Kako pravilno skuhamo mehko kuhano jajce?
Print Friendly, PDF & Email

Kako pravilno skuhamo mehko kuhano jajce, da je ravno prav mehko, da lahko vanj namakamo košček kruha? Ker je tukaj čas termične obdelave jajca res zelo pomemben, si bomo sedaj pogledali tri postopke kuhanja. Da ne boste nikoli več razočarani, ko boste namesto mehko kuhanega jajca na mizo postavili trdo kuhano jajce.

Kako pravilno skuhamo mehko kuhano jajce – pripomočki:

  • manjša kozica
  • podstavek za mehko kuhano jajce

Kako pravilno skuhamo mehko kuhano jajce – sestavine:

  • sveža jajca
  • voda
  • ščepec soli
  • ščepec popra (po želji)

Kako pravilno skuhamo mehko kuhano jajce – postopek:

Če le imamo možnost, uporabimo za pripravo mehko kuhanih jajc čimbolj sveža jajca. Poznamo 3 načine, kako pravilno skuhamo mehko kuhano jajce. Morda obstaja še kakšen, ampak ti trije so najbolj pogosti in uspešni, zato jih spoznajmo.

1. način: “3 minute”

Ta način je najpogostejši, zato si ga podrobno poglejmo. V manjši posodi, kozici ali (če kuhamo zgolj 1-3 jajca) džezvi za kavo segrejemo vodo do vretja. Vode mora biti toliko, da bo prekrila jajce oziroma jajca, če jih kuhamo večje število.

Ko voda zavre, s pomočjo velike žlice, previdno položimo jajce v vrelo vodo.

Znižamo temperaturo in kuhamo še dobre tri minute. Nato odstavimo ter odlijemo vročo vodo in postrežemo jajce v podstavku za mehko kuhano jajce.

2. način: “1 + 3 minute”

Pri drugem načinu prav tako segrejemo vodo do vretja ter s pomočjo žlice previdno položimo jajce v vrelo vodo, vendar jo kuhamo le 1 minuto. Nato odstavimo in pustimo jajce v vroči vodi še dobre tri minute. Serviramo jo v podstavku za jajce.

3. način: “hladna kopel”

Pri tem načinu položimo jajce v hladno vodo in počasi segrevamo do vretja. Takoj, ko voda zavre, odstavimo, odcedimo vodo in postrežemo.

Dober tek!

Če imate radi “jajčne” jedi, poskusite tudi: jajček v toastu, jajček za zaljubljene, umešana jajca s suho salamo, omleto z rukolo in hrustljavim kruhom, pisana jajčka ali jajčka z zelišči.

Tukaj pa je še nasvet, kako pravilno skuhamo trdo kuhana jajca.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor