Stročji fižol po mediteransko
Stročji fižol je okusna in vitaminsko bogata zelenjava, ki jo navadno pripravimo brez domišljije ter predolgo kuhamo, da po nepotrebnem izgublja vitamine. Po tem receptu bo stročji fižol ostal kompakten, ohranil bo vitamine in njegov vonj nas bo popeljal na morje, zato se nikar ne čudite, če boste ob jedi zaslišali valove.
Kaj potrebujemo za stročji fižol po mediteransko?
- vok
- kozico
- desko za rezanje
Sestavine za stročji fižol po mediteransko:
- 200 g zelenega stročjega fižola
- 300 g piščančjega mesa, narezanega na kocke (lahko tudi teletine ali svinjine)
- ena manjša čebula
- en strok česna
- dva manjša paradižnika
- 3 jušne žlice paradižnikove omake
- 1 jušna žlica kisle smetane
- vejica svežega peteršilja, koriandra, rožmarina in malo sveže bazilike
- začimbe: mediteransko sol, malo črnega popra, sušen paradižnik, žafraniko in kurkumo
Stročji fižol po mediteransko – postopek:
Paradižnika, česen in čebulo nasekljamo.
Stročji fižol očistimo, operemo in damo v kozico, kjer ga prelijemo s slano vodo in ga kuhamo 20 minut.
Medtem v voku na oljčnem olju popečemo čebulo, ki ji nato primešamo še meso. Na srednjem ognju pečemo nekje 20 do 30 minut. Vmes solimo in malo popramo.
Ko je stročji fižol kuhan, ga odcedimo in skupaj s paradižnikom dodamo v vok k mesu. Vse skupaj premešamo in dodamo še vse začimbe razen kurkume. Kuhamo še 10 minut.
Čisto pred koncem dodamo še ščepec kurkume in premešamo. Postrežemo in jed okrasimo z baziliko.
Dober tek!