Košarice z jagodami in čokoladno kremo
Print Friendly, PDF & Email

Košarice z jagodami in čokoladno kremo so čudovita sladica! Gre za prikupne majhne pitice, v katerih se pod elegantno nabrizgano čokoladno kremo skrivajo sočne, sladke jagode. Okus jagod in čokolade je zmagovalna kombinacija, pika na i pa je to, da lahko pojemo še košarico, v kateri se ti dve dobroti nahajata. Krhko testo za pite spečemo v pekaču za mafine, da dobimo majhne košarice, ki jih nato napolnimo s tema slastnima sestavinama. Če košarice ponudimo takoj, bodo prijetno hrustale in se lomile, kar bo pravo nasprotje kremasti čokoladi in nežnim jagodam. Naslednji dan pa bodo košarice že nekoliko bolj mehke in jih bomo lahko jedli brez pomoči vilic ali žlice, saj bomo vanje lahko kar ugriznili. Ta sladica, s katero je res nekaj več, a enostavnega dela, je tako zapeljiva, da je več kot primerna za razna romantična praznovanja, nihče pa se ne bo branil tudi, če mu jo bomo ponudili kar tako, brez posebnega razloga.

Pripomočki za košarice z jagodami in čokoladno kremo:

 • posoda za kuhanje s pokrovko
 • 2 skledi
 • električni mešalnik
 • tehtnica
 • žlica
 • vilice
 • pekač za mafine (moj ima vdolbine premera 7 cm)
 • klasična pečica
 • hladilnik
 • valjar
 • model za oblikovanje krofov (moj je premera 10 cm)
 • nož
 • deska za rezanje
 • dekorirna vrečka ali nastavek za brizganje in prozorna vrečka za živila

Sestavine za košarice z jagodami in čokoladno kremo:

Za 22 košaric premera 7 cm:

Krhko testo za košarice:

 • 100 g masla
 • 250 g bele pšenične moke tip 400 ali 500 + še nekaj za valjanje testa
 • 8 g pecilnega praška
 • 1 jajce
 • 85 g sladkorja
 • 1 zavitek vanilijevega sladkorja

Jagode:

 • 700 g jagod + nekaj jagod za dekoracijo
 • 6 žličk sladkorja (uporabila sem kokosovega, po želji pa lahko tudi navadnega ali rjavega)

Čokoladna krema:

 • 5 dl sladke smetane
 • 200 g mlečne čokolade

Postopek za košarice z jagodami in čokoladno kremo:

Za košarice z jagodami in čokoladno kremo najprej pripravimo čokoladno kremo, saj se mora nekaj časa ohlajati, najbolje kar čez noč. Za čokoladno kremo v posodo za kuhanje vlijemo 5 dl sladke smetane in nalomimo 200 g mlečne čokolade.

Postavimo na štedilnik in na nizki do srednje visoki temperaturi kuhamo in vmes mešamo, dokler se čokolada ne stopi. Ko se čokolada stopi, je krema podobna čokoladnemu pudingu, le da ni tako gosta. Pustimo, da se rahlo ohladi, nato pa jo pokrijemo s pokrovko in damo v hladilnik, najbolje čez noč ali vsaj za nekaj ur, da postane popolnoma ohlajena.

Za košarice z jagodami in čokoladno kremo potrebujemo še majhne košarice, ki jih bomo napolnili z jagodami in kremo. Košarice spečemo iz krhkega testa, ki ga pripravimo tako, da v prvo skledo natehtamo 250 g bele pšenične moke in dodamo 100 g na koščke narezanega masla ter 8 g pecilnega praška. Z električnim mešalnikom zmešamo sestavine, da dobimo drobtinam podobno maso.

V drugo skledo ubijemo jajce, mu dodamo 85 g sladkorja in 1 zavitek vanilijevega sladkorja ter vse skupaj penasto zmešamo z električnim mešalnikom, da nastane puhasta, svetla zmes.

To zmes postopno dodajamo k mešanici moke in masla in ves čas mešamo z mešalnikom, da dobimo kepo testa.

Testo na hitro zgnetemo z rokami in ga razdelimo na 4 dele.

Postavimo jih na krožnik, jih pokrijemo z narobe obrnjeno skledo ter postavimo na hladno za 15 minut. Nato vzamemo en del testa in ga zvaljamo na približno 3 mm debelo. S pomočjo modela za oblikovanje krofov ali večjega kozarca izrezujemo kroge. Pazimo, da je površina dobro pomokana, da se nam testo ne prijema na površino. S pomočjo noža privzdignemo krog testa in ga prestavimo v pekač za mafine, ki ga prej rahlo posujemo z moko. Zelo previdno testo pritisnemo ob dno in rob modela. Zgornji rob testa poskušamo oblikovati čim lepše, da bo pečena košarica lepe oblike. Nato dno košarice parkrat prebodemo z vilicami. Pekač s košaricami položimo za 12 minut v klasično pečico, ogreto na 165 °C. Ker so pečice različne, priporočam, da spremljamo peko košaric in jih vzamemo ven, ko začnejo postajati zlatorjavo zapečene. Lahko jih že takoj poberemo iz pekača, pri čemer si pomagamo z nožem, biti pa moramo previdni in nežni, da se nam ne zlomijo. Zlagamo jih na pult ali na krožnik, kjer naj se ohladijo. Pekač ponovno napolnimo s testenimi krogi in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa. Pekač po vsaki peki pomijemo, da postane hladen in ga ponovno rahlo posujemo z moko, lahko pa bi ga pustili, da se preprosto ohladi. Postopek poteka hitreje, če imamo 2 pekača za mafine in izmenično pečemo košarice v njiju. Testo, ki bo že nekaj časa stalo na hladnem, bo postalo trše, zato ga pred valjanjem malo pregnetemo. Tudi ostanke testa vgnetemo v kepo svežega testa in jih ponovno zvaljamo in izrezujemo kroge, dokler ne porabimo vsega testa.

Tako, košarice so pripravljene in prazne pečene košarice lahko več dni hranimo v zaprti škatli za piškote. Zdaj pa se lotimo še priprave jagod in čokoladne kreme za zapeljive košarice z jagodami in čokoladno kremo.

Najprej pripravimo jagode. 700 g jagod očistimo in splaknemo pod tekočo vodo ter jih narežemo na koščke. Damo jih v posodo za kuhanje in jo pristavimo na štedilnik. Posujemo jih s 6 žličkami sladkorja in jih na srednje visoki temperaturi kuhamo približno 10 minut. Če spustijo veliko vode, pustimo, da je nekaj izpari ali pa jo odlijemo in uporabimo za nasočenje kakšnega drugega peciva. Nato pustimo, da se jagode ohladijo, potem pa z njimi napolnimo košarice. V vsako damo približno 2 žlici jagodnega nadeva oz. toliko, da enakomerno napolnimo vse košarice.

Košarice z jagodami bodo zdaj dobile še kapo iz čokoladne kreme. Ohlajeno čokoladno kremo vzamemo iz hladilnika in jo zmešamo z električnim mešalnikom tako, kot bi stepli običajno sladko smetano. Stepeno čokoladno kremo nadevamo v dekorirno vrečko ali prozorno vrečko za živila, ki smo ji odrezali vogal in skozi nastalo luknjo do polovice potisnili nastavek za brizganje. Kremo nabrizgamo na košarice, tako da pokrijemo jagode.

Zdaj košarice z jagodami in čokoladno kremo le še okrasimo. Očistimo in narežemo nekaj jagod in jih enostavno položimo na vrh čokoladnega hribčka.

Te lepe in mamljive košarice postavimo na servirni krožnik in jih postrežemo.

Lahko pa iz njih oblikujemo številko in jih v kombinaciji s košaricami z jabolki in cimetovo kremo z belo čokolado podarimo za rojstni dan namesto torte.

Če iščete tudi ideje za torto, si oglejte te recepte:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor