Čokoladna torta s kremo z Ruby čokolado
Če obožujete čokolado, je ta čokoladna torta idealna za vas, saj vsebuje kar tri vrste čokolade. V biskvitu se prepletata temna in mlečna, v kremi pa kraljuje Ruby čokolada. Ruby je novo odkritje v svetu čokolade. Izdelana je namreč iz posebne vrste kakava, ki da čokoladi čudovito roza barvo in okus, ki spominja na jagodičevje. V tej torti se prepletajo sladki in kisli okusi, za hrustljavost pa poskrbijo krispiji. Čokoladna torta z Ruby čokolado ni zahtevna za pripravo in ne potrebujemo slaščičarskega znanja, da bi nam uspela.
Čokoladna torta s kremo z Ruby čokolado – pripomočki:
- tortni model (premera 26 cm)
Čokoladna torta s kremo z Ruby čokolado – sestavine:
za biskvit
- 2 skodelici (250 ml) gladke moke
- 1/2 skodelice sladkorja
- 2 žlici kakava
- 1/2 pecilnega praška
- 60 g jedilne ali temne čokolade
- 40 g mlečne čokolade
- 100 ml olja
- 1 jajce
- 3 žlice navadnega jogurta
- 200 ml mleka
za kremo
- 200 ml + 50 ml mleka
- 3 žlice ostre moke
- 3 žlice sladkorja
- 60 g Ruby čokolade
- 100 g masla
in še
- 3 žlice kisle marmelade
- 3 žlice krispijev
Čokoladna torta s kremo z Ruby čokolado – postopek:
V posodo stresemo moko, pomešano s pecilnim praškom, sladkor in kakav.
Obe vrsti čokolade grobo nasekljamo in dodamo v skledo. Dodamo še ostale, mokre sestavine (olje, jajce, jogurt in mleko) in s kuhalnico ali žlico dobro premešamo, da se vse sestavine med sabo povežejo.
Na dno tortnega modela položimo papir za peko, dodatna pomastitev pekača pa ni potrebna. Maso zlijemo v model in pečemo v navadni pečici, na 180 °C, približno pol ure. Da bo torta zagotovo pečena, opravimo preizkus z zobotrebcem.
Kremo skuhamo podobno, kot puding. V kozico natočimo 200 ml mleka in segrevamo. V skledici zmešamo moko, sladkor in 50 ml mleka.
Ko mleko zavre, zakuhamo vanj dobljeno zmes in močno mešamo z metlico. Kuhamo nekoliko dlje, kot bi kuhali puding, nato pa kozico umaknemo s štedilnika in v toplo kremo vmešamo Ruby čokolado. Kremo med ohlajanjem večkrat premešamo, da se ne naredi skorjica.
Ko se krema povsem ohladi, v večji skledi penasto stepemo maslo, ki naj bo ogreto na sobno temperaturo, nato pa postopoma dodajamo kremo in mešamo z električnim mešalnikom.
Ohlajeni biskvit vzdolžno prerežemo na pol. Spodnjo polovico premažemo z marmelado. Priporočam kislo marmelado. Sama sem uporabila višnjevo. Čez marmelado namažemo kremo z Ruby čokolado. Žlico ali dve kreme lahko prihranimo za okrasitev torte.
Čez kremo enakomerno posujemo hrustljave krispije in pokrijemo z drugo polovico biskvita.
Torto okrasimo po želji.
Brbončice vam bodo hvaležne.
Poskusite pripraviti še kakšno torto:
- Tinkarina torta presenečenja z jagodami in orehi
- Krtkova torta z višnjami
- Čokoladno-vanilijeva torta z višnjami
- Borovničeva mascarpone torta
- Špelina čokoladno malinova naked tortica