Osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro
Print Friendly, PDF & Email

Gre za nežen biskvit z mandlji, v katerega dodamo borovnice in koščke rabarbare. Uporabimo lahko sveže nabrane sestavine ali pa uporabimo zamrznjene. V vsakem primeru so borovnice in rabarbara kiselkasta protiutež sladkobi mandljevega biskvita. Na vrhu peciva je vijolična borovničeva krema, ki tej sladici daje zanimiv videz in svežino.

osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

Pripomočki za osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

 • pekač velikosti 22 x 37 cm

Sestavine za osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

Za pekač velikosti 22 x 37 cm:

Za biskvit:

 • 100 g borovnic
 • 130 g rabarbare
 • 90 g bele pšenične moke tip 400
 • 50 g polnozrnate pšenične moke
 • 20 g mandljev
 • 100 g sladkorja
 • 1,4 dl sončničnega olja
 • 4 jajca
 • 12 g pecilnega praška

Za kremo:

 • 150 g borovnic
 • 1 banana
 • približno 3,5 dl mleka oz. toliko, da celotna masa za kremo znaša 5 dl
 • 10 g agar agarja
 • 20 g sladkorja oz. po okusu

Postopek za osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

Če bomo uporabili zamrznjeno rabarbaro in borovnice, jih damo iz zamrzovanika, da se nekoliko odtalijo. Če smo rabarbaro pravkar nabrali, uporabimo samo stebla, ki jim odstranimo zunanji sloj, ki je zelo vlaknast. Olupljena stebla rabarbare narežemo na centimetrske koščke. Potem v prvo posodo ločimo 4 rumenjake, v drugo pa 4 beljake. Te stepemo v sneg, rumenjakom pa dodamo 100 g sladkorja in jih penasto umešamo z električnim mešalnikom. Dolijemo 1,4 dl sončničnega olja in ga nežno vmešamo.

osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

Nato previdno vmešamo še sneg.

osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

Obe vrsti moke, mandlje in pecilni prašek zmešamo v skledici, nato pa zmes po žlicah dodajamo k jajcem.

osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

Na koncu dodamo še 100 g borovnic in 130 g rabarbare. Testo za pecivo vlijemo na pomaščen pekač velikosti 22 x 37 cm. Pecivo pečemo 20-25 minut v klasični pečici pri 165 °C, točen čas in temperaturo peke pa prilagodimo svoji pečici.

osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

Ko je biskvit pečen, ga pustimo na pultu, da se ohladi in pripravimo borovničevo kremo. V kozici zmešamo 150 g borovnic, 1 banano in približno 3,5 dl mleka oz. toliko, da vse skupaj znaša 5 dl. Zmešamo z paličnim mešalnikom, da dobimo gladko maso, ki naj jo bo, kot že omenjeno, 5 dl, mleko torej dolivamo postopno.

osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

1 dl borovničeve mase vlijemo v drugo, manjšo kozico in čez vsujemo 10 g agar agarja ali drugega želirnega sredstva (če uporabimo drugo želirno sredstvo, upoštevamo navodila za pripravo na embalaži). Premešamo in pristavimo na ogenj. Na nizkem ognju kuhamo 2-3 minute, da se zmes začne zgoščevati.

osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

Preostanku borovničeve mase dodamo 20 g sladkorja oz. po okusu in premešamo.

osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

Ko smo zmes z agar agarjem pokuhali, vanjo po žlicah dodajamo preostanek mase, ki smo ji dodali sladkor, torej iz prve posode. Mešamo z žlico ali še bolje z metlico, tako da vmešamo vso zmes. Nato jo prelijemo čez biskvit.

osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

Pekač z biskvitom prestavimo v hladilnik za vsaj 2 uri, da se pecivo dobro ohladi in da se zgornja plast strdi. Nato osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro razrežemo na poljubno velike kose in ga postrežemo. Dober tek!

osvežilno pecivo z borovnicami in rabarbaro

Če imate radi borovnice ali pa ste jih pridno nabrali in jih imate na zalogi, jih lahko vključite še v te sladice in zajtrke:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor