Skutna torta z jagodami in breskvami
Print Friendly, PDF & Email

Skutna torta z jagodami in breskvami je odlična sladica, ki nas osveži in pocrklja, ni pa težka in nasitna, zato z lahkoto pojemo dva koščka. Sestavljena je iz treh plasti in ne vsebuje moke. Plasti te torte so rahle, nežne, čeprav zaradi drzne barvne kombinacije tortica deluje bolj udarno. Speči moramo le prvo plast, ostali dve pa se morata dobro ohladiti v hladilniku. Prva plast je sestavljena iz mletih orehov in lešnikov, kar tortici daje bogat okus po oreščkih. Srednja plast je bele barve, rahla in kremna, saj jo sestavljajo okusni mlečni izdelki: skuta, mascarpone in sladka smetana. Zgornja plast je sadna, pripravljena iz sočnih, zrelih, sladkih jagod in breskev. S sladkorjem nisem želela pretiravati, saj vsi vemo, da ni najboljši za naše zdravje, hkrati pa sem želela ohraniti svežino in pristnost glavnih sestavin – skute in jagod. Tortica je posebna zaradi svojega izgleda, saj so v skutni kremi skrite še cele jagode, ki se lepo vidijo od strani. Je prava poletna kulinarična poslastica, ko so jagode in breskve sveže in zrele, nam pa vroče in nam prija lahka, osvežujoča in ne presladka sladica.

Pripomočki za skutno torto z jagodami in breskvami:

  • tortni model premera 18 cm
  • peki papir (krog premera 18 cm)
  • električni mešalnik
  • palični mešalnik
  • pečica
  • hladilnik
  • štedilnik
  • tehtnica
  • posoda za kuhanje
  • posoda za mešanje
  • posoda za merjenje tekočin
  • žlica
  • nož
  • deska
  • metlica za ročno mešanje
  • kovinski obod za torte (če ga nimamo, uporabimo obod modela, v katerem smo spekli prvo plast torte)
  • podstavek ali krožnik za torto
  • acetatna folija (če je nimamo, si pomagamo s plastično mapico za dokumente, ki jo razrežemo in dobro očistimo)

Sestavine za skutno torto z jagodami in breskvami:

Za tortni model premera 18 cm:

Podlaga iz oreščkov:

  • 60 g mletih orehov
  • 80 g mletih lešnikov
  • 20 g kokosovega sladkorja
  • 15 g belega sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 jajce

Skutna plast:

  • 125 g mascarpona
  • 250 g nepasirane skute
  • 1 dl sladke smetane
  • 40 g sladkorja (lahko kombiniramo belega in kokosovega, po želji)
  • 1 dl hladne vode
  • 6 g agar agarja
  • 8-10 jagod

Sadna plast:

  • 230 g jagod
  • 190 g breskev
  • 60 g sladkorja
  • 1 dl hladne vode
  • 6 g agar agarja

Dekoracija:

  • nekaj jagod

Postopek za skutno torto z jagodami in breskvami:

Le spodnja plast skutne torte z jagodami in breskvami je pečena, ostale pripravimo brez peke. To je podlaga iz oreščkov, ne vsebuje pa moke. V skledi zmešamo mlete orehe in lešnike in jih po želji popražimo v ponvi ali posodi brez maščobe, da lepo zadišijo. Pri tem jih ves čas mešamo, da se nam ne zažgejo. Ta korak sicer lahko izpustimo, bo pa dal oreščkom bolj izrazit okus. Nato primešamo sladkor, ščepec soli in 1 jajce.

Vse dobro premešamo, da dobimo gosto zmes, ki jo razporedimo po dnu tortnega modela. Da ga bomo lažje odstranili, uporabimo peki papir, ki ga namestimo na dno modela. Zmes enakomerno razporedimo po modelu. Lahko si pomagamo tako, da prste zmočimo s hladno vodo. Ko se nam masa začne lepiti na prste, jih spet zmočimo. Podlago iz oreščkov pečemo 15 minut na 165 °C. Pustimo, da se ohladi v modelu, nato pa z nožem previdno zarežemo ob obodu in jo odstranimo iz modela.

Podlago postavimo na podstavek, na katerem bomo izdelali torto, in okoli nje namestimo kovinski obroč, znotraj pa ga obdamo z acetatno folijo ali si, če je nimamo, pomagamo z mapico za dokumente. 8-10 jagodam odrežemo zeleni del in jih operemo. Prerežemo jih na pol in polovičke nadevamo na podlago, tako da jih s prerezano stranjo pritisnemo ob folijo (oz. mapico).

Za skutno plast zmešamo 125 g mascarpona in 250 g nepasirane skute. Primešamo še 40 g sladkorja (uporabila sem belega in kokosovega).

Posebej stepemo 1 dl sladke smetane.

V kozico nalijemo 1 dl hladne vode in ji primešamo 6 g agar agarja. Postavimo na štedilnik in ko zavre, mešamo še slabo minutko, da se začne gostiti. Ker se lahko navodila za pripravo agar agarja razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca, upoštevamo tista na embalaži.

Nato postopno, po žlicah v agar dodajamo skutno zmes. Mešamo hitro, da se ne naredijo grudice. Ko smo dodali vsaj tretjino skutne kreme v agar, lahko mešanico z agarjem vlijemo v preostalo skutno kremo in zmešamo z električnim mešalnikom.

Primešati moramo le še sladko smetano, kar prav tako storimo v dveh korakih, lahko pa uporabimo električni mešalnik, a z mešanjem ne pretiravajmo.

Ko imamo skutno kremo pripravljeno, jo nekaj žlic nadevamo na podlago in z njo obdamo jagode. Nato dodamo preostanek kreme in torto postavimo na hladno za 1 uro.

Pripraviti moramo le še zadnjo, sadno plast, ki je sestavljena iz jagod in breskev. Jagodam odrežemo zeleni del in jih operemo. Damo jih v posodo, v kateri jih bomo lahko spasirali s paličnim mešalnikom. Breskve olupimo in narežemo ter dodamo k jagodam. Vsujemo še 60 g sladkorja (oz. po želji) in premešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes.

V kozico damo 1 dl hladne vode in vsujemo 6 g agar agarja. Premešamo in pristavimo na štedilnik. Ko zavre, med mešanjem kuhamo še minutko, dokler se ne začne gostiti, kot bi kuhali puding. Potem odstavimo in k agarju dodamo žlico sadne kaše. Hitro mešamo z ročno metlico in postopno dodajamo več sadne kaše. Ko smo je dodali približno pol, mešanico z agarjem vlijemo k preostali sadni kaši in zmešamo z metlico.

Sadno mešanico vlijemo na skutno plast in naša skutna torta z jagodami in breskvami je skoraj pripravljena. Le še ohladiti jo moramo in počakati, da se strdi, zato jo vrnemo v hladilnik za vsaj 5 ur, toplo priporočam pa kar za čez noč.

Ko je skutna torta z jagodami in breskvami dobro ohlajena, previdno odstranimo kovinski obod in folijo. Nekaj jagod operemo in po želji prerežemo ter enostavno postavimo na tortico za preprosto dekoracijo. Prijetno peko in dober tek!

Če ste sladkosnedi, morate poskusiti tudi te torte:

 

Prijetno sladkanje! 😉

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor