Malinova torta s čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Lepa in okusna malinova torta s čokolado bo razveselila vsakogar, ki ga bo pričakala na krožniku. Maline ji dajejo značilen okus in čudovito rožnato barvo, ki se lepo sklada s čokoladnim biskvitom in razkošnim čokoladnim ganašem na vrhu te sladke lepotice. Krasijo jo še sveže maline, da takoj vemo, kaj je glavna sestavina te torte. Ko zarežemo vanjo, nas v notranjosti pričaka še presenečenje: malinov žele. Tortica je rahlo kislega okusa, ki ji ga dajejo maline, čokolada in bogat biskvit iz polnozrnate moke pa to uravnovesita. Meni so sicer zelo ljube sladice, v katerih se sladkoba prepleta z bolj kislimi okusi, zato mi je tudi tale tortica zelo všeč – na pogled in po okusu.

Pripomočki za malinovo torto s čokolado:

  • tortni model premera 18 cm
  • ustrezno velik papir za peko
  • kozica
  • posoda za kuhanje
  • posoda za mešanje
  • električni mešalnik
  • metlica za ročno mešanje
  • cedilo
  • posoda za merjenje tekočin
  • tehtnica
  • žlica
  • žlička
  • vilice
  • kovinski obod za torte
  • acetatna folija ali mapica za dokumente
  • obroč za krofe (moj je premera 10 cm)
  • štedilnik
  • hladilnik

Sestavine za malinovo torto s čokolado:

Za tortni model premera 18 cm:

Za čokoladni biskvit:

  • 2 jajci
  • 50 g sladkorja
  • 50 g masla
  • 75 g polnozrnate moke (lahko nadomestimo z navadno belo)
  • 10 g kakava v prahu
  • ščepec soli
  • 1/2 žličke pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 1,25 dl mleka za navlažitev biskvita

Za malinov žele in kremo:

  • 330 g malin
  • 35 g medu
  • 1 zavitek vanilijevega pudinga
  • 6 g agar agarja oz. 1 zavitek (oz. toliko, kot je na embalaži navedeno za 5 dl tekočine)
  • približno 1 dl jabolčnega soka (lahko uporabimo tudi vodo)
  • 1 dl hladne vode
  • 1 dl sladke smetane
  • 25 g sladkorja

Za čokoladni ganaš:

  • 100 g mlečne čokolade
  • 45 g sladke smetane

Za dekoracijo:

  • 60 g malin
  • 20 g mascarpone sira
  • 25 g sladkorja
  • 1 dl sladke smetane
  • vejice rožmarina

Postopek za malinovo torto s čokolado:

Pripravo malinove torte s čokolado začnemo s peko biskvita. Ta vsebuje le polnozrnato moko, ki mu daje polnejši okus, kakav pa čudovit vonj že med pripravo in peko. Po želji polnozrnato moko lahko nadomestimo z navadno belo. 2 jajci ubijemo tako, da ločimo beljaka in rumenjaka. Beljakoma primešamo 10 g sladkorja in ju stepemo v sneg, rumenjaka pa s 40 g sladkorja penasto zmešamo. Nato k rumenjakoma dodamo 50 g stopljenega masla – v curku ga med mešanjem z električnim mešalnikom počasi vlijemo v maso.

Posebej zmešamo suhe sestavine: 75 g polnozrnate moke, 10 g kakava v prahu, ščepec soli, pol žličke pecilnega praška z vinskega kamna. Mešanico z žlico dodajamo v rumenjakovo zmes in mešamo z električnim mešalnikom pri nizki hitrosti.

Dobimo gostejšo rjavo maso in tej nato primešamo sneg. Vmešamo ga postopno, z žlico ali spatulo.

Testo za biskvit nadevamo v tortni model premera 18 cm, na dno katerega položimo papir za peko. Pečemo ga 20 minut pri 170 °C. Pustimo, da se ohladi v modelu, nato pa ob robu zarežemo z nožem, da ga lažje odstranimo. Vzdolžno ga prerežemo, da dobimo dva diska. Če se je biskvit dvignil, tako da ima hribček, ga lahko odrežemo ali pa kasneje biskvit preprosto obrnemo, da bomo zgoraj imeli ravno ploskev.

Prvi disk damo na servirni krožnik in okoli njega obdamo kovinski obod, znotraj katerega namestimo acetatno folijo ali če te nimamo, mapico za dokumente, ki jo narežemo na ustrezno dolge trakove, ki pa jih prej temeljito operemo in obrišemo. Biskvit nasočimo s približno 0,75 dl mleka in na sredino postavimo obroč za krofe.

Pripravimo malinov žele in kremo. Natehtamo 330 g malin in jih pregledamo, odstranimo morebitne nagnite in jih na hitro in nežno operemo pod tekočo vodo. Damo jih v cedilo, ki mora biti tako gosto, da nam peške ne bodo ušle skozi. Nato s pomočjo vilic ali žlice maline pretlačimo skozi cedilo in sok lovimo v merilno posodo.

Potrebujemo 4 dl tekočine. Ker soka od malin ne bo dovolj, dolijemo približno 1 dl jabolčnega soka ali vode. Premešamo in 3 dl zlijemo v posodo za kuhanje, v preostanek pa vmešamo prašek za vanilijev puding.

Ko malinov sok zavre, vmešamo puding in mešamo z metlico za ročno mešanje, dokler se ne zgosti. Ko se nekoliko ohladi, primešamo 35 g medu in približno 1 dl vlijemo v obroč za krofe. Oboje postavimo na hladno.

Ko se malinov puding dobro ohladi, nadaljujemo s pripravo malinove torte s čokolado. Stepemo 1 dl sladke smetane, ki ji dodamo 25 g sladkorja.

V kozico nalijemo 1 dl hladne vode in primešamo 1 zavitek agar agarja.

Premešamo in pristavimo na štedilnik. Mešamo in ko zavre, kuhamo na nizki temperaturi le še toliko časa, da se začne  gostiti. Takrat odstavimo in vmešamo 1 žlico ohlajenega in premešanega malinovega pudinga. Zmešamo in ponovimo postopek. Po žlicah dodajamo malinov puding, dokler obeh mešanic ne zmešamo v enotno kremo.

Postopno primešamo še stepeno sladko smetano.

Malinovo kremo poskusimo in po želji sladkamo bolj, a ne pozabimo, da se bo okus uravnotežil, ko bomo zraven jedli še biskvit in čokoladni ganaš. 😉 Kremo nadevamo v tortni obod, tako da prekrijemo malinov žele.

Na malinovo kremo postavimo drugi disk biskvita, ki ga prav tako navlažimo s približno 0,5 dl mleka. Torto postavimo v hladilnik in pustimo stati vsaj 6 ur, najbolje pa čez noč, da se strdi.

Čakata nas še zgornja plast in dekoracija. Za čokoladni ganaš v skledico narežemo 100 g mlečne čokolade in jo prelijemo s 45 g vrele sladke smetane. Pustimo stati 1 minuto, nato pa premešamo z žlico, da dobimo gosto, enakomerno, sijočo čokoladno zmes.

Čokoladni ganaš prelijemo po torti.

Torto spet postavimo v hladilnik za 2 uri. Vmes si pripravimo še dekoracijo: 10 najlepših malin prihranimo, ostale pretlačimo skozi cedilo. Dodamo jim 20 g mascarpona in 10 g sladkorja. Stepemo 1 dl sladke smetane, ji dodamo 15 g sladkorja in vmešamo malinovo zmes.

Nato počasi in previdno odstranimo kovinski obod in folijo. Torto še dekoriramo. Po robu torte enakomerno nabrizgamo 10 kupčkov malinove smetane in na vsakega postavimo svežo malino. Po želji za barvno uravnoteženje dodamo še vejice rožmarina. Malinova torta s čokolado je pripravljena, da jo postrežemo. Dober tek!

Za sladkosnede je tukaj še nekaj predlogov:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor