Veganska čokoladna torta s pomarančo in mandarino
Print Friendly, PDF & Email

V vrsto veganskih sladic sem dodala še eno tortico, tokrat v kombinaciji čokolada-pomaranča. Gre za kombinacijo, ki se ji marsikdo ne more upreti. A ta tortica je posebna zato, ker ni pripravljena na običajen način, torej iz biskvita in kreme, ampak je veganska. To pomeni, da sem za njeno pripravo uporabila le sestavine rastlinskega izvora. Primerna je torej za vse, ki se radi posladkajo, a ne uživajo živil živalskega porekla, prav tako pa bo teknila tudi vsem ostalim.

Če smo vajeni pripravljati klasične sladice, torej iz klasičnih sestavin in z običajnimi postopki, je verjetno naša prva misel – vsaj moja je bila – da verjetno sladica ne bo preveč dobra, “če ji toliko stvari manjka”. Pa ni bilo tako, saj izbrana kombinacija okusov pač ni kar tako, vsaj zame. 🙂 Tortica je sestavljena iz čokoladnega oboda s kosmiči in oreščki, vanilijeve in čokoladne kreme ter plasti mandarin in pomaranč. Pomaranča je prisotna tudi v čokoladnih plasteh torte. Obod je nekoliko trši, vse tri plasti kreme pa so mehkejše, kar v ustih ustvari še eno kombinacijo oz. kontrast. Ta veganska tortica je vsekakor odlična, drugačna in za pripravo nezahtevna, kot za vse sladice pa se moramo malo potruditi, najti čas in slediti navodilom. Vsekakor je vse to poplačano, ko dobimo predse košček dobre tortice. 🙂

Pripomočki za vegansko čokoladno torto s pomarančo in mandarino:

  • tortni model premera 18 cm
  • prilegajoč kos papirja za peko
  • skleda za mešanje sestavin
  • sekljalnik ali blender
  • palični mešalnik
  • skleda
  • skledica
  • kuhinjski čopič
  • žlica
  • žlička
  • nož
  • deska
  • tehtnica
  • hladilnik
  • posoda za merjenje tekočin
  • ena večja in ena manjša posoda za vodno kopel
  • štedilnik
  • kozica
  • cedilo
  • servirni krožnik

Sestavine za vegansko čokoladno torto s pomarančo in mandarino:

Za tortico premera 18 cm:

Čokoladni obod:

  • 125 g mletih lešnikov
  • 100 g ovsenih kosmičev
  • 180 g temne čokolade
  • 25 g sladkorja (belega ali kokosovega oz. drugega sladkorja po želji)
  • 1 ščep soli
  • 1/2 žličke cimeta
  • 30 g kokosovega olja (hladno stiskanega)

Krema:

  • 160 g indijskih oreščkov
  • 30 g izkoščičenih datljev
  • 65 g kokosovega olja (hladno stiskanega)
  • 2 žlici limoninega soka
  • 0,75 dl ovsenega napitka
  • 45 g sladkorja (belega ali kokosovega oz. drugega sladkorja po želji)
  • 15 g chia semen (približno 1 žlica)

Za vanilijevo kremo še:

  • 1/4 žličke vanilije v prahu

Za čokoladno kremo še:

  • 65 g temne čokolade (uporabila sem tako z okusom pomaranče)
  • 3 kapljice eteričnega olja pomaranče (pazimo, da uporabimo eterično olje, ki je primerno za interno uporabo; po želji to sestavino laho tudi izpustimo)

Pomarančno-mandarinina plast:

  • 100 g pomaranče
  • 70 g mandarine
  • 30 g izkoščičenih datljev
  • 30 g chia semen (2 žlici)

Dekoracija:

  • mandarina
  • žlička ovsenih kosmičev
  • žlička naribane ali nasekljane temne čokolade

Postopek za vegansko čokoladno torto s pomarančo in mandarino:

Preden se sploh lotimo priprave te veganske torte, namočimo indijske oreščke in datlje. V skledo vsujemo 160 g indijskih oreščkov in jih prelijemo z vodo – toliko, da so vsi pod vodno gladino in še malo več, saj bodo del vode vsrkali. Dvakrat po 30 g datljev (enkrat za kremo in enkrat za pomarančno-mandarinino plast) narežemo na manjše koščke, jih damo v skledici in prav tako prelijemo približno z 1 dl vode.

Naslednji dan začnemo s pripravo čokoladnega oboda. Najprej pripravimo tortni model, v katerega na dno damo ustrezno velik kos papirja za peko, robove pa namažemo s kokosovim oljem.
V skledo vsujemo 125 g mletih lešnikov, 100 g ovsenih kosmičev, 25 g sladkorja, 1 ščep soli, 1/2 žličke cimeta in sestavine premešamo z žlico.

Na štedilnik postavimo eno večjo posodo, v katero nalijemo nekaj cm vode. Nad to posodo postavimo drugo, nekoliko manjšo posodo, v katero nalomimo 180 g temne čokolade in 30 g kokosovega olja. Čokolado in kokosovo olje moramo stopiti, zato vodo segrejemo, a ne do vretja, pač pa le toliko, da zgornja posoda postane topla in se bosta čokolada in olje v njej počasi stopila. Po želji dodamo par kapljic eteričnega olja pomaranče za bolj izrazit okus tega agruma.

Ko sta čokolada in kokosovo olje stopljena in zmešana, ju prelijemo čez suhe sestavine v skledi.

Dobljeno čokoladno maso zvrnemo v pripravljen tortni model in jo s čistimi rokami razporedimo po dnu ter ob rob. Na začetku, ko je masa še mehka, bo ta drsela dol z oboda tortnega modela. Zato model z maso postavimo v hladilnik za približno 5 minut, nato pa spet poravnamo maso ob obod. Ponovimo nekajkrat, dokler nam ne uspe oblikovati lepega in enakomernega oboda, ki naj bo visok približno 5 cm ali raje malo več. Model s čokoladno maso postavimo v hladilnik in se lotimo priprave kreme.

Za kremo pripravimo najprej osnovno kremo, ki jo bomo razdelili na pol in vsaki dodali nekaj sestavin, da bomo dobili dve kremi različnih okusov. Namočene indijske oreščke odcedimo in jih damo v blender (oz. če ga nimamo, v sekljalnik). Dodamo namočene in odcejene datlje, 65 g kokosovega olja , ki ga stopimo v kozici na nizki temperaturi, 2 žlici limoninega soka, 0,75 dl ovsenega napitka, 45 g sladkorja in 15 g chia semen. Vse sestavine za kremo zmešamo. Če uporabljamo močan blender, bomo dobili kremno maso, sekljalnik pa morda ne bo dovolj močan za to. V tem primeru lahko maso še nekoliko zmešamo s paličnim mešalnikom.

Kremo nato razdelimo na dva dela (polovico kreme damo v drugo skledo). V prvi del kreme dodamo 1/4 žličke vanilije v prahu in kremo razporedimo na dno čokoladnega oboda. Postavimo nazaj v hladilnik.

V drugi del kreme dodamo 65 g temne čokolade (z okusom pomaranče), ki jo stopimo nad vodno kopeljo (tako, kot pri postopku za pripravo čokoladnega oboda), in 3 kapljice eteričnega olja pomaranče.

Tudi to kremo razporedimo po torti, torej po vanilijevi kremi, ki se je medtem že nekoliko strdila, vseeno pa smo pri nanašanju kreme nežni, če želimo, da sta sloja dobro vidna, nič pa ne bo narobe, če se malo zmešata ali je ponekod več enega in drugje drugega. Torto damo nazaj v hladilnik.

Čaka nas še priprava pomarančno-mandarininega sloja naše veganske tortice. V posodo za mešanje damo 100 g pomaranče, 70 g mandarine, 30 g namočenih in odcejenih datljev in vse skupaj zmešamo s paličnim mešalnikom (ali blenderjem).

Dodamo še 30 g chia semen, premešamo z žlico in vse skupaj vlijemo na torto.

Tortico spet postavimo nazaj v hladilnik, kjer naj se hladi vsaj 5 ur, lahko pa kar čez noč. Pomembno namreč je, da chia semena nabreknejo in bo tudi zgornja plast kompaktna tudi po rezanju torte. Ko se odločimo za postrežbo torte, jo približno pol ure prej vzamemo iz hladilnika in pustimo na sobni temperaturi. Odstranimo papir za peko in spodnji del tortnega modela, nato pa previdno odstranimo še obod. Če se tortica preveč drži oboda, jo za nekaj sekund previdno prelijemo s toplo vodo (le po kovinskem obodu!), da se bo čokolada le toliko zmehčala, da bomo obod lahko normalno odstranili. Če nam je ljubše, lahko okoli oboda tudi zavijemo kuhinjsko krpo, ki jo prej pogrejemo, ali pa si pomagamo s sušilcem za lase in z njim rahlo segrejemo tortni model.

Tortico nato postavimo na servirni krožnik in jo še okrasimo. Mandarino razrežemo na rezine, ki jim odrežemo lupino (sama sem oblikovala 6-kotnike).

Dodamo žličko naribane ali sesekljane temne čokolade in čez posujemo še nekaj ovsenih kosmičev. Na vrh položimo še narezane mandarine in veganska čokoladna torta s pomarančo in mandarino je pripravljena za postrežbo.

Dober tek!

Tukaj pa je recept za klasično čokoladno-pomarančno torto.

In še nekaj receptov za druge veganske sladice:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor