Solata z jajcem in bučnim oljem
Solata z jajcem in bučnim oljem je nasitna solata, ki je lahko tudi samostojen obrok. Obogatimo jo lahko s kakšnimi semeni (bučna semena, konopljina semena) in na koncu dodamo še bučno olje. Najboljše je domače gosto bučno olje, ki ima izrazit vonj in okus.
Solata z jajcem in bučnim oljem – pripomočki:
- večja posoda
- cedilo
- manjši nož
- deska za rezanje
- 2 žlici (za mešanje)
Solata z jajcem in bučnim oljem – sestavine:
- poljubna zelena solata (kristalka, rukola, motovilec, mlada špinača)
- 1-2 trdo kuhani jajci
- sol, poper (po okusu)
- ščepec posušenega origana
- konopljina semena (po želji)
- bučno olje
Solata z jajcem in bučnim oljem – postopek:
Uporabimo lahko katerokoli vrsto zelene solate in tudi radič. Odločimo se lahko za samo eno vrsto (npr. kristalko, rukolo, mlado špinačo, motovilec ali kakšno drugo) ali pripravimo mešanico različnih vrst. Solato otrebimo, izločimo poškodovane dele rastline, dobro operemo in odcedimo na cedilu. Odcejeno stresemo v večjo posodo.
Trdo kuhano jajce narežemo na tanjše kolobarje. Po želji jih lahko narežemo tudi na manjše dele. Dodamo jih na solato.
Posolimo in popramo po okusu, dodamo večji ščepec posušenega origana ter kakršnakoli semena (npr. oluščena konopljina, bučna, sončnična).
Vse skupaj prelijemo z bučnim oljem in premešamo z 2 žlicama.
Solata z jajcem in bučnim oljem je pripravljena. Postrežemo jo takoj. Zraven se podajo različne jedi: testenine, popečeni mladi sir, zrezki, poskusite lahko tudi arancini – riževe kroglice ali enostavne zvitke iz tortilije. Odlična je tudi tortilja pica na hitro ali polnjene palačinke s tuno. Če si boste zaželeli brezmesno kosilo – pa je prava izbira gratinirana cvetača po italijansko.
Dober tek!
Spodaj lahko najdete še nekaj zanimivih solat, ki so lahko kot samostojni obrok ali priloga h glavni jedi.
- Mešana solata s semeni.
- Paradižnikova solata s hrustljavimi koščki toasta.
- Kitajsko zelje s pomarančo.
- Mešana solata z bučno-jogurtovim prelivom.