Skutna pita z robidami
Print Friendly, PDF & Email

Na sprehodu sem ob travniški poti nabrala veliko robid, tistih pravih, gozdnih, majhnih. Sin jih je jedel kar sproti, ostali pa smo se pačili, da so kisle. Mene moti tudi množica pešk, ki se skrivajo v prav vsaki robidi. Že med nabiranjem sem imela veliko idej, kako bi jih uporabila, nazadnje pa sem se odločila za cheesecake oz. skutno pito z robidami. Ta je sestavljena iz treh plasti: krhkega testa, skutne plasti in robidove plasti. Sladica ne vsebuje pešk, saj sem robide pretlačila skozi gosto cedilo. Nekaj dobljenega soka sem vmešala že v skutno kremo in jo tako obarvala nežno vijolično. Preostanek sem polila čez kremo in pita je zasijala v čudoviti temni vijolično-rdeči barvi. Nekaj robid in malo smetane sem uporabila še za dekoracijo, nato pa je bila pripravljena na razrez. No, vmes je sledil še moj najljubši del – fotografiranje jedi. 🙂 Sicer je bilo to pito pripraviti res enostavno, le ločevanje pešk iz robid je bilo nekoliko zamudno. Tudi čakanje, da se skutna pita z robidami dobro ohladi, je kar zoprno, a se splača počakati. 😉

Pripomočki za skutno pito z robidami:

  • električni mešalnik
  • pekač za pite premera 28 cm
  • tehtnica
  • metlica za ročno mešanje
  • gosto cedilo
  • skleda
  • kozica
  • žlica
  • žlička
  • nož
  • skodelica
  • hladilnik
  • štedilnik
  • pečica

Sestavine za skutno pito z robidami:

Za 1 pito premera 28 cm:

Sladko krhko testo:

  • 125 g masla
  • 85 g sladkorja
  • 1 jajce
  • 260 g bele moke tip 500 + malo za valjanje
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 ščepec soli

Skutna krema:

  • 460 g skute (uporabila sem nepasirano)
  • 150 g sladkorja
  • 180 g kisle smetane
  • 2 jajci
  • 130 g robid

Robidova plast:

  • 230 g robid
  • 30 g sladkorja
  • 0,3 dl vode
  • 1 žlica koruznega škroba

Dekoracija:

  • približno pest robid oz. po želji
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 žlica sladkorja
  • nekaj listkov poljubnega zelišča (uporabila sem origano)

Postopek za skutno pito z robidami:

Začnemo s pripravo krhkega testa. Zanj damo v skledo 125 g masla in 85 g sladkorja. Z električnim mešalnikom ju zmešamo, da se začneta sprijemati. Potem dodamo eno jajce in še naprej mešamo.

Natehtamo 260 g moke in ji dodamo ščepec soli ter 2 žlici pecilnega praška. Mešanico suhih sestavin postopno dodajamo k masleni zmesi in mešamo z mešalnikom. Ko začnejo nastajati drobtinam ali žgancem podobne grudice, prenehamo mešati z mešalnikom in z rokami na hitro zgnetemo testo v enotno kepo.

Na pomokani delovni površini testo zvaljamo na približno 5 mm debelo. Poskusimo oblikovati krog, ki pa naj bo nekoliko večji od pekača, saj mora testo prekriti tudi rob. Testo bomo najlažje prestavili v pekač, če ga ovijemo na valjar in ga s pomočjo valjarja tako prenesemo na pekač.

Valjar nato odstranimo, testo pa previdno in nežno pritisnemo ob dno in rob pekača. Testo, ki visi čez rob, odrežemo ali odtrgamo, nato pa rob poravnamo (rahlo pritisnemo s prsti), da je lepo oblikovan. Ostanek testa lahko shranimo za kdaj drugič ali iz njega naredimo mini pitice s pomočjo modela za mafine (več o tem si lahko preberete tukaj in tukaj). Testo na dnu pekača nekajkrat prebodemo z vilicami, nato pa pekač postavimo v na 175 °C ogreto klasično pečico in ga pečemo 15 minut, da nežno porjavi.

Medtem ko se testo peče, pripravimo skutno kremo. V skledo damo 460 g skute, 150 g sladkorja, 180 g kisle smetane. Vse skupaj zmešamo z mešalnikom. Dodamo 2 jajci in ponovno premešamo.

130 g robid pretlačimo skozi cedilo in jih dodamo v kremo ter premešamo in z njo nadevamo pečeno krhko testo.

Pito nato spet potisnemo v pečico za 45 minut (prav tako pečemo pri 175 °C). Ko bo pečena, bo krema lahko nekoliko napihnjena, a se nato zravna, ko je ohlajena.

Ko je skutna pita z robidami pečena, jo pustimo na pultu, da se približno 2 uri hladi, nato pa jo za nekaj ur prestavimo še v hladilnik, lahko tudi kar čez noč, da se res dobro ohladi in tudi strdi.

Nazadnje skutno pito z robidami prelijemo še s sijočo plastjo pretlačenih robid. 230 g robid pretlačimo skozi cedilo in dobljeni sok zavremo.

1 žlico koruznega škroba zmešamo z 0,3 dl vode in mešanico vmešamo v vrel robidov sok. Takrat znižamo temperaturo in hitro mešamo z ročno metlico, da se sok zgosti in ne nastanejo grudice.

Robide prelijemo čez skutno plast. S pomočjo žlice sok razporedimo do roba testa.

Pito ohlajamo še 1 uro, nato pa jo okrasimo. Okrasimo jo lahko čisto po želji, zdi pa se mi lepo, da uporabimo glavno sestavino – robide. Te enostavno postavimo na vrh pite v poljubnem vzorcu. Zraven zelo lepo zgledajo majhni svetli kupčki smetane, zato stepemo 1 dl sladke smetane, jo sladkamo z žlico sladkorja in obarvamo rahlo vijolično tako, da pretlačimo približno 5 robid in ta sok dodamo smetani. Smetano nadevamo v dekorirno vrečko in majhne kupčke nabrizgamo med robide. Uporabimo tudi nekaj listkov origana (lahko uporabimo katerokoli zelišče, ki ga imamo pri roki) za barvno svežino.

Skutna pita z robidami je pripravljena, da jo razrežemo in postrežemo. Dober tek!

Če imate radi gozdne sadeže, si za sladkanje pripravite še:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor