Limonina tortica z bezgom
Print Friendly, PDF & Email

Nežna, sveža, poletna – s temi besedami bi lahko opisali to limonino tortico z bezgom, ki je sestavljena iz treh plasti: limoninega biskvita, bezgovega želeja in jogurtove kreme z limono. Glavni sestavini, limona in bezeg, se bohotita tudi na vrhu tortice in ji dajeta nežnost, ljubkost in milino, obenem pa ob prvem pogledu na to kulinarično lepotico vemo, kakšen okus lahko pričakujemo, ko bomo ugriznili vanjo. Za pripravo te tortice potrebujemo malo več časa, da posamezne plasti spečemo ali skuhamo in ohladimo, a pogled na končni izdelek in osvežilni okus, ki nam ga bo tortica pričarala v ustih, sta tega vredna.

Pripomočki za limonino tortico z bezgom:

Tortni model premera 18 cm:

  • tortni model premera 18 cm
  • kovinski obroč za torte
  • acetatna folija ali trak mapice za dokumente, ki ustreza obodu torte
  • skledi
  • kozica
  • manjša kozica
  • električni mešalnik
  • žlica
  • nož
  • ribežen
  • trak papirja za peko, širok 5 cm (oz. toliko, da z njim pokrijemo površino ribežna)
  • metlica za ročno mešanje
  • kuhinjska lopatka
  • posoda za merjenje tekočin
  • štedilnik
  • hladilnik
  • pečica

Sestavine za limonino tortico z bezgom:

Za limonin biskvit:

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja v prahu
  • lupinica pol bio limone
  • sok pol bio limone
  • 50 g masla
  • 85 g moke
  • ½ žličke pecilnega praška
  • ½ žličke masla za namastitev pekača

Za bezgov žele:

  • 1,5 dl bezgovega sirupa (kupljenega ali domačega)
  • 3,5 dl vode
  • 40 g koruznega škroba

Za jogurtovo kremo z limono:

  • 1 dl sladke smetane
  • 180 g čvrstega navadnega jogurta
  • 100 g mascarpona
  • 30 g sladkorja v prahu
  • sok pol limone
  • lupinica pol bio limone
  • 1 dl vode
  • 6 g agar agarja

Za dekoracijo:

  • 60 g mascarpona
  • 1-2 žlici bezgovega sirupa
  • 1/2 bio limone
  • nekaj bezgovih socvetij

Postopek za limonino tortico z bezgom:

Za limonin biskvit ubijemo 2 jajci in ločimo rumenjake in beljake. Iz slednjih stepemo sneg, rumenjakom pa primešamo 50 g sladkorja in jih penasto umešamo, da nastane svetlo rumena, rahla zmes.

Bio limono operemo in obrišemo, nato pa naribamo lupinico približno polovice sadeža. To najlažje storimo tako, da odrežemo 5 cm širok trak peki papirja in ga s povoskano stranjo navzdol položimo na ribežen. Čezenj začnemo drgniti limono in tako bomo lupinico naribali enako, kot bi jo direktno na ribežnu, le da jo bomo precej enostavneje dobili z ribežna – odstranimo namreč peki papir, na katerem je lupinica in jo elegantno postrgamo z nožem.

Nato limono prerežemo in polovico stisnemo ter sok primešamo k stepenim rumenjakom. V kozici segrejemo 50 g masla in ga prilijemo k rumenjakovi zmesi.

Natehtamo še 85 g moke in ji primešamo ½ žličke pecilnega praška, nato pa vse skupaj postopno dodajamo k rumenjakom.

Na koncu nežno primešamo še sneg, ki ga z žlico postopno dodamo k masi za limonin biskvit. Rahlo mešamo z žlico, dokler ne vmešamo vsega snega.

Maso za biskvit vlijemo v tortni model premera 18 cm, ki smo ga namastili z maslom. Pečemo ga 20 minut v klasični pečici, ogreti na 170 °C. Ko je pečen, ga pustimo, da se ohladi v tortnem modelu, nato z nožem zarežemo ob modelu, da biskvit ločimo od njega. Odstranimo obod modela in z nožem zarežemo pod biskvit, da ga lahko dvignemo in prestavimo na krožnik, na katerem bomo nadaljevali pripravo limonine tortice z bezgom. Obdamo ga s kovinskim obročem, znotraj tega pa namestimo acetatno folijo ali trak mapice za dokumente, ki smo ga prej dobro očistili.

Lotimo se priprave bezgovega želeja. Za to plast odmerimo 1,5 dl bezgovega soka in ga zlijemo v kozico. Prilijemo še 3,5 dl vode in premešamo. 1 dl te mešanice vlijemo nazaj v posodo za merjenje tekočin in ji primešamo 40 g koruznega škroba, da dobimo gladko, belo zmes brez grudic.

Kozico medtem postavimo na štedilnik in ko tekočina začne vreti, vanjo vlijemo škrobovo mešanico. Hitro mešamo z metlico za ročno mešanje, znižamo temperaturo. Zmes se bo zelo hitro začela gostiti, zato mešamo hitro, da preprečimo nastanek grudic in dobimo lepo, enotno kremo.

Vlijemo jo na limonin biskvit in nastajajočo limonino tortico z bezgom postavimo na hladno za vsaj pol ure.

V vmesnem času pripravimo še zgornjo plast torte, to je jogurtova krema z limono. Najprej stepemo 1 dl sladke smetane. V kozico damo 180 g jogurta, 100 g mascarpona, 30 g sladkorja v prahu in sok ter lupinico pol limone. Premešamo z električnim mešalnikom in postavimo na štedilnik na srednje močan ogenj, da se mešanica počasi segreje. Postati mora topla, ne sme pa zavreti.

V drugo, manjšo kozico vlijemo 1 dl vode in vsujemo 6 g agar agarja (oziroma kolikor je navedeno na embalaži za 5 dl tekočine). Nekatere vrste agarja je potrebno samo zavreti in na hitro vkuhati, druge pa je potrebno kuhati nekoliko dlje, tudi 10 minut. Sledimo navodilom na embalaži, dobiti pa moramo zmes, ki se začenja gostiti.

Ko je agar pripravljen, vanj dodamo žlico ali dve tople jogurtove zmesi in premešamo.

Spet dodamo nekaj žlic in premešamo, nato pa mešanico z agarjem vlijemo v večjo kozico k jogurtovi zmesi in premešamo, lahko kar z električnim mešalnikom. Potem žlico ali dve jogurtove mešanice z agarjem vlijemo k stepeni sladki smetani in premešamo, lahko z električnim mešalnikom.

Smetano nato vlijemo k jogurtovi mešanici, premešamo in jo zlijemo na torto, na bezgovo plast. Limonino tortico z bezgom postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure.

Ko je torta dobro ohlajena, odstranimo kovinski obroč in previdno tudi folijo. Tortico še okrasimo in pripravljena je za postrežbo. V skledici zmešamo 60 g mascarpona in 1 žlico bezgovega sirupa. Poskusimo in po želji dodamo še 1 žlico sirupa, več pa raje ne, da ne bo krema pretekoča. Nadevamo jo v dekorirno vrečko in nabrizgamo kupčke po torti v poljubnem vzorcu.

Bio limono narežemo na rezine, te pa na četrtine ali šestine in jih razporedimo med kupčke na tortici.

Za piko na i, ljubek videz in da bo že dekoracija sporočala, kakšnega okusa je torta, dodamo še par svežih bezgovih socvetij.

Dober tek!

Ideja: če količine za opisano tortico podvojimo in uporabimo pekač velikosti 22 x 37 cm ali malo večji, iz navedenih sestavin nastane lično in okusno pecivo.

limonina tortica z bezgom

Posladkajte se še s temi okusnimi tortami:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor