Krofi brez glutena in jajc
Alergiki so pogosto prikrajšani za različne jedi oziroma si morajo jedi prilagoditi. Spodnji recept je primeren za vse alergike na gluten in jajca, z zamenjavo mleka z rastlinskim napitkom, pa še za alergike na mleko. Alergiki naj bodo pozorni pri nakupu sestavin, da res ne vsebujejo alergenov.
Pripomočki za pripravo Krofov brez glutena in jajc:
- posoda za kuhanje
- posoda za mešanje
- manjša posoda za vzhajanje kvasa
- posodice za sufle(ali podobne manjše posodice)
- posoda za peko
- žlica
- penovka
- krožnik
- cedilo za posip sladkorja v prahu
- naprava za polnjenje krofov z marmelado(lahko jih tudi prerežete in namažete z marmelado)
Sestavine za pripravo Krofov brez glutena in jajc:
- 100 g moke brez glutena
- 10 g koruznega škroba
- 10 g (1/4 kocke) kvasa
- 1 dcl mleka
- 1 žlica olja
- 1/2 žlice ruma
- naribana lupina polovice limone
- 1 žlica rjavega sladkorja
- ščepec soli
- polovica vanilijevega stroka
- olje za cvrtje
- mleti sladkor za posip
- marmelada za polnjenje
Postopek priprave Krofov brez glutena in jajc:
V posodi segrejemo mleko, da bo toplo. V manjšo posodico nadrobimo kvas, mu dodamo sladkor in malo toplega mleka. Vse skupaj premešamo in pustimo na toplem približno 10 minut, da kvas začne vzhajati.
V večjo posodo damo moko brez glutena, koruzni škrob, sol, limonino lupinico, postrgan strok vanilije, olje, rum, preostalo toplo mleko in vzhajan kvas. Vse skupaj z žlico dobro premešamo in pustimo vzhajati približno 45 minut. Medtem si pripravimo posodice za sufle v katerih bomo vzhajali krofe, zato da krofi obdržijo obliko. Posodice namastimo z maslom in posujemo z moko brez glutena. Ko masa vzhaja, jo še enkrat premešamo in s pomokanimi (z moko brez glutena) rokami naredimo male kroglice. Iz te mase jih boste dobili 5. Kroglice damo v pomokane posodice in jih pustimo vzhajati približno 30 minut.
Potem v posodi segrejemo olje. Olja naj bo vsaj 3 cm, da bodo krofi lahko plavali v olju. Olje je pripravljeno na cvrtje, ko se okoli zobotrebca začnejo delati mehurčki. Iz posodice, kjer so krofi vzhajali si krof predenmo v roko in nato v olje. Krof damo v vzhajano (zgornjo) stranjo v olje. Posodo pokrijemo in pečemo 3 minute, nato posodo odkrijemo, krof obrnemo in odkrito pečemo še približno 2 minuti in pol. Krofe damo na krožnik pokrit s kuhinjskimi brisačkami, da se odcedi olje.
Enako ponovimo z ostalimi krofi. Še tople napolnimo z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.
Po želji in potrebah, lahko količine podvojite.
Prijetno sladkanje.