Gratinirana cvetača po italijansko
Tole zlato zapečeno gratinirano cvetačo po italijansko bodo pohrustali tudi tisti, ki ne marajo cvetače. Namesto cvetače lahko uporabimo tudi brokoli, bučke, jedilne buče itd.
Gratinirana cvetača – pripomočki:
- manjši pekač
- peki papir
- skodelica
- vilica
Gratinirana cvetača – sestavine:
- cvetača (blanširana) – toliko, da z njo prekrijemo dno pekača
- 4-5 žlic kisle smetane
- jajce
- nariban sir
- nekaj mini paradižnikov
- sveža bazilika (lahko tudi posušena)
- ščep soli, popra in karija
Gratinirana cvetača po italijansko – postopek:
V skodelici zmešamo jajčko in kislo smetano ter začimbe. Sir naribamo, paradižnike in lističe bazilike pa operemo in osušimo.
Dodamo na koščke natrgano baziliko.
V pekač položimo peki papir. Blanširano cvetačo (nekaj minut kuhano v vreli osoljeni vodi) narežemo na lističe in zlagamo na pekač eno poleg druge. Mini paradižnik narežemo na kolobarčke in jih enakomerno porazdelimo po cvetači.
Vse skupaj prelijemo s prej pripravljenim prelivom iz kisle smetane in jajčke.
Na koncu dodamo še nariban sir in posujemo z baziliko.
Damo v segreto pečico in pečemo približno pol ure na 180 stopinj Celzija oz. tako dolgo, da se sir zlato rumeno zapeče.
Gratinirana cvetača po italijansko je lahko samostojna jed ali priloga k mesu.
Dober tek! 🙂