Borovničeva sladica v kozarčku
Za ljubitelje sladic v kozarčku in borovnic je tale borovničeva sladica ravno pravšnja. Sestavljajo jo 3 plasti, ki se razlikujejo po okusu in teksturi, a se v vsakem grižljaju povežejo v okusno celoto. Spodnja skutna plast je nežna in kremna, v srednjem sloju so koščki hrustljavih piškotov, na vrhu pa nas razveseli vijolična krema z borovnicami. Uporabimo lahko sveže ali zamrznjene borovnice. Sladico lahko ponudimo takoj ali pa jo v hladilniku hranimo do 2 dni. Za dekoracijo uporabimo sveže borovnice in kak listek melise ali drugega zelišča z vrta.
Pripomočki za borovničevo sladico v kozarčku:
- dresirna vrečka (če je nimamo, uporabimo žličko)
- 10 kozarčkov, ki držijo 2 dl
- palični mešalnik
Sestavine za borovničevo sladico v kozarčku:
Za 10 kozarčkov po 2 dl
- 230 g mascarpona
- 350 g skute
- 80 g sladkorja
- 2 vanilijeva sladkorja
- 1/4 žličke cimeta
- 175 g poljubnih piškotov (sama sem izbrala take s čokoladnim oblivom)
- 2 dl sladke smetane
- 60 g borovnic (lahko uporabimo sveže ali zamrznjene)
- nekaj borovnic in melise za dekoracijo
Postopek za borovničevo sladico v kozarčku:
Za borovničevo sladico v kozarčku najprej pripravimo spodnjo plast, ki je v glavnem iz skute. 350 g skute in 230 g mascarpona damo v skledo. Dodamo 40 g sladkorja. Vanjo vsujemo še 2 vanilijeva sladkorja in četrt žličke cimeta. Vse skupaj premešamo.
Mešamo lahko z električnim mešalnikom ali pa kar z ročno metlico za mešanje, lahko pa tudi z žlico. Skutno kremo nadevamo v dresirno vrečko in jo enakomerno nabrizgamo na dno vseh 10 kozarčkov.
Na vrsti je druga plast borovničeve sladice v kozarčku, to so piškoti. 175 g poljubnih piškotov nadrobimo na manjše koščke in jih enakomerno posujemo po skutni kremi.
Čaka nas še priprava zgornje, borovničeve plasti. Zanjo stepemo 2 dl sladke smetane. V manjšo posodico damo 60 g borovnic. Dodamo 40 g sladkorja. Če bomo uporabili zamrznjene borovnice, jih odtalimo na majhnem ognju in pustimo, da se ohladijo. Potem borovnice in sladkor prepasiramo s paličnim mešalnikom; sveže prepasiramo takoj, brez segrevanja. Ker borovnic ni veliko, bo šlo verjetno lažje, če dodamo 2 žlici stepene sladke smetane.
Spasirane borovnice vlijemo k preostali stepeni sladki smetani in premešamo z žlico.
Tudi to kremo nadevamo v dresirno vrečko in jo nabrizgamo po piškotih. Lahko si pomagamo tudi z žlico, če vrečke nimamo. Po vrhu borovničeve sladice posujemo nekaj borovnic.
Obožujem sladice, ki so naravno obarvane in res je lepo pogledati jed, ki je tudi barvno zaokrožena, zato uporabimo še meliso ali drugo zelišče – operemo jo in odtrgamo manjši listek ali dva ter ju položimo poleg borovnic. Če take dekoracije nimamo na voljo, uporabimo domišljijo in čez nabrizgamo nekaj kupčkov stepene sladke smetane ali posujemo pisane mrvice, lahko pa preprosto nadrobimo piškote.
Sladico postavimo v hladilnik, dokler je ne postrežemo. Naj vam tekne!
Če radi pripravljate lične in okusne sladice v kozarčkih, si poglejte še te recepte:
- Enostavna medena sladica v kozarčku.
- Preprosta ombre malinova sladica v kozarcu.
- Čokoladna in breskova sladica v kozarčku s čokoladnim dripom.
- Skutna krema z breskvami iz kozarčka.
- Vanilijeva sladica z breskvami v kozarcu.
- Enostaven posladek iz kozarčka.
- Večplastna jagodna grmada.