Borovničevi piškoti z belo čokolado
Iz borovnic lahko pripravimo različne sladice, med njimi pa so tudi piškoti. Borovničevi piškoti z belo čokolado so res zanimive, čudovite vijolične barve, koščki čokolade pa se na njih dobro vidijo. Piškoti so najboljši kar takoj, ko se po peki ohladijo, seveda pa so zelo okusni tudi naslednje dni, postanejo pa takrat bolj mehki. Okus je sladek, po borovnicah in prav paše, ko ugriznemo v košček čokolade ali pa borovnico, ki poskrbi za ravno prav kiselkast dodatek.
Pripomočki za borovničeve piškote z belo čokolado
- čim večji pekač s papirjem za peko
- električni mešalnik
- palični mešalnik
Sestavine za borovničeve piškote z belo čokolado
Za 28 piškotov:
- 115 g zmehčanega masla
- 110 g sladkorja
- 180 g borovnic (svežih ali zamrznjenih)
- 200 g navadne bele pšenične moke
- 1 žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- 1/3 žličke cimeta
- 100 g bele čokolade
Postopek za borovničeve piškote z belo čokolado
Za te čudovite vijolične piškote najprej potrebujemo 115 g mehkega masla. Lahko ga čez noč pustimo na pultu, da se zmehča, ali pa ga narežemo na manjše koščke in ga na nizki temperaturi počasi zmehčamo (naj ne bo popolnoma tekoč). Dodamo mu 100 g sladkorja in ju penasto zmešamo z električnim mešalnikom.
Najprej potrebujemo 140 g borovnic (ostale prihranimo za kasneje). Uporabimo lahko sveže ali zamrznjene borovnice. Če izberemo zamrznjene, jih nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, da se odtalijo, lahko pa jih tudi malo pokuhamo na nizki temperaturi in potem počakamo, da se ohladijo. Borovnice nato spasiramo s paličnim mešalnikom. Ker borovnic ni veliko, jih bomo lažje spasirali v ožji in višji posodi.
Spasirane borovnice nato postopoma primešamo k penasto umešanemu maslu in sladkorju. Mešamo z električnim mešalnikom pri nizki hitrosti. Klasično pečico vklopimo na 165 °C.
Posebej zmešamo 200 g moke, 1 žličko pecilnega praška, ščepec soli in 1/3 žličke cimeta.
Tudi te sestavine postopno, po žlicah dodajamo k borovničevi masi in počasi mešamo z mešalnikom.
Dobimo lepo vijolično maso. Na koščke narežemo 100 g bele čokolade in jo približno 2/3 s spatulo vmešamo v maso, ostalo bomo potrebovali kasneje. Meni je všeč, da so koščki večji, seveda pa lahko čokolado narežemo na manjše koščke.
Pripravimo si čimvečji pekač in nanj položimo list papirja za peko. Nanj z žličko polagamo maso za borovničeve piškote z belo čokolado. Najlažje gre, če z žlico zajamemo za pol žlice mase, potem pa z žličko to maso potisnemo na pekač, tako da nastane kepica. Med piškoti pustimo nekaj prostora, saj se med peko malo razlezejo. Sama sem nadevala 4 kupčke v prvo vrsto, 3 v drugo, spet 4 v tretjo in 3 v četrto.
Na vsak kupček potem damo še nekaj koščkov bele čokolade in celih borovnic. Zložimo jih bolj na sredino, saj se bo masa razlezla in se bodo lepo razporedili po piškotu.
Pekač damo v ogreto pečico za 12 minut (točen čas peke ali temperaturo prilagodimo svoji pečici). Piškote nato s kuhinjsko lopatko nežno poberemo s pekača in jih zložimo na pladenj ali desko.
Postopek ponovimo še s preostankom sestavin, tako da so pečeni vsi borovničevi piškoti z belo čokolado.
Piškote postrežemo takoj, ko se ohladijo, sicer pa jih shranimo v posodo za piškote in jih porabimo v nekaj dneh. Dober tek!
Iz borovnic lahko pripravimo še nekaj lepih in dobrih sladic: