Tinkarina torta presenečenja z orehi in jagodami
Print Friendly, PDF & Email

Bogata orehova torta me spominja na otroštvo in recept za orehov biskvit pri tej torti je prav takšen, kot ga je včasih pekla babica, podobna pa je tudi čokoladna krema. Za svežino poskrbi jagodna krema, za presenečenje pa bonbončki v sredini. Takšna torta je odlična za otroška praznovanja. 

Tinkarina torta presenečenja z orehi in jagodami – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni mešalnik
  • okrogel model za torto (premera 26 cm) s snemljivim obodom
  • tlačilka za krompir

Tinkarina torta presenečenja z orehi in jagodami – sestavine:

za biskvit

  • 7 rumenjakov
  • 12 žlic mrzle vode
  • 300 g sladkorja
  • 8 beljakov
  • 350 g gladke moke
  • 150 g mletih orehov
  • 1 žlička pecilnega praška
  • cca. 10 žlic čokoladnega mleka za navlažitev biskvita (uporabite lahko tudi navadno mleko ali vodo in rum)

za jagodno kremo

  • 200 g jagod (lahko tudi zamrznjenih)
  • 3 žlice koruznega škroba (gustina)
  • 3 žlice sladkorja
  • 200 ml vode

za čokoladno kremo

  • 500 ml mleka
  • 5 žlic ostre moke
  • 8 žlic sladkorja
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 rumenjak
  • 200 g masla

in še

  • maslo (ali margarina) in moka za pekač
  • pest bonbonov
  • poljubna dekoracija

Tinkarina torta presenečenja z orehi in jagodami – postopek:

Kremo skuhamo na podoben način, kot puding. V kozico nalijemo približno 250 ml mleka in segrevamo. V skledici zmešamo ostro moko, sladkor, kakav in rumenjak, z ostankom mleka.

Beljak shranimo, saj ga bomo porabili pri pripravi biskvita. V vroče mleko zakuhamo zmes in z metlico ves čas mešamo. Kuhamo kakšno minuto dlje, kot običajno kuhamo puding. Ko je masa že tako gosta, da je ne moremo več mešati, jo odstavimo s štedilnika in pustimo, da se ohladi. Vmes večkrat premešamo, da se na površini ne naredi skorja.

V dve večji skledi ločimo jajca. K beljakom dodamo tudi beljak, ki nam je ostal od priprave kreme in z mešalnikom stepemo čvrst sneg. Rumenjakom dodamo vodo in mešamo z mešalnikom. Postopno dodamo sladkor in še naprej mešamo, da dobimo penasto zmes.

Počasi primešamo še moko s pecilnim praškom in mlete orehe.

Na koncu še ročno vmešamo sneg.

Okrogli pekač pomastimo in posujemo z malo moke, vanj vlijemo maso za biskvit, enakomerno razporedimo in pečemo v navadni pečici na 180°C (v ventilacijski pečici na 160°C).

Ker je biskvit precej visok, se mora peči približno 45 minut. Najbolje bo da s pomočjo lesene špile preverimo, če je biskvit pečen. Posebej preverimo, če je pečena tudi sredina biskvita.

Ohlajen biskvit dvakrat prerežemo. Na srednji del biskvita položimo skodelico in z nožem obrežemo, da dobimo luknjo.

Spodnji del biskvita položimo na krožnik ali pladenj in okrog znova namestimo obod pekača. Biskvit navlažimo s čokoladnim mlekom ali z drugo primerno tekočino. Nato se lotimo kuhanja jagodne kreme.

V kozico damo jagode in vodo in segrevamo. Če uporabimo zamrznjene, segrevamo toliko časa, da se odtalijo. S tlačilko za krompir jagode nekoliko pretlačimo. Po želji lahko pustimo večje koščke sadja, lahko pa pretlačimo do gladkega.

Dodamo še koruzi škrob in sladkor, še naprej segrevamo in mešamo z metlico.

Ko se masa začne zgoščevati še malo kuhamo, nato pa jo enakomerno zlijemo na spodnji del biskvita. Na še vročo maso položimo srednji del biskvita, ki smo mu že prej izrezali sredino. Z nadaljevanjem torte počakamo toliko časa, da se jagodna krema ohladi.

Za čokoladno kremo damo v skledo maslo, ogreto na sobno temperaturo in ga zmiksamo. Nato postopoma dodajamo ohlajeno čokoladno kremo in vse dobro zmiksamo.

V odprtino nasujemo pisane bonbone, približno polovico kreme namažemo na srednji del biskvita, nato pa torto pokrijemo še z zgornjim delom biskvita.

Tudi na zgornji del biskvita, po sredini notranje strani (tam, kjer se bo dotikalo bonbonov), na tanko namažemo s čokoladno kremo.Odstranimo obod pekača in torto obmažemo s preostalo kremo in poljubno okrasimo.Brbončice vam bodo hvaležne.

 

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor