Krtkova torta z višnjami
Print Friendly, PDF & Email

Krtkova torta spominja na krtino, saj je temno rjave barve, izbočena in razbrazdana na površini. A okus je vse prej, kot zemeljski. Odlikuje jo bogat čokoladni biskvit brez jajc, za sočnost in kiselkast kontrast pa poskrbi višnjeva sredica. K tej preprosti, a vseeno bogati sladici, se odlično poda kanček sladke smetane ali kepica vanilijevega sladoleda. Namesto okrogle torte, lahko to sladico pripravite tudi kot pecivo, in sicer v oglatem pekaču.

Krtkova torta z višnjami – pripomočki:

  • tortni model (premer 28 cm) (uporabimo lahko tudi oglat pekač 20 x 30 cm)
  • skodelica (250 ml)
  • skleda
  • skledica
  • žlica
  • kuhalnica
  • metlica
  • nož
  • deska
  • papir za peko
  • kozica
  • tehtnica
  • krožnik za serviranje
  • pladenj ali krožnik

Krtkova torta z višnjami – sestavine:

za biskvit:

  • 4 skodelice gladke moke
  • 3/4 skodelice sladkorja
  • 4 zvrhane žlice grenkega kakava
  • 1 pecilni prašek
  • 200 g čokoladnih koščkov
  • 1/2 skodelice sončničnega olja (in še malo za namastitev oboda tortnega modela)
  • 2 skodelici mleka

za kremo:

  • 200 g izkoščičenih višenj
  • 3 žlice sladkorja
  • 200 ml vode
  • 1 vaniljin puding

Krtkova torta z višnjami – postopek:

V skledo vsujemo suhe sestavine za biskvit in jih dobro premešamo s kuhalnico.

Čokolado nasekljamo na koščke in dodamo k suhim sestavinam, ter premešamo. Uporabimo lahko tudi čokoladne kapljice. Sama sem uporabila jedilno čokolado, po želji pa lahko del čokolade zamenjamo z mlečno ali belo čokolado.

Prilijemo še olje in mleko, ter dobro premešamo.

Mešamo s kuhalnico, saj je masa pregosta, da bi jo lahko dobro premešali z električnim mešalnikom.

Tortni model na dnu obližimo s papirjem za peko, obod pa namažemo z oljem ali maslom. Biskvitno maso razporedimo po pekaču in damo pečt v navadno pečico, ogreto na 180°C. Pečemo približno 20 – 30 minut.

Ko je biskvit pečen, z nožem nežno obrežemo ob obodu in ga previdno odstranimo. Ohlajen biskvit vzdolžno prerežemo na polovico. Zgornjo polovico preložimo na krožnik ali pladenj, spodnjo pa na krožnik, na katerem bomo torto dokončali. Vlaženje biskvita ni potrebno.

Za kremo najprej izkoščičimo višnje in jih damo v kozico, prilijemo 100 ml vode in kuhamo.

V manjši skledici zmešamo sladkor, vaniljin puding in 100 ml vode.

Pudingovo zmes prilijemo v kozico in kuhamo med stalnim mešanjem.

Ko se začne masa zgoščevati in postane prosojna, jo zlijemo na spodnjo polovico biskvita in jo enakomerno razporedimo s pomočjo žlice.

Zgornjo polovico položimo na spodnji del z višnjevo kremo in rahlo pritisnemo, da se oba dela spojita. Ko se krema ohladi, je krtkova torta z višnjami pripravljena.

H krtkovi torti se odlično poda žlica stepene sladke smetane ali kepica vaniljinega sladoleda.

Brbončice vam bodo hvaležne!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor