Bezgov sirup z jagodami
Print Friendly, PDF & Email

Bezgov sirup z jagodami je odličnega okusa. Najprej okusimo bezeg, nato sladkaste jagode, ki okus še poživijo. Bezgove cvetove moramo nabirati suhe in v dopoldanskem času, nikoli po dežju. Biti morajo odprti, vendar ne rjavi. Bezgovih cvetov ne smemo prati ali spirati, saj tako odstranimo ves cvetni prah (alergikom na cvetni prah se odsvetuje tako nabiranje kot pitje), odstranimo pa (ročno) vse žužke in uške, ki se rade zadržujejo na pecljih bezga. Sedaj pa k receptu, ki je mene tako zelo, zelo zelo navdušil, da ga delim tudi z vami.

Bezgov sirup z jagodami

Bezgov sirup z jagodami – pripomočki:

  • večji lonec s pokrovko (vsaj 10 l)
  • lonec  (volumen 6 l ali več)
  • kuhalnica
  • steklenice z zamaški
  • cedilo
  • kuhinjska gaza

Bezgov sirup z jagodami – sestavine

Za 9 l sirupa:

  • 5 l vode
  • 65 cvetov bezga
  • 2 kg jagod (najboljše domače)
  • 4 kg sladkorja
  • 125 g citronske kisline
  • 5 limon (bio)

Bezgov sirup z jagodami – postopek:

Suhe bezgove cvetove, ki smo jih predhodno pregledali, in odstranili smeti, listke in druge vsiljivce ter odstranili zelene peclje, razporedimo po večjem loncu (jaz sem uporabila 20 l lonec ), za katerega je dobro, da ima pokrovko. Cvetovom dodamo sladkor in citronsko kislino.Bezgov sirup z jagodami

V drugem loncu zavremo 5 l vode in jo prelijemo čez pripravljene bezgove cvetove, sladkor in citronsko kislino. To mešanico dobro premešamo, da se sladkor stopi in pustimo, da se malo ohladi. Ko se je malo ohladilo, primešamo jagode, ki smo jih predhodno očistili in malo pretlačili. Dodamo še limone, narezane na kolobarje. Pokrijemo in shranimo za 72 ur na hladno. Mešanico premešamo 2x na dan (tudi, če večkrat ni nič narobe ). Po 72 urah (3 dneh) mešanico precedimo skozi kuhinjsko gazo in cedilo. Bezgov sirup z jagodami

Steklenice steriliziramo v pečici. Steriliziramo jih tako, da jih najprej dobro splaknemo in  čiste damo v ogreto pečico na 120 stopinj Celzija za 15minut. Precejen sirup nalijemo v še vroče steklenice, ki jih dobro zapremo. Da se nam sirup ne pokvari, ga hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Bezgov sirup z jagodami

 

Bezgov sirup z jagodami po odprtju steklenice v poljubnem razmerju redčimo z vodo.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor