Vijolične borovničeve palačinke
Kdo ne obožuje palačink? Še posebej otroci pa imajo radi jedi, ki so pisane, po možnosti v njim ljubih barvah. Staršem za to ni potrebno poseči po umetnih barvilih, saj nam narava ponuja možnosti, da na naraven način hrano obarvamo v lepe ali nenavadne barve. Tako so nastale čudovite vijolične borovničeve palačinke.
Pripomočki za vijolične borovničeve palačinke
- palični mešalnik
Sestavine za vijolične borovničeve palačinke
Za 5 palačink:
- 1 jajce
- 40 g borovnic
- 1,5 dl mleka ali rastlinskega napitka
- 75 g navadne pšenične moke
- ščep soli
Postopek za vijolične borovničeve palačinke
Te palačinke lahko pripravimo na dva načina in dobili bomo tudi dva podobna rezultata: uporabimo lahko sveže borovnice ali pa jih nekoliko pokuhamo. Če bomo borovnice prej malenkost pokuhali, bo barva bolj intenzivna.
Če želimo uporabiti pokuhane borovnice, v kozico stresemo 40 g borovnic in jo pristavimo na štedilnik. Na srednje visoki temperaturi borovnice kuhamo približno 5 minut, nato pa jih spasiramo s paličnim mešalnikom. Sicer lahko spasiramo kar sveže (ali odtaljene) borovnice. Lažje bo, če bomo dodali nekaj mleka (od skupno 1,5 dl), saj je količina borovnic majhna in jih bomo same težko spasirali.
Dodamo 1 jajce in 1,5 dl mleka.
Vmešamo še 75 g moke in ščep soli ter premešamo z ročno metlico ali električnim mešalnikom.
V vročo ponev vlijemo par kapljic olja za peko pačalink in dodamo zajemalko mase za palačinke. Kot običajne palačinke jih najprej spečemo na eni strani, nato pa še na drugi.
Pečene palačinke po želji in okusu namažemo in ponudimo, lahko s sladko smetano.
Če želite naravno obarvati palačinke, pripravite še zelene in roza: