Jogurtova strjenka s sadjem in čokolado
Jogurtova strjenka je lahka sladica osvežilnega okusa, ki ga lepo dopolni še sadje. Tokrat sem izbrala jagode in borovnice, vse skupaj pa sem prelila s čokolado, brez katere pri meni skoraj ne gre. 🙂
To jogurtovo sladico s sadjem pripravimo brez peke, saj uporabimo piškote, jogurtovo in sadno maso pa utrdimo z rastlinsko želatino – agar agarjem (ki ga lahko nadomestimo tudi z običajno želatino).
Ko strjenko še lepo okrasimo, vsi komaj čakajo, da dobijo en kos ali dva. 🙂
Pripomočki za jogurtovo strjenko s sadjem in čokolado
- pekač velikosti 30 x 11 x 7 cm
- živilska (prozorna) folija
- palični mešalnik
- električni mešalnik
- ročna metlica
Sestavine za jogurtovo strjenko s sadjem in čokolado
Za pekač velikosti 30 x 11 x 7 cm
Strjenka:
- 3 dl sladke smetane
- 25 g sladkorja
- 100 g borovnic
- 150 g jagod
- 350 g navadnega čvrstega jogurta
- 50 g medu
- 1,5 dl hladnega mleka
- 45 g agar agarja (oz. kolikor je na embalaži navedeno za 1,5 l tekočine)
- 14 baby piškotov
Okrasitev:
- 100 g mlečne čokolade
- 50 g sladke smetane
- še 1,5 dl sladke smetane
- 1/2 žličke sladkorja
- nekaj jagod ali borovnic
Postopek za jogurtovo strjenko s sadjem in čokolado
Najprej si pripravimo model, ki ga obložimo z živilsko (prozorno) folijo, tako da ta nekoliko visi čez rob.
3 dl sladke smetane vlijemo v posodo in jo stepemo z električnim mešalnikom.
Začnemo pripravljati kremo iz borovnic in jagod. V posodo damo 100 g borovnic in 150 g jagod. Lahko uporabimo sveže ali zamrznjene. Posodo postavimo na štedilnik in na nizki temperaturi segrevamo toliko časa, da se sadje malenkost pokuha in zmehča, kar bo pri svežem sadju trajalo manj časa, kot če uporabimo zamrznjeno. Dodamo tudi 25 g sladkorja.
Pokuhano sadje spasiramo s paličnim mešalnikom. Lahko spasiramo do gladkega ali pa pustimo kakšen večji košček, po želji. Posodo s sadjem potem pustimo na pultu in se lotimo priprave jogurtove mase.
V drugo posodo damo 350 g navadnega jogurta in mu primešamo 50 g medu. Če je med trd, ga ne damo direktno v jogurt, ampak v manjšo kozico in mu dodamo par žlic jogurta. Pristavimo na štedilnik in na nizki temperaturi počasi segrevamo in mešamo, da se med stopi in lepo zmeša z jogurtom. To potem vlijemo v preostali jogurt.
Jogurtu nežno in postopoma primešamo stepeno sladko smetano.
V nižjo in manjšo posodo vlijemo 1,5 dl hladnega mleka in mu dodamo 30 g agar agarja (oz. kolikor piše na embalaži, upoštevamo količine, ki so navedene za strjevanje 1 l tekočine). Pristavimo na štedilnik in počasi segrejemo, vmes pa mešamo z metlico.
Agar agar se mora malo pokuhati. Pripravljen je, ko se zgosti (kot puding) in nekoliko spremeni barvo.
Takrat mu začnemo dodajati jogurtovo kremo. Najprej k agarju dodamo 1 žlico jogurtove kreme in premešamo. Potem spet dodamo 1 žlico in premešamo.
Ko dodamo vsaj tretjino kreme k agarju, lahko agar vlijemo k preostali jogurtovi kremi.
Približno pol jogurtove kreme vlijemo v pripravljen model. Čez položimo baby piškote. Po potrebi jih odrežemo na ustrezno dolžino. Preostanek kreme prelijemo čez piškote.
Nato se lotimo še sadne kreme: v manjšo kozico vlijemo 1 dl hladne vode in ji dodamo 15 g agar agarja (oz. kolikor je navedeno na embalaži, da zadošča za 5 dl tekočine).
Premešamo in postavimo na štedilnik. Ko začne rahlo vreti, še malo pokuhamo, da se zgosti in postane bež barve.
Po žlicah dodajamo sadno zmes in mešamo z metlico, dokler ne vmešamo vse mase.
Dobljeno sadno maso vlijemo v model čez jogurtovo kremo. Plasti se bodo nekoliko zmešale, po želji jih lahko celo še dodatno malo premešamo z žlico, da se sadna plasti na nekaterih delih zmeša z jogurtovo. Če pa želimo, da sta sloja strogo ločena, pa počakamo, da se jogurtova vsaj nekoliko strdi in previdno čez vlijemo sadno kremo.
Nazadnje čez položimo še eno plast baby piškotov. Po potrebi jih ponovno odrežemo na ustrezno dolžino. Jogurtova strjenka s sadjem in čokolado se mora zdaj ohladiti in strditi, zato jo najprej kakšno uro pustimo na pultu, potem pa folijo, ki visi čez rob, zapognemo, da je sladica lepo pokrita in model postavimo v hladilnik – najbolje čez noč.
Ko je dobro ohlajena in strjena, jo moramo obogatiti še s čokoladnim prelivom in okrasiti. Folijo na vrhu odmaknemo, da spet visi čez rob. Čez model položimo primerno velik podolgovat pladenj, na katerem bomo sladico postregli. Potem oboje skupaj dobro primemo in previdno obrnemo.
Model previdno dvignemo in odstranimo še folijo, potem pa pripravimo čokoladni ganaš: sesekljamo 100 g mlečne čokolade in jo damo v skledico. V kozici segrejemo 50 g sladke smetane in jo prelijemo čez čokolado.
Pustimo stati eno minutko, nato pa mešamo z žlico, dokler ne dobimo svilnate čokoladne zmesi, s katero prelijemo jogurtovo strjenko. Na robovih naj steče malo čez, tako da nastane “drip” – posamezne kapljice, ki stečejo čez rob, nekatere samo malo, druge prav do pladnja.
Sladico postavimo v hladilnik, da se čokoladna plast malo strdi, potem pa pripravimo še sladko smetano in nekaj jagod ali borovnic za okras. V skledo vlijemo 1,5 dl sladke smetane, ji dodamo pol žličke sladkorja in jo stepemo. Nadevamo jo v dresirno vrečko in strjenko poljubno okrasimo – lahko npr. nabrizgamo nekaj smetanovih rozet na enem in drugem koncu strjenke, kakšno pa nabrizgamo še ob rob.
Okraševanje zaključimo s sadjem, tako da dodamo nekaj jagod ali borovnic ob smetanove rozete. Jagode lahko tudi poljubno narežemo.
Jogurtova strjenka s sadjem in čokolado je pripravljena, da jo ponudimo. Do postrežbe jo hranimo v hladilniku. Uživajte v pripravi in dober tek!
Prilagam še nekaj receptov za sladice z mlečnimi izdelki in sadjem:
- Skutna marelična torta s čokolado.
- Nebeška jogurtova torta z ribezom in malinami.
- Nežna sadna torta z jogurtom.
- Skutna torta z jagodami in breskvami.
- Limonina tortica z bezgom.
- Osvežilna torta z nektarinami.
- Borovničeva sladica v kozarčku.
- Preprosta ombre malinova sladica v kozarcu.
- Skutna krema z breskvami iz kozarčka.