Borovničevi piškoti z belo čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Iz borovnic lahko pripravimo različne sladice, med njimi pa so tudi piškoti. Borovničevi piškoti z belo čokolado so res zanimive, čudovite vijolične barve, koščki čokolade pa se na njih dobro vidijo. Piškoti so najboljši kar takoj, ko se po peki ohladijo, seveda pa so zelo okusni tudi naslednje dni, postanejo pa takrat bolj mehki. Okus je sladek, po borovnicah in prav paše, ko ugriznemo v košček čokolade ali pa borovnico, ki poskrbi za ravno prav kiselkast dodatek.

borovničevi piškoti z belo čokolado

Pripomočki za borovničeve piškote z belo čokolado

 • čim večji pekač s papirjem za peko
 • električni mešalnik
 • palični mešalnik

Sestavine za borovničeve piškote z belo čokolado

Za 28 piškotov:

 • 115 g zmehčanega masla
 • 110 g sladkorja
 • 180 g borovnic (svežih ali zamrznjenih)
 • 200 g navadne bele pšenične moke
 • 1 žlička pecilnega praška
 • ščepec soli
 • 1/3 žličke cimeta
 • 100 g bele čokolade

Postopek za borovničeve piškote z belo čokolado

Za te čudovite vijolične piškote najprej potrebujemo 115 g mehkega masla. Lahko ga čez noč pustimo na pultu, da se zmehča, ali pa ga narežemo na manjše koščke in ga na nizki temperaturi počasi zmehčamo (naj ne bo popolnoma tekoč). Dodamo mu 100 g sladkorja in ju penasto zmešamo z električnim mešalnikom.

borovničevi piškoti z belo čokolado

Najprej potrebujemo 140 g borovnic (ostale prihranimo za kasneje). Uporabimo lahko sveže ali zamrznjene borovnice. Če izberemo zamrznjene, jih nekaj časa pustimo na sobni temperaturi, da se odtalijo, lahko pa jih tudi malo pokuhamo na nizki temperaturi in potem počakamo, da se ohladijo. Borovnice nato spasiramo s paličnim mešalnikom. Ker borovnic ni veliko, jih bomo lažje spasirali v ožji in višji posodi.

borovničevi piškoti z belo čokolado

Spasirane borovnice nato postopoma primešamo k penasto umešanemu maslu in sladkorju. Mešamo z električnim mešalnikom pri nizki hitrosti. Klasično pečico vklopimo na 165 °C.

borovničevi piškoti z belo čokolado

Posebej zmešamo 200 g moke, 1 žličko pecilnega praška, ščepec soli in 1/3 žličke cimeta.

borovničevi piškoti z belo čokolado

Tudi te sestavine postopno, po žlicah dodajamo k borovničevi masi in počasi mešamo z mešalnikom.

borovničevi piškoti z belo čokolado

Dobimo lepo vijolično maso. Na koščke narežemo 100 g bele čokolade in jo približno 2/3 s spatulo vmešamo v maso, ostalo bomo potrebovali kasneje. Meni je všeč, da so koščki večji, seveda pa lahko čokolado narežemo na manjše koščke.

borovničevi piškoti z belo čokolado

Pripravimo si čimvečji pekač in nanj položimo list papirja za peko. Nanj z žličko polagamo maso za borovničeve piškote z belo čokolado. Najlažje gre, če z žlico zajamemo za pol žlice mase, potem pa z žličko to maso potisnemo na pekač, tako da nastane kepica. Med piškoti pustimo nekaj prostora, saj se med peko malo razlezejo. Sama sem nadevala 4 kupčke v prvo vrsto, 3 v drugo, spet 4 v tretjo in 3 v četrto.

borovničevi piškoti z belo čokolado

Na vsak kupček potem damo še nekaj koščkov bele čokolade in celih borovnic. Zložimo jih bolj na sredino, saj se bo masa razlezla in se bodo lepo razporedili po piškotu.

borovničevi piškoti z belo čokolado

Pekač damo v ogreto pečico za 12 minut (točen čas peke ali temperaturo prilagodimo svoji pečici). Piškote nato s kuhinjsko lopatko nežno poberemo s pekača in jih zložimo na pladenj ali desko.

borovničevi piškoti z belo čokolado

Postopek ponovimo še s preostankom sestavin, tako da so pečeni vsi borovničevi piškoti z belo čokolado.

borovničevi piškoti z belo čokolado

Piškote postrežemo takoj, ko se ohladijo, sicer pa jih shranimo v posodo za piškote in jih porabimo v nekaj dneh. Dober tek!

borovničevi piškoti z belo čokolado

Iz borovnic lahko pripravimo še nekaj lepih in dobrih sladic:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor