Kokosovi polžki
Kokosovi polžki so povsem enostavna in hitro pripravljena sladica z vsega skupaj štirimi sestavinami. So se napovedali obiski? Vi pa nimate ničesar za ponudit? Nič hudega, kokosovi polžki bodo v dobre pol ure že dišali in se hladili, pripravljeni, da jih postrežete, ko pridejo obiski.
Hrustljavo testo in nežno polnilo s kokosom, mmmmm ….
Pripomočki za pripravo kokosovih polžkov
- pekač (tisti, ki pride s pečico)
- papir za peko
- valjar
- skledica za mešanje nadeva
- jedilna žlica
- nož
- pečica
Sestavine za pripravo kokosovih polžkov
- 250 – 275 g že razvaljanega svežega listnatega testa; odvisno od pakiranja (lahko tudi zamrznjeno testo, a ne pozabite na predhodno odtaljevanje testa)
- 180 g kisle smetane (1 mali lonček)
- 2-3 jedilnih žlic sladkorja v prahu (lahko tudi več, če ste bolj sladkosnedi)
- 8 jedilnih žlic kokosove moke
- gladka ali ostra bela moka za pomokanje površine
Postopek priprave kokosovih polžkov
Najprej priklopimo pečico in temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica). Nato pa skupaj zmešamo sestavine za nadev; kislo smetano, sladkor po okusu in kokosovo moko. Vse dobro zmešamo v enotno zmes.
Listnato testo denemo na malce pomokano delovno površino in ga narahlo povaljamo v vse smeri. Nato ga namažemo z nadevom (od roba do roba) in vse skupaj zavijemo, kot bi zvijali rolado.
Nato z nožem narežemo na približno 1,5 cm široke kose, ki jih polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko tako, kot je prikazano na spodnji sliki.
Pečemo v pečici, ki se je medtem že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica) približno 25 minut oz. toliko časa, da kokosovi polžki postanejo zlato rumeno zapečeni. Vzamemo iz pečice, počakamo, da se malo ohladijo, nato pa jih že lahko preložimo v servirno skodelico ali na pladenj in postrežemo.
V kolikor ste bolj sladkosnede narave, lahko še tople kokosove polžke posujete s sladkorjem v prahu.
Želim vam prijetno sladkanje.
Poskusite tudi čokoladne polžke s cimetom in kokosove polžke ter čokoladno-kokosove polžke in čokoladne polžke z orehi.