Kokosova potica
Print Friendly, PDF & Email

Bi radi spekli kokosovo potico, ki bo uspela? In bo za povrh še odličnega okusa, ne presladka in ravno prav sočna? Potem sledite spodnjemu receptu in uspeh je zagotovljen.

Pripomočki za pripravo kokosove potice

  • večja skleda za mesenje in vzhajanje testa
  • kuhinjska krpa
  • štedilnik
  • pečica
  • večje gosto cedilo
  • žlica
  • kuhinjska tehtnica
  • lesen nož za mazanje (ali podoben pripomoček)
  • večja bombažna krpa na kateri bomo testo valjali (ni nujna)
  • valjar
  • glinen pekač za potico premera 35 cm
  • nož
  • 2 manjši skodelici
  • skleda za pripravo nadeva
  • žlička
  • kozica
  • kuhalnica

Sestavine za kokosovo potico

Za kvašeno testo:

  • 600 g gladke bele moke tip 400
  • 50 g kakava
  • 115 g masla (naj bo sobne temperature)
  • 3 rumenjaki
  • 3 dl mleka
  • 20 g svežega kvasa (cca. pol kocke)
  • 100 g sladkorja v prahu
  • čajna žlička soli

Za kokosov nadev:

  • 5 dl sladke smetane
  • 500 g kokosove moke
  • 150 g sladkorja (če ste bolj sladkosnedi, 200 g)
  • 3 cela jajca

In še:

  • malo dodatne moke za valjanje, oblikovanje
  • maslo za mazanje pekača

Priprava kokosove potice

Najlažje vam bo, če si boste najprej pripravili in odmerili vse sestavine.

Najprej pripravimo kvasec. V ta namen v kozici segrejemo mleko (3dl), da je mlačno. Nato mleko odstavimo s štedilnika in v manjšo skodelico damo malo mleka (cca.1 dl), mu primešamo 1 čajno žličko sladkorja in čajno žličko moke. Premešamo in počakamo, da kvas začne delovati in se dvigne.

Medtem, ko čakamo, da bo kvasec pripravljen, v večjo skledo, v kateri bomo testo zamesili, presejemo moko. K moki dodamo še kakav, 3 rumenjake, na manjše koščke narežemo maslo, dodamo še sladkor v prahu, na rob posode žličko soli. Na sredini naredimo prostor za kvas.

Po tem, ko je kvas narasel, ga vlijemo k ostalim sestavinam v posodi.

Zraven vlijemo še preostalo mleko, nato pa z rokami začnemo gnesti testo. Najprej dobimo ”kašasto” testo, ki pa se bo počasi začelo lepo oblikovati v kepo testa, zato testo stresemo na delovni pult in z rokami dobro zgnetemo kvašeno testo za kokosovo potico, ki mora biti gladko, mehko in voljno. Naj se vam ne mudi, za gnetenje si vzemite čas.

Posodo, v kateri smo začeli pripravljati testo, posujemo po dnu in robovih z malce moke, vanjo položimo zgneteno testo in ga prav tako posujemo z malo moke. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati tako dolgo, da se testo podvoji (jaz ga pustim vzhajati okoli 90 minut). Vzhaja naj na kuhinjskem pultu.

Po tem, ko je testo vzhajalo, pripravimo kokosov nadev. V kozico vlijemo sladko smetano in jo na štedilniku segrejemo do vretja. Tik preden bi smetana zavrela, smetano odstavimo s štedilnika.

Posebej v skodelici stepemo 3 cela jajca in sladkor, pripravimo si kokosovo moko, katero stresemo v večjo skledo.

H kokosovi moki vlijemo segreto sladko smetano in zmes iz sladkorja in jajc. Vse skupaj zelo dobro zmešamo skupaj, da dobimo enotno zmes.

Vzhajano testo denemo na pomokano delovno površino in ga na rahlo, brez večjega pritiskanja, razvaljamo na okoli 5 milimetrov debelo.

Po testu razporedimo nadev in ga enakomerno razmažemo po celi površini. Ne pozabimo na robove. Testo enakomerno, brez večjega stiskanja zavijemo v rolado.

Kokosovo potico damo v pekač, ki smo ga pred tem dobro namazali z maslom. Pekač s kokosovo potico pokrijemo in pustimo vzhajati 60-80 minut oz. tako dolgo, da se njena velikost podvoji. Tudi ta naj vzhaja na kuhinjskem pultu.

Tik preden kokosovo potico potisnemo v predhodno, na 170 °C (ventilacijaka pečica) ogreto pečico, potico z noževo konico prepikamo na več mestih (prepikamo do dna). Po želji, če želite, lahko kokosovo potico pred peko namažete z enim beljakom, ni pa njuno. Jaz je tokrat nisem. Vam pa priporočam da jo, saj bo tako njena skorja po peki lepša in sijoča.

Potico pečemo približno 1 uro. Po približno 25-35 minutah peke preverimo kako zapečeno skorjo ima, če se vam zdi, da se bo do konca peke skorja utegnila preveč zapeči, potico v pekaču med peko lahko pokrijete z papirjem za peko.

Pečeno potico pustimo v pekaču, da se ohladi, nato pa jo stresemo iz pekača (najlažje tako, da z večjo desko pokrijemo pekač in vse skupaj obrnemo na glavo). Po želji jo lahko posujete s sladkorjem v prahu.

Režemo hladno potico.

Uživajte v okusu in črno-belem izgledu te odlične kokosove potice.

Ljubitelje potic vabim, da si ogledate tudi moja recepta za:

Ideje, kako porabiti beljake pa si lahko preberete v prispevku.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 87 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor