Košarice z jabolki in cimetovo kremo z belo čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Košarice z jabolki in cimetovo kremo z belo čokolado so elegantna slaščica, ki jo lahko ponudimo ob posebni priložnosti ali pa kar tako, ko se nam zljubi nekaj sladkega. Vsekakor bomo s to kulinarično poslastico presenetili vse, ki jim jo bomo ponudili. Na dnu krhke košarice počivajo podušena jabolka, čez pa je v obliki vrtinca nabrizgana cimetova krema z belo čokolado. Okus je podoben jabolčni piti, a ga krema z belo čokolado nadgrajuje. Za pripravo košaric z jabolki in cimetovo kremo z belo čokolado bomo potrebovali nekaj več časa, a bomo ob sledenju tem napotkom v receptu zagotovo uspešni, saj postopki res niso zapleteni.

Pripomočki za košarice z jabolki in cimetovo kremo z belo čokolado:

 • posoda za kuhanje s pokrovko
 • 2 skledi
 • električni mešalnik
 • tehtnica
 • žlica
 • žlička
 • vilice
 • pekač za mafine (moj ima vdolbine premera 7 cm)
 • klasična pečica
 • hladilnik
 • valjar
 • model za oblikovanje krofov (moj je premera 10 cm)
 • nož
 • deska za rezanje
 • dekorirna vrečka ali nastavek za brizganje in prozorna vrečka za živila
 • majhno cedilo

Sestavine za košarice z jabolki in cimetovo kremo z belo čokolado

Za 22 košaric premera 7 cm:

Krhke košarice:

 • 100 g masla
 • 250 g bele pšenične moke tip 400 ali 500 + še nekaj za valjanje testa
 • 8 g pecilnega praška
 • 1 jajce
 • 85 g sladkorja
 • 1 zavitek vanilijevega sladkorja

Nadev iz jabolk:

 • 700 g jabolk
 • 3 žlice kokosovega sladkorja (oz. po želji)
 • 1 zravnana žlička cimeta

Cimetova krema z belo čokolado:

 • 5 dl sladke smetane
 • 200 g bele čokolade
 • 1 zvrhana žlička cimeta

Postopek za košarice z jabolki in cimetovo kremo z belo čokolado:

Za košarice z jabolki in cimetovo kremo z belo čokolado moramo speči krhke košarice, podušiti in ohladiti jabolka ter pripraviti kremo. Ker je najbolje, da se krema ohlaja čez noč (ali pa vsaj nekaj ur, dokler ni res dobro ohlajena), to pripravimo najprej. Za cimetovo kremo z belo čokolado potrebujemo 5 dl sladke smetane, ki jih zlijemo v posodo za kuhanje in jo postavimo na štedilnik. V smetano nalomimo 200 g bele čokolade in med kuhanjem na nižji ali največ srednji temperaturi ves čas mešamo, da se čokolada lepo stopi. Kremo nato pustimo nekaj časa stati, da se malo ohladi, nato pa pokrito s pokrovko postavimo v hladilnik.

Medtem ko krema počiva, pripravimo košarice. Lahko se sicer odločimo, da jih spečemo že prej, saj v zaprti kovinski škatli za piškote počakajo tudi do nekaj tednov. Torej, za košarice v prvo skledo damo 250 g moke in 100 g masla ter 8 g pecilnega praška. Vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom, da nastane masa, ki nas spominja na drobtine.

V drugi skledi stepemo jajce s 85 g sladkorja in 1 zavitkom vanilijevega sladkorja. Z električnim mešalnikom stepamo, dokler se sestavine ne spremenijo v zračno, svetlo rumeno peno.

Jajčno peno postopno dodajamo k zmesi v prvi skledi in vmes pri nizki hitrosti mešamo z mešalnikom. Masi se počasi združita v enotno testo, ki ga zvrnemo na pomokano delovno površino, na hitro zgnetemo z rokami in trikrat prerežemo, da dobimo štiri dele. Damo jih na krožnik, nanje položimo narobe obrnjeno skledo in jih damo za 15 minut v hladilnik.

Iz hladilnika vzamemo prvi del testa in ga  ponovno na hitro pregnetemo, nato pa na dobro pomokani površini razvaljamo na približno 3 mm debelo. Z modelom za izdelavo krofov izrežemo kroge (moj model meri 10 cm), ki jih polagamo v pomokan pekač za mafine. Pri delu smo previdni, saj je testo krhko in se trga. Kroge si pomagamo privzdigovati z nožem. Testo v pekač položimo tako, da ga nežno pritisnemo ob dno in obod vdolbine, rob pa skušamo oblikovati čim lepše, da bo tudi pečena košarica lepe oblike. Pred peko dno košaric nekajkrat prebodemo z vilicami, da se ne bo napihnilo.

Pekač s košaricami položimo v klasično pečico, ogreto na 165 °C in jih pečemo 12 minut. Ker pa so pečice različne, spremljamo peko in košarice odstranimo iz pečice, ko se njihova nežna barva začne spreminjati v zlatorjavo. Takoj po peki jih že lahko odstranimo iz pekača, a moramo biti previdni, da se ne zlomijo. Pomagamo si z nožem tako, da ga potisnemo med pekač in košarico in rahlo privzdignemo.

Pečene košarice zlagamo na pult ali pladenj, kjer se bodo ohladile. Ko jih odstranimo iz pekača, tega speremo s hladno vodo, obrišemo s papirnato brisačko in ponovno rahlo posujemo z moko, da lahko nadaljujemo s peko nove runde košaric.

Ko imamo košarice pečene in ohlajene, pripravimo nadev iz jabolk. Olupimo in na majhne koščke narežemo 700 g jabolk in jih damo v posodo s pokrovko. Čez posujemo 3 žlice kokosovega sladkorja in 1 žličko cimeta. Sladkorja lahko dodamo manj ali več, kot nam je ljubše, lahko pa uporabimo tudi drug sladkor, če nam kokosov ni všeč ali ga nimamo.

Jabolka pokrijemo s pokrovko in jih postavimo na štedilnik. Pokrite kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut, da se med dušenjem lepo zmehčajo. Vmes jih večkrat premešamo in poskusimo, kako zmehčana so in čas dušenja prilagajamo temu, kako zmehčana jabolka želimo.

Ko so jabolka dovolj zmehčana, jih pustimo, da se ohladijo. Medtem lahko dokončamo kremo z belo čokolado in cimetom. Vzamemo jo iz hladilnika in jo z električnim mešalnikom stepemo, kot bi stepli običajno sladko smetano. Vmes ji dodamo še 1 zvrhano žličko cimeta in zmešamo, da dobimo čvrsto nežno kremo bež barve.

Ko so jabolka ohlajena, z njimi napolnimo košarice. Enakomerno jih razdelimo na dno vseh 22 košaric. Na dnu posode bo verjetno ostalo nekaj tekočine, s katero lahko napojimo kakšno drugo pecivo.

Cimetovo kremo z belo čokolado nadevamo v dekorirno vrečko ali pa si pomagamo z vrečko za živila. Tej odrežemo vogal, skozi nastalo luknjo do polovice potisnemo nastavek za brizganje in vrečko napolnimo s kremo. Kremo zdaj nabrizgamo na jabolka. Če želimo oblikovati vrtince, začnemo na sredini in se v krogih pomikamo proti zunanjemu robu košarice, nato pa spet proti sredini, da nastane lep vrtinčast vrh. Kremo sicer lahko na košarice nadevamo tudi z žlico.

Košarice z jabolki in cimetovo kremo z belo čokolado so končane, le še rahlo jih posujemo s cimetom, pri čemer si pomagamo z majhnim cedilom, v katerega damo žličko cimeta, se s cedilom postavimo nad posamezno košarico in takrat rahlo udarimo po cedilu.

Prvi dan bodo košarice še krhke in jih je najbolje postreči na krožniku in z vilicami ali žličko, sčasoma pa bodo postajale mehkejše, tako da jih bomo drugi dan lahko držali kar v roki in vanje previdno ugriznili.

V kombinaciji s košaricami z jagodami in čokoladno kremo pa lahko oblikujemo številko in slavljencu za rojstni dan to sladico pripravimo namesto torte.

Tukaj pa je še nekaj idej za čudovite in okusne torte:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor