Kruh iz pražit
Print Friendly, PDF & Email

Novodobna žita in moke so danes v večini osiromašena in za nekatere zelo alergene. Že v pradavnini je človek uporabljal žita, vendar neprečiščena. Namreč največ hranil, vitaminov in mineralov se nahaja v zunanjem sloju zrnja. V današnjem času smo ji oluščili in tako moko in izdelke povsem osiromašili. Ljudje postajamo vedno bolj osveščeni in tako vedno več in bolj posegamo po bolj zdravi hrani. Zato se tudi v kulinariko in na krožnik vračajo stare žitarice, katere so lažje prabavljive in veliko manj alergene.

Moka iz pražit vsebuje pšenično pirino moko, pirino polnozrnato moko, polnozrnato moko iz pšenice enozrnice in pšenice dvozrnice. Njena uporaba in rokovanje z njo je enakovredna z moko iz pšenične moke. Moko iz pražit najdete na polici v bolje založenih trgovini, vendar najboljša izbira je, če imate možnost, da vam v mlinu zmeljejo moko.

Kruh iz pražit ima hrustljavo skorjico, sredica je povsem mehka, polnega in bogatega okusa ter je veliko lažje prebavljiv. Navdušil vas bo.

Kruh iz pražit

Kruh iz pražit – pripomočki:

  • robot za gnetenje (ni obvezno)
  • pekač s pokrovom (emaljirana, steklena, glinena)

Kruh iz pražit – sestavine:

  • 500 g moke iz pražit
  • 11 g soli
  • 7 g suhega kvasa (ali 20 g sveži kvas)
  • 330 mlačne vode

Kruh iz pražit moke – postopek:

V posodo za gnetenje odtehtamo moko in dodamo vse ostale sestavine. Če boste uporabili sveži kvas, najprej naredite kvasec, vse ostalo enako.

Kruh iz pražit

Sestavine z robotom gnetemo 10 minut na najnižji hitrosti. Če boste gnetli ročno, gnetite 15 minut. Po gnetenju posodo s testom pokrijemo in pustimo vzhajati pol ure.

Kruh iz pražit

Po pol ure vzhajanja se je testo že lepo dvignilo. Dlani si zmočimo z vodo in z roko naredimo od strani potege, tako da testo privzdigujemo, ne gnetemo. Naredimo šest potegov. Nato posodo ponovno pokrijemo in spet pustimo vzhajati pol ure. Po pol ure postopek potegov ponovimo in ponovno pustimo testo vzhajati pol ure.

Če povzamemo: po gnetenju testo vzhaja pol ure, nato naredimo potege in ponovno pol ure vzhajanja in spet potegi in ponovno pol ure vzahjanja.

Kruh iz pražit

Delovno površino rahlo pomokamo in nanjo zvrnemo vzhajano testo. Sedaj testo s potegi oblikujemo v hlebček. Testa ne gnetemo.

Kruh iz pražit

Zgronjo stran testa zategujemo, da dobi spodnja stran povsem gladek videz hlebčka.

Kruh iz pražit

Košarico posipamo z ostro moko in vanjo položimo oblikovan hlebček in sicer tako, da je gladka (lepša) stran spodaj. Košarico za vzhajanje pokrijemo in pustimo vzhajati od 45 do 60 minut.

Kruh iz pražit

Testo je dovolj vzhajano, ko podvoji volumen. Čas vzhajanja je odvisen od tega, kako poskočno je testo. Pri meni je testo zelo lepo delalo in sem potrebovalo samo 45 minut.

Čas je odvisen od vzhajanja testa. Pri meni je potrebovalo samo 45 minut.

Med tem, ko hlebček vzhaja, prižgemo pečico na 240 stopinj Celzija. Istočasno v pečico postavimo tudi pekač, da se močno segreje.

Ko je hlebček lepo narastel, ga zvrnemo na peki papir in ga takoj prenesemo v vroč pekač. Pekač takoj pokrijemo s pokrovom in pečemo 25 minut. Po 25-ih minutah odstranimo pokrov pekača in temperaturo znižamo na 210 stopinj Celzija in pečemo še 25 mint. Pečenega takoj odstranimo iz pekača na rešeto za ohlajanje.

Kruh iz pražit

Kruh iz moke iz pražit ima hrustlajvo skorjico, mehko in polno sredico, zelo bogatega okusa. Zunanja skorjica se med ohlajanjem zmehča.

Kruh iz pražit

Kruh iz pražit

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor