Krofi brez glutena in jajc
Print Friendly, PDF & Email

Alergiki so pogosto prikrajšani za različne jedi oziroma si morajo jedi prilagoditi. Spodnji recept je primeren za vse alergike na gluten in jajca, z zamenjavo mleka z rastlinskim napitkom, pa še za alergike na mleko. Alergiki naj bodo pozorni pri nakupu sestavin, da res ne vsebujejo alergenov.

krofi-brez-glutena-in-jajc

Pripomočki za pripravo Krofov brez glutena in jajc:

  • posoda za kuhanje
  • posoda za mešanje
  • manjša posoda za vzhajanje kvasa
  • posodice za sufle(ali podobne manjše posodice)
  • posoda za peko
  • žlica
  • penovka
  • krožnik
  • cedilo za posip sladkorja v prahu
  • naprava za polnjenje krofov z marmelado(lahko jih tudi prerežete in namažete z marmelado)

Sestavine za pripravo Krofov brez glutena in jajc:

  • 100 g moke brez glutena
  • 10 g koruznega škroba
  • 10 g (1/4 kocke) kvasa
  • 1 dcl mleka
  • 1 žlica olja
  • 1/2 žlice ruma
  • naribana lupina polovice limone
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • ščepec soli
  • polovica vanilijevega stroka
  • olje za cvrtje
  • mleti sladkor za posip
  • marmelada za polnjenje

Postopek priprave Krofov brez glutena in jajc:

V posodi segrejemo mleko, da bo toplo. V manjšo posodico nadrobimo kvas, mu dodamo sladkor in malo toplega mleka. Vse skupaj premešamo in pustimo na toplem približno 10 minut, da kvas začne vzhajati.

krofi-brez-glutena-in-jajc-1

V večjo posodo damo moko brez glutena, koruzni škrob, sol, limonino lupinico, postrgan strok vanilije, olje, rum, preostalo toplo mleko in vzhajan kvas. Vse skupaj z žlico dobro premešamo in pustimo vzhajati približno 45 minut. Medtem si pripravimo posodice za sufle v katerih bomo vzhajali krofe, zato da krofi obdržijo obliko. Posodice namastimo z maslom in posujemo z moko brez glutena. Ko masa vzhaja, jo še enkrat premešamo in s pomokanimi (z moko brez glutena) rokami naredimo male kroglice. Iz te mase jih boste dobili 5. Kroglice damo v pomokane posodice in jih pustimo vzhajati približno 30 minut.

krofi-brez-glutena-in-jajc-2

Potem v posodi segrejemo olje. Olja naj bo vsaj 3 cm, da bodo krofi lahko plavali v olju. Olje je pripravljeno na cvrtje, ko se okoli zobotrebca začnejo delati mehurčki. Iz posodice, kjer so krofi vzhajali si krof predenmo v roko in nato v olje. Krof damo v vzhajano (zgornjo) stranjo v olje. Posodo pokrijemo in pečemo 3 minute, nato posodo odkrijemo, krof obrnemo in odkrito pečemo še približno 2 minuti in pol. Krofe damo na krožnik pokrit s kuhinjskimi brisačkami, da se odcedi olje.

krofi-brez-glutena-in-jajc-3

Enako ponovimo z ostalimi krofi. Še tople napolnimo z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.

krofi-brez-glutena-in-jajc-4Po želji in potrebah, lahko količine podvojite.

Prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor