Borovničeva sladica v kozarčku
Print Friendly, PDF & Email

Za ljubitelje sladic v kozarčku in borovnic je tale borovničeva sladica ravno pravšnja. Sestavljajo jo 3 plasti, ki se razlikujejo po okusu in teksturi, a se v vsakem grižljaju povežejo v okusno celoto. Spodnja skutna plast je nežna in kremna, v srednjem sloju so koščki hrustljavih piškotov, na vrhu pa nas razveseli vijolična krema z borovnicami. Uporabimo lahko sveže ali zamrznjene borovnice. Sladico lahko ponudimo takoj ali pa jo v hladilniku hranimo do 2 dni. Za dekoracijo uporabimo sveže borovnice in kak listek melise ali drugega zelišča z vrta.

Borovničeva sladica v kozarčku

Pripomočki za borovničevo sladico v kozarčku:

 • dresirna vrečka (če je nimamo, uporabimo žličko)
 • 10 kozarčkov, ki držijo 2 dl
 • palični mešalnik

Sestavine za borovničevo sladico v kozarčku:

Za 10 kozarčkov po 2 dl

 • 230 g mascarpona
 • 350 g skute
 • 80 g sladkorja
 • 2 vanilijeva sladkorja
 • 1/4 žličke cimeta
 • 175 g poljubnih piškotov (sama sem izbrala take s čokoladnim oblivom)
 • 2 dl sladke smetane
 • 60 g borovnic (lahko uporabimo sveže ali zamrznjene)
 • nekaj borovnic in melise za dekoracijo

Postopek za borovničevo sladico v kozarčku:

Za borovničevo sladico v kozarčku najprej pripravimo spodnjo plast, ki je v glavnem iz skute. 350 g skute in 230 g mascarpona damo v skledo. Dodamo 40 g sladkorja. Vanjo vsujemo še 2 vanilijeva sladkorja in četrt žličke cimeta. Vse skupaj premešamo.

Borovničeva sladica v kozarčku

Mešamo lahko z električnim mešalnikom ali pa kar z ročno metlico za mešanje, lahko pa tudi z žlico. Skutno kremo nadevamo v dresirno vrečko in jo enakomerno nabrizgamo na dno vseh 10 kozarčkov.

Borovničeva sladica v kozarčku

Na vrsti je druga plast borovničeve sladice v kozarčku, to so piškoti. 175 g poljubnih piškotov nadrobimo na manjše koščke in jih enakomerno posujemo po skutni kremi.

Borovničeva sladica v kozarčku

Čaka nas še priprava zgornje, borovničeve plasti. Zanjo stepemo 2 dl sladke smetane. V manjšo posodico damo 60 g borovnic. Dodamo 40 g sladkorja. Če bomo uporabili zamrznjene borovnice, jih odtalimo na majhnem ognju in pustimo, da se ohladijo. Potem borovnice in sladkor prepasiramo s paličnim mešalnikom; sveže prepasiramo takoj, brez segrevanja. Ker borovnic ni veliko, bo šlo verjetno lažje, če dodamo 2 žlici stepene sladke smetane.

Spasirane borovnice vlijemo k preostali stepeni sladki smetani in premešamo z žlico.

Borovničeva sladica v kozarčku

Tudi to kremo nadevamo v dresirno vrečko in jo nabrizgamo po piškotih. Lahko si pomagamo tudi z žlico, če vrečke nimamo. Po vrhu borovničeve sladice posujemo nekaj borovnic.

Borovničeva sladica v kozarčku

Obožujem sladice, ki so naravno obarvane in res je lepo pogledati jed, ki je tudi barvno zaokrožena, zato uporabimo še meliso ali drugo zelišče – operemo jo in odtrgamo manjši listek ali dva ter ju položimo poleg borovnic. Če take dekoracije nimamo na voljo, uporabimo domišljijo in čez nabrizgamo nekaj kupčkov stepene sladke smetane ali posujemo pisane mrvice, lahko pa preprosto nadrobimo piškote.

Borovničeva sladica v kozarčku

Sladico postavimo v hladilnik, dokler je ne postrežemo. Naj vam tekne!

Če radi pripravljate lične in okusne sladice v kozarčkih, si poglejte še te recepte:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor