Odlične kokosove kroglice iz 3 sestavin
Print Friendly, PDF & Email

Kokosove kroglice. Le kdo jih nima rad? Ljubitelji kokosa in sladic iz kokosa zagotovo.

Kokosove kroglice po spodnjem receptu so enostavne in hitre za pripravo, potrebujete le 3 sestavine  (od tega 2 glavni, 3, mandlje, lahko tudi izpustite) in že se lahko sladkate. Njihova posebnost je v kondenziranem mleku, ki poskrbi za odličen okus kokosovih kroglic, v notranjosti vsake kokosove kroglice pa se seveda skriva hrustljav in sladek mandelj. Mmmmm … kar zavihajmo rokave in jih pripravimo.

Pripomočki za pripravo kokosovih kroglic

  • skodelica
  • grelnik vode ali kozica in štedilnik (ni obvezno)
  • posoda za pripravo mase
  • globok krožnik
  • kuhinjska tehtnica
  • krožnik za odlaganje narejenih kokosovih kroglic

Sestavine za kokosove kroglice

Za 20-22 kokosovih kroglic:

  • 150 g kokosove moke
  • 170 g kondenziranega mleka
  • 20-22 mandljev (lahko kupite že olupljene)

In še:

  • malo kokosove moke v kateri bomo povaljali kroglice

Priprava kokosovih kroglic

Priprava teh enostavnih in res okusnih kokosovih kroglic se prične s pripravo mandljev. Sama sem uporabila neolupljene mandlje, zato jim je bilo najprej potrebno odstraniti kožico. Vi lahko kupite že olupljene mandlje, ali pa v sredino vsake kokosove kroglice vstavite mandelj s kožico vred, a meni osebno so ljubši olupljeni, saj kožica rada malo pogreni. Sam postopek odstranjevanja kožice pa je sila enostaven.

Mandlje stresemo v skodelico, v grelniku vode (ali v kozici na štedilniku) segrejemo vodo do vrelišča. Z vrelo vodo prelijemo mandlje v skodelici in jih pustimo namočene nekaj minut (3-5 minut). Po tem času mandljem odlijemo vodo (le-ta postane nekoliko rjavkasta) in mandlje enostavno olupimo.

Za to ne potrebujemo nobenega pripomočka, le roke, saj z nohtom nežno podrgnemo po kožici, ki je zaradi namakanja v vroči vodi odstopila in mandelj olupimo.

Po tem, ko smo olupili mandlje (kot rečeno, ta korak lahko izpustite in uporabite neolupljene mandlje, ali pa jih celo povsem izpustite), se lotimo priprave mase za kokosove kroglice. V posodo odtehtamo kokosovo moko in ji dodamo kondenzirano mleko (v trgovini ga boste našli na policah poleg sladke smetane, smetane za kuhanje, trajnega mleka in podobnih izdelkov). Lahko pa ga naredite tudi sami doma.

Obe sestavini premešamo med seboj, da dobimo enotno zmes. Lahko si pomagamo tudi z rokami, čeprav se da obe sestavini za kokosove kroglice lepo združiti s pomočjo žlice.

Po tem, ko imamo maso pripravljeno, si na doseg roke pripravimo še olupljene mandlje, krožnik (ali pladenj) na katerega bomo polagali narejene kokosove kroglice in globok krožnik, v katerega nasujemo nekaj kokosove moke, v katero bomo povaljali narejene kokosove kroglice.

S čistimi rokami zajamemo malo mase (toliko, da bomo lahko oblikovali za grižljaj veliko kokosovo kroglico) in jo sploščimo. Nanjo položimo olupljeno jedrce mandlja in ga zavijemo v kokosovo maso. Med dlanmi oblikujemo kokosovo kroglico, ki jo za konec še povaljamo v kokosovi moki in jo odložimo na krožnik, ki smo si ga pripravili.

Enak postopek ponovimo s preostalo maso in oblikovane kokosove kroglice iz kondenziranega mleka, kokosa in seveda mandlja na sredini, odlagamo na krožnik, ki ga po tem, ko smo oblikovali vse kroglice, denemo v hladilnik za vsaj pol ure (bolje dlje), da se sestavine in okusi povežejo med seboj, kokosove kroglice pa malo strdijo.

In že jih lahko postrežemo in uživamo v njihovem okusu.

Kokosove kroglice s kondenziranim mlekom bodo zdržale kar nekaj dni, še posebej, če jih bomo hranili v hladilniku.

Ljubitelje kokosa in kokosovih sladic vabim, da poskusijo tudi:

Prijetno sladkanje želim!

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor