čajoto nato narežemo na različne oblike, odvisno, kako jo bomo pripravili.
Če bomo čajoto panirali, jo narežemo na rezine oziroma krhlje.
Če bomo pripravljali juho ali omako, pa na manjše koščke.
Čajoto lahko uživamo surovo, dušeno, ocvrto ali popečeno na žaru. Z njo lahko nadomestimo jabolka v pitah in zavitkih, odlična pa je tudi v kompotih. Poskusite tudi čajoto z ananasom. Priporočamo tudi kremno juho iz čajote.