Bige
Print Friendly, PDF & Email

Tako mehke, puhaste in dišeče! Prekrasne barve in nasploh izgleda – povrhu vsega pa še tako okusne. Ja, to so domače bige!
Tako sveže, kot tudi dan ali dva stare – nam bodo ob uživanju narisale nasmeh na obraz.

Bige

Pripomočki za bige:

  • papir za peko
  • pečica
  • valjar

Sestavine za bige:

Za 400 g moke – 10 big

  • 400 g bele moke
  • 1 jajce (srednje velikosti)
  • 8 g soli
  • 12 g sladkorja
  • 4 g suhega kvasa
  • 50 g masla
  • 50 g kisle smetane ali grškega jogurta
  • 225 ml mleka
  • 50 ml olja

Postopek za bige:

Najprej natehtajmo mehko, belo moko. Jaz najraje vzamem moko manitoba “00” ali “0” in vse do bele moke tipa 480.
Seveda lahko vzamete tudi kakšno drugo moko višje granulacije (vse do polnozrnate moke), vendar boste morali v tem primeru malo spremeniti količino tekočine v receptu (mleka), saj različne moke vpijajo različno količino tekočine.

Bige

Moki dodamo suh kvas, sladkor in sol. Ter vse rahlo premešamo. Kvasca ni potrebno delati posebej.
Sedaj naredimo jamico v sredino moke in v njo stremo jajce, dodamo kislo smetano ter rahlo stopljeno maslo.

Bige

Na sredini vse rahlo premešamo in začnemo postopoma dodajati toplo mleko.

Bige

To sedaj z žlico ali kuhalnico premešamo. Nato uporabimo roke in mešamo in tako dolgo, da ne dobimo lepe, gladke, enotne mase.
Testa ne smemo preveč gnesti – niti ga ne moremo, ker pride zelo redko in lepljivo. Zato z rokami res mesimo oziroma bolj zmešamo samo toliko, da se povežejo vse sestavine.

Bige

To mehko in lepljivo testo sedaj pokrijemo s servieto in pustimo, da odstoji 15 minut na sobni temperaturi.
Po tem času rahlo pomokamo delovno površino, damo testo iz posode in ga pregnetemo. Moke ne dodajamo preveč- le toliko, da bomo lahko gnetli testo, ki mora še vedno ostati mehko in voljno. Gnetenje traja približno 5 minut.

Bige

Testo oblikujemo v kepo, ga damo v posodo ter pustimo počivati 45 minut na sobni temperaturi.
Testo bo med tem časom vzhajalo.
Nato ga zopet damo na rahlo pomokano delovno površino, malo pregnetemo in razdelimo na 10 enakih delov. Vsak del bo imel gramaže približno 77 gramov.

Bige

Iz vseh 10. delov naredimo kroglice, ki jih prekrijemo s servieto in pustimo na sobni temperaturi 10 do 15 minut, da zopet malo vzhajajo.

Bige

Vsako kroglico testa sedaj malo razvlečemo z roko, nato pa z valjarjem razvaljamo in oblikujemo v pravokotnik.
Debelina testa naj bo povsod enaka, da bo cela biga enake velikosti.

Bige

Sedaj testo zrolamo v obliko bige (rolamo krajši del testa), da dobimo kompaktno, podolgovato rolico – nato te rolice odlagamo na pekač, katerega smo prekrili s papirjem za peko.

Bige

Bige

Bige sedaj zopet pokrijemo in pustimo še zadnjič vzhajati 30 minut, na sobni temperaturi.

Bige

Tik pred peko bige premažemo z oljem (jaz uporabim hladno stiskano sončnično olje) in jih pečemo v naprej ogreti klasični (ne ventilacijski) pečici 25 minut, na 200 °C.

Bige

Ko so bige pečene (dobijo po vrhu lepo zlato rjavo barvo) jih vzamemo iz pečice, takoj še enkrat premažemo z oljem in pokrijemo s servieto. Počakamo približno 10 do 15 minut, da se delno ohladijo, nato jih lahko odkrijemo in damo iz pekača.

Bige

Postrežemo lahko takoj sveže, še rahlo tople in tako zelo mehke!
Prav tako pa nam bodo tudi dan ali dva stare ob uživanju narisale nasmeh na obraz, saj bodo ob pravilnem shrajevanju (zavite v paprinato ali laneno vrečko ter nato dane še v eno vrečko, da preprečimo izsušitev) ostale mehke vse dni.

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor