Metin sirup
Print Friendly, PDF & Email

Poprova meta je osvežilna dišeča rastlina, iz katere navadno kuhamo čaj, blagodejna je za želodec in deluje pomirjevalno. Metin sok v poletnih časih prijetno prija. Pripravite si domač metin sirup, ki vas bo obljubljeno navdušil in pili ga boste lahko skozi celo leto. Priprava je enostavna!

metin-sirup-5

Metin sirup – pripomočki:

  • kozica s pokrovom
  • cedilo
  • zajemalka
  • štedilnik
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • lij
  • kuhalnica
  • steklenice ali kozarci za shranjevanje
  • kuhinjske krpe

Metin sirup – sestavine:

Na 1 liter vode:

  • 1 l vode
  • 500 g sladkorja
  • 150-200 g svežih listov poprove mete
  • 10-15 g citronske kisline

Metin sirup – postopek:

V kozico zlijemo vodo, ki ji dodamo sladkor. Premešamo s kuhalnico, postavimo na štedilnik in kuhamo dokler se sladkor ne raztopi. Nato kozico odstavimo, ter sladko vodo pustimo, da se ohladi. Ko se je voda ohladila, ji dodamo poprovo meto, ki smo jo predhodno pregledali za žuželke. Po potrebi jo operemo.

metin-sirup-1

metin-sirup

V kozico dodamo še citronsko kislino in premešamo s kuhalnico, nato kozico pokrijemo s pokrovom, in pustimo stati čez noč, vsaj 12 ur. Naslednji dan, pripravimo čiste kozarce ali steklenice in njihove pokrovčke, kamor bomo shranili metin sirup. Kozico odkrijemo, ter sirup še enkrat premešamo, postavimo ga na štedilnik in ga zavremo.

metin-sirup-2

Nato še vroč sirup, s pomočjo lija in cedila, natakamo v za to pripravljene kozarce. Kozarce, predenj v njih nalivamo vroč sirup, ogrejemo. Lahko jih postavimo v pečico na 50°C, za cca. 5 minut, ali pa jih napolnimo z vročo vodo, toliko da se steklo segreje, ker bodo drugače počili, če bomo v mrzle nalivali vroč sirup.

metin-sirup-3

Dobro jih zapremo in jih pokrijemo s kuhinjskimi krpami, da se bodo počasi hladili.

metin-sirup-4

Nom nom in uživajte v svežini metinega soka! 😉

-Balubah

 

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor