Kako pravilno skuhamo trdo kuhana jajca?
Print Friendly, PDF & Email

Marsikdo bi pomislil, da trdo kuhana jajca pa res zna skuhati vsak, a temu ni tako. Počene lupinice, premalo ali preveč skuhana jajca (imajo okrog rumenjaka zelen rob) in nenazadnje težave z lupljenjem pestijo mnoge, zato si sedaj poglejmo, kako pravilno skuhamo trdo kuhana jajca. Pomembno je tudi, da jajca, ki jih bomo trdo skuhali, najprej ogrejemo na sobno temperaturo. S tem preprečimo, da bi lupina med kuhanjem počila. Najbolj primerna jajca so nekoliko starejša, vsaj nekaj dni stara, nikakor pa ne čisto sveža. Najbolje se lupijo približno teden dni stara jajca.

Kako pravilno skuhamo trdo kuhana jajca – pripomočki:

  • kozica
  • žlica
  • pokrovka

Kako pravilno skuhamo trdo kuhana jajca – sestavine:

  • jajca (poljubno število)
  • voda
  • ščepec soli ali sode bikarbone

Kako pravilno skuhamo trdo kuhana jajca – postopek:

Jajca previdno položimo v posodo, ki naj bo dovolj velika, da se jajca med sabo ne dotikajo. Prilijemo hladno vodo, ki naj sega dober centimeter čez jajca. Lahko tudi najprej nalijemo hladno vodo in nato previdno z žlico vanjo položimo jajca. Majhen trik, da dodatno preprečimo, da jajca ne počijo je, da dodamo ščepec soli ali sode bikarbone. To pripomore tudi k temu, da bomo jajca lažje olupili. Segrevamo do vretja. Brez pokrovke.

Ko voda zavre, posodo odstavimo in jo pokrijemo. Jajca pustimo v vroči vodi še približno 8 do 12 minut.  Odvisno od velikosti jajc; če so večja, jih pustimo vsaj 10 minut. Nato vodo odcedimo in jajca ohladimo s hladno vodo. Voda, v kateri smo kuhali jajca, je polna mineralov, zato lahko ohlajeno porabimo za zalivanje rož.

Jajca olupimo. Starejša so – lažje se bodo lupila. V času velike noči jih poljubno pobarvamo, za noč čarovnic pa lahko iz njih naredimo strašne pajkce.

Trdo kuhana jajca narežemo na poljubne kose (polovičke, četrtinke, rezine, kolobarje) in jih uporabimo za poljubne namene. Lahko so del narezka oz. dekoracija, lahko pa jih pojemo samostojno ali uporabimo za razne solate. Odlično se podajo skupaj z bučnim oljem in tako lahko pripravimo okusno solato z jajcem in bučnim oljem.

Nekaj jedi, h katerim se trdo kuhana jajca lepo podajo: popečen mladi sir, pica polžki, nabodala Italija, hitri prigrizki s pršutom, špinačne kroglice. Na rezine narezana trdo kuhana jajca lahko položimo na kruhke, namazane s tuninim namazom, ribjim rillettejem ali karijevim namazom. Dodamo jih lahko tudi v burger s tuno.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor