Pustni krofi
Tile krofi so mehki, okusni in polni ljubezni, saj si morate za njihovo pripravo vzeti čas in mir. Posvečenega časa vam ne bo žal, kdor pa bo vaše krofe okusil, vam bo za ta gurmanski podvig zares hvaležen! Dober tek!
Pripomočki za pustne krofe:
- večja posoda za testo
- palični mešalnik/stepalnik/mikser
- kuhinjske krpe
- peki papir
- ponev
- vilica
- model za krofe/kozarec
- valjar
- kuhinjska tehtnica
- metlica
- kozici
- skodelica
Sestavine za pustne krofe:
- 1 kg gladke moke (ter dodatna gladka moka za poznejše mesenje in valjanje)
- polovica kocke kvasa
- polovica vrečice pecilnega praška
- 120 g margarine/masla
- 5 jajc
- 3 dl mleka
- 3 dl Donata/mleka
- 80 g sladkorja
- 3 žlice ruma
- 1 vrečica vanilin sladkorja
- pol žlice limoninega soka
- pol žličke soli
In še:
- cca. 1 l olja za cvrtje
- marelična marmelada za nadev
- sladkor v prahu za posip
Postopek za pripravo pustnih krofov:
Moko presejemo v posodo za testo in ob robu dodamo sladkor, vanilin sladkor in sol. V skodelici pripravimo kvas z žličko sladkorja in pol decilitra toplega mleka in Donata v razmerju 1:1 (lahko uporabimo tudi le mleko).
V kozici raztopimo maslo, dodamo mleko, Donat, limonin sok, rum in rumenjake. Rumenjake po želji že prej razžvrkljamo ali pa celotno tekočo zmes zmešamo z mešalnikom. Pri tekoči zmesi smo pozorni na dve stvari: da je mlačna, ko jo vlijemo na kvas in NE VROČA in, da limoninega soka ne vlijemo v vročo tekočino, da se npr. mleko ne bi skisalo!
Iz beljakov stepemo sneg.
V moko naredimo jamico, vanjo zamešamo pripravljeno kvasno zmes in postopoma vlivamo tekočo zmes, ki torej ne sme biti vroča. Mešamo z lopatko, ne pozabimo vmešati tudi snega iz beljakov. Iz tega dobimo kar malce preveč tekoče/rahlo testo, pustimo ga počivati, potresemo z moko in pokrijemo.
Pustimo vzhajati vsaj pol ure. Krofe pripravljajte, kadar imate dovolj časa, vmes lahko počnete še kaj drugega. Večkrat kot boste testo premesili, boljše bo! Vsakokrat, ko ga premesite, dodajte še malo moke, vendar nikoli preveč, pustite testo rahlo, a dovolj čvrsto, da ga boste na pomokani površini lahko razvaljali in izrezovali krofe!
Ko testo zadnjič vzhaja, ga zvrnite na pomokano tkanino, razvaljajte na cca. 2 cm debelo in izrezujte poljubno velike kroge z modelom za krofe ali obodom kozarca.
Izrezane kroge polagajte na pomaščen peki papir in jih pokrijte z enako pripravljenim papirjem, počez pa še kuhinjsko krpo.
Ko izrežete vse kroge, postavite ponev na ogenj.
Pečene krofe polagajte na prtič, da se odcedijo, čez nekaj minut jih napolnite z marelično marmelado ali drugimi polnili (če so veliki tudi na dveh konceh) in pred serviranjem ohlajene posujte še s sladkorjem v prahu. Najboljši so seveda ohlajeni sveži krofi!
Dober tek!