Stročji fižol po mediteransko
Print Friendly, PDF & Email

Stročji fižol je okusna in vitaminsko bogata zelenjava, ki jo navadno pripravimo brez domišljije ter predolgo kuhamo, da po nepotrebnem izgublja vitamine. Po tem receptu bo stročji fižol ostal kompakten, ohranil bo vitamine in njegov vonj nas bo popeljal na morje, zato se nikar ne čudite, če boste ob jedi zaslišali valove.

Stročji fižol po mediteransko

Kaj potrebujemo za stročji fižol po mediteransko?

  • vok
  • kozico
  • desko za rezanje

Sestavine za stročji fižol po mediteransko:

  • 200 g zelenega stročjega fižola
  • 300 g piščančjega mesa, narezanega na kocke (lahko tudi teletine ali svinjine)
  • ena manjša čebula
  • en strok česna
  • dva manjša paradižnika
  • 3 jušne žlice paradižnikove omake
  • 1 jušna žlica kisle smetane
  • vejica svežega peteršilja, koriandra, rožmarina in malo sveže bazilike
  • začimbe: mediteransko sol, malo črnega popra, sušen paradižnik, žafraniko in kurkumo

Stročji fižol po mediteransko – postopek:

Pripravimo vse sestavine.
Stročji fižol po mediteransko

Stročji fižol po mediteransko

Paradižnika, česen in čebulo nasekljamo.
DSC_3839

Stročji fižol očistimo, operemo in damo v kozico, kjer ga prelijemo s slano vodo in ga kuhamo 20 minut.
Stročji fižol po mediteransko

Medtem v voku na oljčnem olju popečemo čebulo, ki ji nato primešamo še meso. Na srednjem ognju pečemo nekje 20 do 30 minut. Vmes solimo in malo popramo.
DSC_3842

Ko je stročji fižol kuhan, ga odcedimo in skupaj s paradižnikom dodamo v vok k mesu. Vse skupaj premešamo in dodamo še vse začimbe razen kurkume. Kuhamo še 10 minut.

Stročji fižol po mediteransko

Čisto pred koncem dodamo še ščepec kurkume in premešamo. Postrežemo in jed okrasimo z baziliko.

Nasvet
Zelo pomembno je, da uporabljate sveža zelišča, saj imajo bistveno močnejši okus, sicer pa da jih dodate v jed proti koncu, saj večina tako ohrani močnejšo aromo. To velja zlasti za kurkumo, ki se vedno doda tik pred serviranjem.

Dober tek!

 

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor