Zapeljive bagete
Print Friendly, PDF & Email

Bagete so francoske dolge štručke, ki jih najraje uporabimo za sendviče in kanapeje. V trgovini se najdejo cenejše in one malo dražje bagete. Dražje so običajno pripravljene po daljšem postopku s fermentacijo testa in zaradi tega so po strukturi pečenega testa tudi veliko bolj okusne in slastne. Tudi sveže ostanejo dlje časa. Zaradi fermentacije se uporabi polovico manj kvasa kot pri klasični peki. Pri nas doma jih moški del nadvse obožuje, sploh ker si iz zapeljive bagete naredijo “trobenta” sendvič.

zapeljive bagete

 

Zapeljive bagete – pripomočki:

  • ni posebnih pripomočkov

Zapeljive bagete – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 4 bagete dolžine 37 cm

Testo:

  • 600 g gladke moke ali še bolje namenske moke za pico
  • 450 ml vode
  • 3 g suhi kvas
  • 10 g soli

In še:

  • 4 žlice ostre moke za posip po delovnem pultu

Zapeljive bagete – postopek:

V posodo za testo odtehtamo moko, kvas, sol in dolijemo vodo. S kuhalnico površno povežemo sestavine, ni potrebno, da bi testo gnetli. Posodo pokrijemo in jo pustimo na mirnem mestu.

zapeljive bagete

 

Nato vsake pol ure pomočjo spatule naredimo potege testa. To naredimo 3 ali 4 krat, odvisno koliko nam dopušča čas. Z vsakim novim potegom testa, boste opazili kako se testo spreminja in postaja vse bolj gladko, voljno in povezano. Po zadnjem rokovanju s testom, posodo pokrijemo, vendar ne neprodušno, ker testo mora dihati in ga pustimo, da fermentira.

zapeljive bagete

Čas fermentacije je odvisen od temperature, vendar priporočam fermentacijo najmanj 14 ur. Lahko končate fermentacijo tudi po krajšem času, vendar kvaliteta pečenega testa bo drugačna.  Ko sem bila v časovni stiski, sem pustila testo fermentirati tudi 24 ur, vendar v tem primeru, sem ga pustila v hladilniku. Če imate v stanovanju pretoplo, lahko posodo prenesete v hladnejši prostor ali celo v hladilnik.

zapeljive bagete

Po končani fermentaciji bo testo mokro, nitasto, rahlo, puhasto … Testo bo po izgledu misija nemogoče za nadaljnjo obdelavo. In točno tako takšno mora biti.

zapeljive bagete

Delovni pult bogato posipamo z ostro moko in nanj predenemo fermentirano testo. S pomočjo spatule ga na hitro obdelamo.

zapeljive bagete

Testo razdelimo na 4 enake dele. Pri meni je vsak kos tehtal 255 g. Vsak kupček testa s pomočjo ostre moke obdelamo. Obdelane hlebčke prekrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati 30 minut.

zapeljive bagete

Nato hlebčke testa oblikujemo v štručke in jih položimo v pekač. Če imamo pekač za bagete uporabimo tega. Če ga nimamo, uporabimo veliki pekač pečice katerega obložimo s peki papirjem.

Sedaj vklopimo pečico na 220 stopinj Celzija, brez ventilacije. Na dno pekača postavimo manjši pekač ali posodo z vodo, katera bo med peko ustvarjala paro. V času, ko čakamo, da se pečica segreje, bodo bagete v pekaču ponovno lepo vzhajale.

Bagete tik preden jih damo v pečico,  s pomočjo žiletke ali ostrega noža, 3 x poševno zarežemo. Pečemo jih na 220 stopinj Celzija, klasične peke, srednje rešeto, 30 minut. Zadnje 3 do 5 minut vklopimo žar program, da se bagete lepo zlato obarvajo.

Zapeljive bagete bodo imele hrustljavo skorjico. Če spadate v tisto skupino, katera ne more uživati ali ne mara hrustljave skorjice, potem bagete takoj po pečenju za nekaj časa zavijte v vlažno krpo.

zapeljive bagete

Želim vam veliko slastnih in hrustljavih grižljajev v zapeljive bagete.

zapeljive bagete

Naj vam tekne!

zapeljive bagete

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor