Krofi brez glutena in jajc
Print Friendly, PDF & Email

Alergiki so pogosto prikrajšani za različne jedi oziroma si morajo jedi prilagoditi. Spodnji recept je primeren za vse alergike na gluten in jajca, z zamenjavo mleka z rastlinskim napitkom, pa še za alergike na mleko. Alergiki naj bodo pozorni pri nakupu sestavin, da res ne vsebujejo alergenov.

krofi-brez-glutena-in-jajc

Pripomočki za pripravo Krofov brez glutena in jajc:

  • posoda za kuhanje
  • posoda za mešanje
  • manjša posoda za vzhajanje kvasa
  • posodice za sufle(ali podobne manjše posodice)
  • posoda za peko
  • žlica
  • penovka
  • krožnik
  • cedilo za posip sladkorja v prahu
  • naprava za polnjenje krofov z marmelado(lahko jih tudi prerežete in namažete z marmelado)

Sestavine za pripravo Krofov brez glutena in jajc:

  • 100 g moke brez glutena
  • 10 g koruznega škroba
  • 10 g (1/4 kocke) kvasa
  • 1 dcl mleka
  • 1 žlica olja
  • 1/2 žlice ruma
  • naribana lupina polovice limone
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • ščepec soli
  • polovica vanilijevega stroka
  • olje za cvrtje
  • mleti sladkor za posip
  • marmelada za polnjenje

Postopek priprave Krofov brez glutena in jajc:

V posodi segrejemo mleko, da bo toplo. V manjšo posodico nadrobimo kvas, mu dodamo sladkor in malo toplega mleka. Vse skupaj premešamo in pustimo na toplem približno 10 minut, da kvas začne vzhajati.

krofi-brez-glutena-in-jajc-1

V večjo posodo damo moko brez glutena, koruzni škrob, sol, limonino lupinico, postrgan strok vanilije, olje, rum, preostalo toplo mleko in vzhajan kvas. Vse skupaj z žlico dobro premešamo in pustimo vzhajati približno 45 minut. Medtem si pripravimo posodice za sufle v katerih bomo vzhajali krofe, zato da krofi obdržijo obliko. Posodice namastimo z maslom in posujemo z moko brez glutena. Ko masa vzhaja, jo še enkrat premešamo in s pomokanimi (z moko brez glutena) rokami naredimo male kroglice. Iz te mase jih boste dobili 5. Kroglice damo v pomokane posodice in jih pustimo vzhajati približno 30 minut.

krofi-brez-glutena-in-jajc-2

Potem v posodi segrejemo olje. Olja naj bo vsaj 3 cm, da bodo krofi lahko plavali v olju. Olje je pripravljeno na cvrtje, ko se okoli zobotrebca začnejo delati mehurčki. Iz posodice, kjer so krofi vzhajali si krof predenmo v roko in nato v olje. Krof damo v vzhajano (zgornjo) stranjo v olje. Posodo pokrijemo in pečemo 3 minute, nato posodo odkrijemo, krof obrnemo in odkrito pečemo še približno 2 minuti in pol. Krofe damo na krožnik pokrit s kuhinjskimi brisačkami, da se odcedi olje.

krofi-brez-glutena-in-jajc-3

Enako ponovimo z ostalimi krofi. Še tople napolnimo z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.

krofi-brez-glutena-in-jajc-4Po želji in potrebah, lahko količine podvojite.

Prijetno sladkanje.

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor